До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Акторка Лора Дерн про сильних жінок, виховання дітей і свою героїню в серіалі "Велика маленька брехня"

У списку акторки Лори Дерн чимало перемог: номінація на премію "Оскар", перемога в номінації "Еммі" і чотири премії "Золотий глобус". Донька акторів Брюса Дерна і Даяни Ледд, Лора почала свою кар'єру ще в ранньому дитинстві, в 11 років. Зовсім недавно ми бачили її в новому сезоні культового серіалу "Твін Пікс", а зараз стежимо за її персонажем у гучній драмі "Велика маленька брехня". Американський Vogue розпитав акторку про новий сезон, роль материнства в її житті, а також про її особисті погляди і принципи.

Які емоції з'являлися стосовно вашої героїні Ренати після повернення в другий сезон?

Я думаю, що ми всі в шоці після того, що сталося в першому сезоні серіалу: вбивство, психологічні травми, вплив насильства Перрі – все це по-різному вплинуло на кожного з нас. Особливо на мене і Мадлен, бо ми найкращі друзі Селести. Я стала свідком чогось такого жахливого і тепер повинна тримати це в таємниці і брехати. Але також, я одна з героїв зовсім іншої сюжетної лінії, яка стосується зради, брехні, сімейного життя і насильства. Моїй героїні Ренаті цікаво жити в цьому іншому світі, який все ще пов'язаний з великими грошима, з владою, і протистоянням між чоловіком і жінкою.

Реклама

Як ви готувалися до своєї ролі, коли дізналися, що в новому сезоні очікує вашу героїню?

З новою сюжетною лінією мені дуже допомогла одна людина, яка показала мені, що таке світ хедж-фондів. Рената – неймовірно розумна і найвпливовіша жінка, яка знається на зароблянні грошей і всіх тонкощах грошових провалів. До цієї ролі я ніколи не розуміла, що таке інсайдерська торгівля. Я розумію, що це погано, і що з цим нічого не вдіяти, але також я зрозуміла, що невинна людина, яка не займається цим і не знає нічого про цей бізнес, може легко попасти. Насправді, інсайдерська торгівля – це незаконно, дуже легко можна стати її жертвою, якщо не знати багатьох деталей цього бізнесу, але тільки якщо ви не Рената і її чоловік Гордон. Величезною частиною їхнього світу були гроші, і тепер, коли Рената все втратила, їй дуже складно.

Як це для Ренати втратити все?

Режисер Девід Келлі сказав мені: "Добре, що в цьому сезоні ми розглянемо важливе: насильство в сім'ї, сексуальне насильство на жінку, яка багато працює. Ти повинна зрозуміти і відчути, як це втратити розкіш і змусити людей співпереживати вам".

Це цікаве і складне випробування, і коли така ситуація відбувається з вами, ви дивитеся на тих, у кого її ніколи не було, вірно? Спочатку ти починаєш все з нуля, а потім зустрічаєш чоловіка і через заміжжя все втрачаєш. Це не твоя помилка, що твій чоловік зраджує тебе і вашу доньку, коли наражає на небезпеку ваші життя. Я думаю, що є багато людей, які відчувають глибоке співчуття до Ренати.

У цьому сезоні є дуже багато моментів, коли Рената лютує або сумує. Вона втрачає контроль над своєю поведінкою?

Це так. Вона заслужила це. У випадку з Ренатою, для жінки дуже важко бути босом у чоловічому світі, де чоловіки ненавидять жінок, і навпаки. Це дуже цікава сюжетна лінія для жінки, яка, незважаючи на всю свою владу, все ще не відчуває її. Вона не в безпеці на роботі, вона не в безпеці вдома, вона не в безпеці в школі. Її завжди порівнюють з чоловіками, маніпулюють нею, зраджують або засуджують. Це дуже схоже на ситуацію з останніми виборами: жінці поки дуже складно, їй потрібно постійно доводити, що вона не слабка і все може. Коли були дебати ми якраз починали роботу над серіалом, і я спостерігала, як Гіларі Клінтон і Трамп сперечалися одне з одним, і це дуже надихало мене.

Ви завжди намагаєтеся співпереживати вашому персонажеві?

Завжди. Я грала кількох людей, яких я не поважала або не любила, але я завжди співчуваю їхнім душевним ранам. У випадку з Ренатою, я справді полюбила її. В емоційному плані у мене теж є лють і свої демони, тому я сприйняла це, але роль дає мені дивовижну можливість створити персонажа поза мною. Я завжди люблю, коли щось здається мені чужим, а потім я починаю звикати до ролі і звикати до цього. А потім: "Боже мій, я живу і дихаю цією людиною". Так і зараз, я люблю свою роль у серіалі "Велика маленька брехня".

Ви багато імпровізуєте?

Роман, за мотивами якого знятий серіал, чудовий, він породив таких неординарних персонажів. Я ставлюся з великою повагою до всього, що є в сценарії, але з Ренатою я часто можу імпровізувати.

Я знаю, що другий сезон тільки розпочався, але як ви уявляєте серіал у майбутньому?

Я ніколи не зможу уявити світ, в якому я не досліджую характер Ренати. Це глибокий і в той же час кумедний персонаж. Мені було дуже приємно чути від підлітків, мам, дизайнерів одягу і всіх моїх знайомих, що вони дуже люблять персонажів "Великої маленької брехні". Щоразу, коли ми робимо свою роботу, ми робимо її тільки заради цієї реакції і любові глядачів. Я б дуже хотіла продовження цієї історії. Ми всі глядачі, бо у всіх нас є своя власна сюжетна лінія. Ми дуже добре знаємо наші сценарії і щовечора зустрічаємося одне з одним на вечері. Ми стали сім'єю і теж говоримо: "Боже мій, що робить Шейлін, Боже мій, що вона говорить своєму синові. Я не можу дивитися на це". Ми захоплені і дійсно зворушені історіями персонажів, ніхто не очікував, що ми так прив'яжемося до них.

Шейлін думала полишити акторську гру до того, як почала зніматися у серіалі. Чи був у вас момент кар'єри, коли ви пережили щось схоже?

Я почала кар'єру, коли мені було 11 років, тому почувалася Шейлін кілька разів. Мене виховували актори, і я бачила, як вони проходили через всі складнощі акторської кар'єри, особливо моя мама. У 60-х, 70-х і 80-х мій батько знімався у багатьох фільмах, а моя мама була дуже улюблена як акторка, але у неї були лише епізодичні ролі. Це велика робота, коли жінки в усіх галузях намагаються створити поважне робоче середовище з рівним ставленням заробітної плати між чоловіком і жінкою. Це дуже нагадує мені історію Ренати, я їй співчуваю і розумію, чому в ній так багато злості, і чому вона іноді така жорстка.

Багато творчих люди не говорять про свої особисті політичні погляди, принципи, а ви навпаки голосно заявляєте про це. Чому?

Почну з того, що хочу подякувати матері та бабусі. Так мене виховали: використовуй свій голос, говори, що ти відчуваєш, будь чесною, будь справжньою. Обоє моїх батьків навчили мене, що важко бути дуже чесним актором, але гірше не бути собою у світі, в якому ми живемо. Тому я завжди була відкритою, ділилася своїми думками, і мені дуже пощастило, що я працювала над фільмами, в яких могла щось донести. Я думаю, що головна причина, чому я сьогодні така відверта – бо я мама і хочу кращого майбутнього для своєї дитини. У батьків немає абсолютно ніякої можливості не робити все для того, щоб навести порядок у країні, в якій будуть рости і жити їхні діти.

Такі ідеї всюдисущі в нашому повсякденному житті.

Саме так. Навіть навести приклад зі стріляниною в школі "Колумбайн" 1999 року, коли світ зупинився, і ми всі сиділи з друзями і сім'єю і плакали перед екраном. І тепер кожного тижня з січня, в Сполучених Штатах проводять масові стрілянини. І ми живемо далі і нічого не робимо, щоб цьому запобігти. Замість цього ми говоримо: "Боже мій, ти чув, що зараз триває стрілянина?" Ми потребуємо нашого голоса кожного дня, тому я думаю, що якщо вас щось турбує, чи то планування сім'ї, безпека зброї, чи дотримання прав людини – потрібно за це боротися.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.