До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Змінимо реальність: 5 фільмів про веганство від Netflix

Харчова промисловість у цілому, і зокрема тваринництво, стабільно перебувають під прицілом як борців за етичне поводження з тваринами, так і вчених, які досліджують продукти тваринного походження і спростовують або підтверджують їхні корисні властивості. У новій збірці пропонуємо 5 документальних фільмів від Netflix, у яких стверджують, що веганство – це дієта майбутнього.

"Що таке здоров'я" (What the Health, 2017)

Режисери фільму Кіп Андерсен і Кіган Кун розповіли про фінансові взаємини між харчовою промисловістю США і різними організаціями охорони здоров'я, які досліджують, зокрема, онкологічні захворювання. Після виходу фільм потрапив в епіцентр критики, яка зробила його ще привабливішим і змусила глядача поставитися до обговорюваних проблем серйозніше. В основі сюжету – проблема надмірного використання антибіотиків на тваринницьких фермах, які призводять до несприятливої стійкості організму людини до протимікробних препаратів. Увага зосереджена на факті замовчування організаціями охорони здоров'я негативних наслідків білкової дієти і справжніх причинах ризику захворювання на рак і діабет.

Реклама
Документальний фільм "Що таке здоров'я" від Netflix
The Game Changers, 2018

Кінострічка The Game Changers від професійного спортсмена Джеймса Вілкса і режисера Луї Психойоса стала однією з найбільш обговорюваних документальних фільмів 2019 року. Після пережитої травми і в зв'язку з погіршенням батькового здоров'ям, Джеймс Вілкс вирішив записати серію портретів, учасниками яких стали спортсмени, що перейшли на веганство. Вони стверджують, що рослинна їжа поліпшила їхню витривалість і посприяла новим рекордам, які раніше здавалися неможливими. У числі спортсменів – американська велосипедистка Дотсі Бауш, марафонець Скотт Гордон Джурек, культурист Патрік Бабумян.

Кадр з документального фільму "The Game Changers"
"Велика рогата змова" (Cowspiracy, 2014)

"Велика рогата змова" – один з найвідоміших документальних фільмів від Netflix, який створили вже відомі нам Кіп Андерсен і Кіган Кун. Режисери продовжили розслідувати ситуацію, що склалася в промисловому сільському господарстві і знайшли чимало "підводних каменів". У центрі уваги – плачевні умови утримання тварин і руйнівний вплив тваринництва на навколишнє середовище.

"Велика рогата змова" (Cowspiracy, 2014)
Food Matters, 2008

Творці фільму Джеймс Колхун і Карло Ледесма вирішили з'ясувати правду про вплив їжі на стан здоров'я і навколишнє середовище. З допомогою професіоналів (дієтологів, натуропатів, екологів) їм вдається з'ясувати, що веганська дієта є найбільш екологічною і корисною для здоров'я.

Photo: © Enrique Díaz / 7cero
"Окча" (Okja, 2017)

Єдина художня кінострічка підбірки заслуговує свого місця не тільки завдяки зірковому складу на чолі з Тільдою Свінтон і Джейком Джилленголом. Режисер картини Пон Чжун Хо змушує глядача засумніватися в реальності, яку нам пропонують промислові сільські господарства. В основі сюжету – історія маленької дівчинки, яка намагається врятувати Окчу, свого гігантського вихованця, відправленого на бійню. Цей фантастичний фільм є яскравим прикладом критики повного цинізму капіталістичного суспільства, яке полює за прибутком.

Кадр з фільму "Окча". Photo: © Barry Wetcher

За матеріалами: vogue.fr

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.