До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Французька хвиля: 5 найважливіших фільмів Жана-Люка Годара

Жан-Люка Годара називали такою ж значущою фігурою в кінематографі, як Джеймса Джойса у літературі, а кубістів в мистецтві. Він порушував правила, змішував високу культуру з низькою, йому вдавалося створювати вигадані документальні фільми та весь час надихати сучасників.

Жан-Люк Годар

На останньому подиху (1960)

Головний герой картини Мішель Пуакар – молодий нероба. Гроші дістаються йому легко, так само легко він їх і витрачає. Єдиний мінус – заробіток Мішеля є незаконним.

Реклама
Кадр з фільму "На останньому подиху"

"На останньому подиху" – перший повнометражний фільм Жана-Люка Годара. Ця картина стала одним з найбільш характерних зразків "французької нової хвилі". Стрічку зняли всього за місяць і з крихітним бюджетом. Знімальна група економила на всьому. Наприклад, для руху камери використовували інвалідний візок, сценарій складали перед початком знімального дня, а діалоги актори вигадували на ходу. Незважаючи на такі умови, стрічка "На останньому подиху" одразу зробила режисера знаменитим і стала однією із знакових в його біографії.

Кадр з фільму "На останньому подиху"

Зневага (1963)

Головний герой картини Поль Жаваль – відомий письменник, якому доводиться заробляти на життя написанням сценаріїв до фільмів. Разом з дружиною Каміллою вони вирушають на острів Капрі на зйомки історичної кінострічки, за сценарій до якої Полю запропонували хороші гроші. Поки письменник зайнятий роботою, режисер фільму намагається звабити Каміллу, так між героями зав'язується експансивний любовний трикутник.

Кадр з фільму "Зневага"

Це перший фільм Годара з мільйонним бюджетом. Крім того, продюсери запросили на головну роль секс-символа епохи Бріджит Бардо і забезпечили стрічці всесвітній прокат. Режисер зняв "Зневагу" за мотивами однойменного роману Альберто Моравіа. Фільм знаменитий своєю музикою, яку до нього написав Жорж Делерю. Згодом її не раз використовували й інші режисери, наприклад, Мартін Скорсезе у фільмі "Казино".

Кадр з фільму "Зневага"

Навіть у стрічці такого рівня і масштабу, Годар залишався режисером "нової хвилі". Він знущався з продюсерів та частково перетворив фільм в алюзивну критику на кіноіндустрію. Навіть назва "Зневага" обрана не просто так. Це те почуття, яке Годар відчував щодо папараці та зірок.

Банда аутсайдерів (1964)

"Банда аутсайдерів" оповідає історію героїні Оділь, яка на курсах англійської мови знайомиться з двома хлопцями – Артуром і Францем. Цей зв'язок призводить до того, що молоді люди вмовляють дівчину приєднатись до пограбування.

Кадр з фільму "Банда аутсайдерів"

Драма-нуар "Банда аутсайдерів" знята за твором Долорес Хітченс "Золото дурнів" і також є знаковим фільмом "нової хвилі". Бернардо Бертолуччі, як шанувальник творчості Годара і любитель алюзій, у своєму відомому фільмі "Мрійники" використовував відсилання на сцену з "Банди аутсайдерів". У фільмі є сцена, в якій персонажі біжать по паризькому Лувру. Цікаво, що Годар не отримував офіційного дозволу на зйомки в музеї: він тихо проніс камеру і велів акторам бігти по залу. А охоронці, котрі переслідують героїв в сцені, – співробітники музею, які працювали в той день. "Аліса в країні чудес зустрічає Франца Кафку", – сказав режисер про свою стрічку.

Альфавіль (1965)

Дія фільму "Альфавіль" відбувається на далекій планеті. Там панує тоталітаризм, а на чолі стоїть жорстокий і небезпечний професор фон Браун, який створив штучний інтелект під назвою Альфа-60 і з його допомогою захопив всю планету.

Кадр з фільму "Альфавіль"

Наслідуючи тенденції 1950-х років, Жан-Люк Годар зняв фантастичний художній фільм на основі роману Поля Елюара. У підсумку ця новаторська кінострічка стала прикладом для такого роду фільмів, які знімали в Голлівуді. "Альфавіль" отримав "Золотого ведмедя" на Берлінському кінофестивалі. Як картина-першопрохідець, стрічка і сьогодні актуальна завдяки безлічі алюзій і ремінісценцій на реальне фашистське минуле.

Божевільний П'єро (1965)

Фердинанд вдало одружений з багатою жінкою, у них є маленька дитина. Одного разу в їхнє безхмарне сімейне життя приходить Маріанна – няня, яку найняли для малечі. З того моменту життя кожного героя картини перевертається, зокрема через неблагополучне минуле Маріанни.

Кадр з фільму "Божевільний П'єро"

Фільм знятий за романом Лайонела Уайта "Одержимість". "Божевільний П'єро" в компанії зі "Зневагою" вважають найбільш яскравими у візуальному плані роботами Годара. Це третя кольорова кінокартина режисера. Прем'єра стрічки відбулася в межах 26-го Венеційського кінофестивалю 1965 року. З погляду прокату це найуспішніша стрічка Годара.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.