До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Історія боротьби: принцеса Діана і булімія в новому сезоні "Корони"

Булімія — недуга сучасності, й часто здається неможливим, що вона може вражати успішних і щасливих на вигляд людей. У новому сезоні серіалу "Корона" глядач дізнався, що на булімію страждала принцеса Діана. Ось що про це відомо.

Принцеса Діана в грудні 1982 року. Photo: Getty Images

Третя серія четвертого сезону "Корони" починається з попередження: "Серія містить сцени розладів харчової поведінки, які можуть викликати у декого з глядачів занепокоєння. Глядач особисто відповідальний за рішення дивитися цю серію. Інформація та ресурси для тих, хто бореться з розладами харчової поведінки, доступні на сайті www.wannatalkaboutit.com".

Реклама

Як з’ясувалося, ці сцени про принцесу Діану, яку в серіалі грає Емма Коррін. Приєднавшись до королівської родини, принцеса Діана почувалася дуже самотньою, її майбутній чоловік завів роман з Каміллою Паркер Боулз, а Діана самотня в Букінгемському палаці, і ЗМІ стежать за кожним її кроком. Кожна подія руйнує її казкові фантазії про те, яким буде її шлюб — наприклад, коли Діана з’ясувала, що Чарльз щодня телефонував Каміллі, перебуваючи за кордоном, і при цьому не спромігся набрати номер телефона своєї нареченої бодай раз. "Корона" показує Діану, яка переїдає, а потім опиняється у ванній кімнаті. Сцени важко дивитися — замість того, щоб дозволити глядачеві самому зрозуміти, що відбувається, сценарист серіалу Пітер Морган вважає за краще показати повністю увесь процес очищення. В одному з випадків камера знімає, як піднімається над унітазом змучене тіло Коррін.

Кадр із серіалу "Корона"

Серіал відомий сенсаційними висловлюваннями про реальне життя королівської сім'ї, навіть коли вони межують з грубістю. Наприклад, у другому сезоні творці серіалу перебільшували причетність принца Філіпа до трагічної загибелі його сестри Сесіли. Проте, зображення булімії Діани багато в чому збігається з реальністю.

У 1992 році Ендрю Мортон опублікував свою біографію про принцесу Уельську під назвою Diana: Her True Story ("Діана: її правдива історія"). У книзі є шокуючі подробиці про розлад харчової поведінки у Діани — те, про що давно були чутки в пресі, але ніколи досі не висвітлювалося докладно. З'ясувалося, що інформацію надала сама Діана, яка через посередника передала автору записи: "Булімія почалася через тиждень після наших заручин, і для її подолання знадобилося майже десять років", — розповідала Діана в запису. "Мій чоловік поклав руку мені на талію і сказав: " Ой, тут трохи пухкеньке, чи не так?". Ці слова стали для мене тригером, — і те, що сталося з Каміллою". Елізабет Емануель, дизайнерка весільної сукні Діани, пізніше розповідала в інтерв'ю, що коли вони почали примірювати сукню, талія Діани приблизно становила 66 см. До липня 1981 року вона зменшилася до 58 см.

У звітах того часу говорилося, що основним спусковим гачком стало глибоке невдоволення Діани своїми взаєминами: "Нервова булімія, розлад харчової поведінки, що розвинулася у Діани упродовж року після того, як вона стала принцесою Уельською, не була (як припустили друзі Чарльза) причиною, з якої зіпсувався шлюб", — написав Ентоні Холден у випуску журналу Vanity Fair за 1993 рік. "Це невдалий шлюб спричинив хворобу".

У 1995 році Діана не потребувала посередника. В інтерв'ю BBC Мартін Башир прямо запитав її про це: "Були повідомлення, що ви страждаєте на булімію. Це правда?"

"Так, — відповіла вона. — У мене була булімія упродовж кількох років. І це схоже на таємну хворобу. Ви притягуєте це до себе, тому що ваша самооцінка на низькому рівні, і ви не думаєте, що чогось варті чи цінні. Ви наповнюєте свій шлунок чотири або п'ять разів на день — дехто робить це частіше — і це дає вам відчуття комфорту. Потім у вас викликає огиду власний роздутий живіт, а невдовзі ти повторюєш усе заново".

На запитання, чи розповідала вона кому-небудь з королівської сім'ї про це, Діана відповіла, що не розповідала. "Ви повинні знати, що коли у вас булімія, вам дуже соромно за себе і ви ненавидите себе — і люди думають, що ви викидаєте їжу — тому ви не обговорюєте це з ними", — пояснила Діана. "Особливість булімії в тому, що ваша вага не змінюється, тоді як при анорексії ви помітно зменшуєтеся. Так що ви можете тримати все в таємниці упродовж усього процесу. Немає жодних доказів".

Кадр із серіалу "Корона"

Тоді її грубе, відверте зізнання спричинило шок у всьому світі — про розлади харчової поведінки рідко говорили відверто. Те, що світова суперзірка зробила це відкрито, кинуло виклик серйозній соціальній стигмі. "Те, що принцеса Діана відверто говорить про розлад і свої думки, свідчить про її силу і бажання допомагати іншим, тому що, ймовірно, більшість людей ніколи б навіть не здогадалися, що вона бореться з розладом харчової поведінки", — говорить докторка Кендра Беккер, клінічна психологиня в Генеральному клінічному шпиталі Массачусетса, який займається розладами харчової поведінки і дослідницькими програмами. "Її приклад не лише бореться зі стигматизацією розладів харчової поведінки, але також є прикладом звернення про медичну допомогу і прикладом подолання сорому, пов'язаного з такою поведінкою, думками і почуттями, які сприяють збереженню таких деструктивних звичок", — пояснює Беккер Vogue.

Емма Коррін розповіла Vogue, що чесність Діани — на той час немислимий вчинок у сім'ї, яка уособлювала жорсткість — зіграла важливу роль в тому, як вона підійшла до зображення покійної принцеси. "Я була дуже рішуче налаштована і не хотіла, щоб це просто згадувалося — я не хотіла, щоб це був просто змив унітазу або витирання рота, — говорить Коррін. — Я хотіла, щоб ви побачили, як вона переживає це, тому що вона так відверто розповідала про свою боротьбу, що, я думаю, було попереду того, як усе розвивалося в той час". Коррін і продюсери тісно співпрацювали з британською некомерційною організацією Beat, що займається проблемами харчової поведінки, продумуючи сюжетну лінію, щоб сцени точно відображали тяжкий стан Діани, а не прославляли його. "Коли це щось, з чим стикається так багато людей, — каже Коррін, — це має бути правильно показано".

Текст: Elise Taylor

За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.