До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найкращі документальні серіали про злочини на Netflix

У 2015 році вийшов документальний серіал "Створюючи вбивцю", що отримав премію "Еммі", звідтоді, як кримінальні історії на Netflix стали одним із найпопулярнішіх розділів. При цьому 17 листопада з іншим сезоном повертається мінісеріал "Король тигрів", що став сенсацією на початку пандемії. З цієї нагоди розповідаємо, які 10 документальних серіалів про злочини слід дивитися на Netflix уже зараз.

The Death And Life of Marsha P Johnson (2017)
Photo: Netflix

У фільмі режисер Девід Франс розповідає про героїчне життя актівістки Парші П. Джонсон, лідерки руху за права геїв і трансгендерів з 1960-х по 1990-і роки, чиє тіло знайшли в Гудзоні 1992 року. Спочатку причиною смерті назвали самогубство, але через роки активістка Вікторія Круз в співтоваристві переглянула причину смерті однієї із найвпливовіших фігур в історії ЛГБТК +.

Реклама
"Невинний чоловік" (2018)
Photo: Netflix

Телевізійну адаптацію режисера Тіла Квіла засновано на науково-популярній книзі Джона Грішема The Innocent Man: Murder and Injustice in a Small Town. У серіалі досліджуються вбийства Деббі С’ю Картер в 1982 році і Донни Деніс Харавей в 1984 році, відкриваючи зламану систему крімінального правосуддя й болісних наслідків для чотирьох чоловіків: Рона Вільямсона, Денніса Фріца, Томмі Ворда і Карла Фонтенота, всі з яких, за винятком останнього, були реабілітовані або звільнені з в'язниці.

"Руки геть від котиків! Полювання на інтернет-убивцю" (2019)
Photo: Netflix

Група аматорів онлайнбандитів полює за канадським порноактором Лукою Маньотта, який у 2010 році поділився у Facebook графічнім відео, де він знущається над котами і вбиває їх. Під час документального фільму розкривається ще більше. Шокуюча історія злочинів Маньотти, включно з убивством студента Лінь Цзюня в 2012 році.

Lorena (2019)
Photo: Jeffrey Markowitz / Getty Images

Лорена Боббітт стала знаменитістю за ніч, відрізавши пеніс свого чоловіка ножем, поки той спав 23 червня 1993 року. Суддів засідання над Лорен транслювали телебачення, дивувалися мільйони. Через 25 років режисер Джошуа Рофе і виконавчий продюсер Джордан по-свіжому подивились на справу, розкрили сумну історію домашнього насильства і сексуального посягання.

"Король тигрів" (2020)
Photo: Netflix

Якщо і є шоу, яке уособлює безумство 2020 року, так це "Король тигрів" — серіал з восьми епізодів про життя доглядача зоопарку Джо Екзотика, який подивилися 64 мільйонів сімей по всьому світу. Ми стаємо свідками діяльності Tiger King Park в Оклахомі і вироку до 22 років тюремного ув'язнення за спробу найнятя кілера для вбивства суперниці Керол Баскін, генеральної директорки Big Cat Rescue в Тампі, Флорида.

Jeffrey Epstein: Filthy Rich (2020)
Photo: Netflix

Потерпілі від сексуального злочину Джеффрі Епштейна, відомого як "схема піраміда", об'єдналися, щоб розкрити його багатших і впливавіших довірених осіб в документальному серіалі з чотирьох епізодів, заснованих на однойменній книзі 2016 року Джеймса Паттерсона. У світлі руху #MeToo цей серіал викликає жах та роздратування.

Athlete A (2020)
Photo: Melissa J. Perenson / Netflix

Журналісти з The Indianapolis Star провели розслідування і з’ясували черговий злочин Ларрі Нассара, доктора жіночої збірної з гімнастики США, який десятіліттями піддавав молодих гімнасток сексуальному насильству. Athlete A — гімнастка Меггі Ніколс, яка в 2015 році повідоміла про напад своєму тренеру. З’ясувалося, що президент Федерації гімнастіки США Стів Пенні захищав тренерів і пізніше було його заарештовано за приховування їхніх незліченних злочинів (як повідомляється, лише в 2012 році було пред'явлено звинувачення до 54 тренерів).

Sophie: A Murder in West Cork (2021)
Photo: Netflix

Уночі 23 грудня 1996 року в своєму Західному Кірку в Ірландії була вбита 39-річна француженка і продюсерка Софі Тоскан дю Плантьє. Цю історію освітлював журналіст Ян Бейлі, який був головним підозрюваним, проте доказів було недостатньо, він уникнув суду. Через роки був звинувачений у вбивстві і засуджений до 25 років тюремного ув'язнення у Франції, на Верховному суді Ірландії ухвалено, що його не можна екстрадувати. Разом з інтерв'ю близьких до Плантьє і самого Бейлі, цей серіал з трьох епізодів розкриває таємницю смерті жінки й розповідає про безперервний пошук справедливості її родиною.

Operation Varsity Blues: The College Admissions Scandal (2021
Photo: Netflix

Захоплива документальна драма Кріса Сміта, зібрана з відео на YouTube й підслуханих розмов, розслідує скандал про хабарництво під час вступу до коледжу в 2019 році. У центрі історії — Рік Сінгер (якого грає Мет’ю Модайн), експерт в галузі освіти, який допомагав багатьом, в тому числі знаменитостям Фелісіті Хаффман і Лорі Локлін, за всяку ціну влаштувати своїх дітей у провідні університети США.

Monsters Inside: The 24 Faces of Billy Milligan (2021)
Photo: Netflix

У 1977 році 23-річного Біллі Миллігана заарештували за викрадення, пограбування і згвалтування трьох жінок в кампусі Університету Огайо, і він став першим, з кого зняли звинувачення на підставі того, що він не пам'ятав про злочини. Психологи діагностували у Міллігана дисоціативний розлад особистості, а його адвокати посилалися на безумство, стверджуючи, що злочин скоїли його альтернативні особистості. Так хто ж Біллі: жертва чи шахрай? Відповідь на це запитання криється серіалі, де показані архівні відеозаписи інтерв'ю з сім'єю Міллігана, психіатрами і юристами.

Текст: Soey Kim
За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.