До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найкращих екранізацій Джейн Остін

16 грудня 1775 року в Гемпширі, Англії народилася Джейн Остін. За словами її біографів, Джейн любила бали і красиві вбрання; в юності пережила пристрасний роман з ірландським політиком Томасом Лефроєм, але після розлуки назавжди залишилася самотньою та прожила в батьківському домі до самої смерті. Найзнаменитіші романи Джейн Остін – "Гордість і упередження", "Емма" і "Розум і почуття" – стали шедеврами реалізму, при цьому наповнені чуттєвістю і романтизмом. У день народження письменниці Vogue.ua розповідає про найкращі екранізації її книжок.

"Гордість і упередження" Джо Райта (2005)

У центрі сюжету "Гордості і упередження" – історія сестер Беннетт і їхньої матері, яка прагне видати своїх доньок заміж, чого б це не коштувало. У кінострічці добре висвітлені підвалини британського суспільства того часу, а головна увага зосереджена на відносинах Елізабет і таємничого містера Дарсі. Заплутані у власних почуттях і гордості, головні персонажі долають низку випробувань і негараздів, перш ніж зрозуміти, як сильно кохають одне одного, у фінальній сцені. Цей фільм є одним з найкращих у кар'єрі Кіри Найтлі, яка завжди має гарний вигляд в історичних картинах.

Реклама
"Гордість і упередження" Джо Райта (2005)

"Розум і почуття" Енга Лі (1995)

1995 року Кейт Вінслет зіграла Маріанну Дешвуд, романтичну героїню роману Джейн Остін "Розум і почуття". Чарівна адаптація Енга Лі разом зі сценарієм Емми Томпсон (яка грає сестру Маріанни, Елінор) є прикладом незабутнього кіно. Головна героїня знає все про любовні розчарування і намагається залікувати свої рани за допомогою доблесного полковника Брендона (Алан Рікман), який в результаті завоював її серце. За роль у цьому фільмі Кейт Вінслет отримала премію BAFTA за найкращу жіночу роль другого плану.

"Розум і почуття" Енга Лі (1995)

"Щоденник Бріджит Джонс" Шерон Магвайр (2001)

Не всі це знають, але "Щоденник Бріджит Джонс" фактично оснований на "Гордості і упередженні". Незграбна тридцятирічна Бріджит Джонс (Рене Зеллвегер) потрапляє під чари свого сексуального боса Деніела Клівера (Г'ю Грант), але при цьому продовжує мати справу з гордовитим адвокатом Марком Дарсі (Колін Ферт). Кумедна історія, що стала культовою.

"Щоденник Бріджит Джонс" Шерон Магвайр (2001)

"Емма" Дугласа Макграта (1996)

У цій адаптації останнього роману Джейн Остін "Емма" висвітлена історія молодої дівчини (Гвінет Пелтроу), яка від нудьги вирішує знайти чоловіка одній зі своїх подруг. Дотепна, повна цікавих ситуацій, ця кінострічка про життя маленького містечка та відносини.

"Емма" Дугласа Макграта (1996)

"Джейн Остін" Джуліана Джаррольда (2007)

Ми всі знаємо Джейн Остін завдяки її пристрасним романам, але її власне життя – не менш цікава історія. Її романи про жінок, що розриваються між бажаннями батьків і власними прагненнями, безпосередньо пов'язані з її особистим життєписом. Енн Гетевей грає письменницю у стрічці "Джейн Остін", яка оповідає про життя дівчини, що хотіла насамперед зробити кар'єру письменниці і просто вийти заміж за того, хто їй подобався.

"Джейн Остін" Джуліана Джаррольда (2007)

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.