До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Дивовижний новий світ: 5 найкращих серіалів, знятих за книгами

Хороша література сьогодні в тренді у телевізійних продюсерів. Vogue.ua пригадав 6 найкращих адаптацій книг на сучасному телебаченні – і пропонує їх переглянути.

"Гра престолів"

Реклама

"Гра престолів" – найбільш епічний, дорогий і амбітний серіал в історії сучасного телебачення: на кожен епізод останнього, восьмого сезону буде витрачено 15 мільйонів доларів, а загальний бюджет складе понад 90 мільйонів. Уже восьмий рік поспіль його творці, канал HBO, розповідають світу страшенно захопливу історію про вигаданий світ, схожий на Середньовічну Європу. Тут пристрасно кохають, ненавидять, зраджують, борються не за життя, а на смерть, поважають жінок, що літають на драконах, і бояться білих ходоків – повсталих з мертвих. "Гра престолів" – адаптація без перебільшення культової кіносаги "Пісня льоду і вогню" Джорджа Мартіна. Мартін працює над сагою останні 30 років, і за цей час його книги продали загальним накладом у 60 мільйонів копій по всьому світу.

"Вавилон-Берлін"

Восени 2017 року відбулася прем'єра серіалу "Вавилон-Берлін" – найдорожчого і неймовірно стильного серіалу в історії Німеччини, перші серії якого зняв відомий режисер Том Тиквер (у співавторстві з колегами Ахімом фон Боррісом і Генріхом Гандлоеггегом). В основі першого сезону – серія детективів про пригоди поліцейського комісара Гереона Рата, "з-під пера" популярного письменника Кутчера Фолькера, який славиться своєю любов'ю до нуару. Дія "Вавилон-Берлін" відбувається в дуже колоритний і цікавий час: Берлін, 1920-ті, кабаре, танці, політичні демонстрації, гангстери, нацисти і порнографи – загалом, справжній Вавилон. На зйомки серіалу, який прискіпливо відтворює Берлін періоду Веймарської республіки, витратили більше трьох років і 40 мільйонів євро.

"11.22.63"

Навіть тим, хто скептично ставиться до творчості Стівена Кінга, варто побачити серіал "11.22.63", знятий за однойменним твором популярного фантаста. 11/22/63 (назва роману пишеться саме так) автор презентував 2011 року, і він миттєво став бестселером за версією видання Publishers Weekly. Це тонка, розумна, дещо сумна історія про мандрівника в часі, простого шкільного вчителя Джейка Еппінга, який намагається запобігти вбивству президента США Джона Кеннеді. 2016 року книгу екранізував один із найбільш маститих у США продюсерів Джей Джей Абрамс ("Місія нездійсненна", "Стартрек"), а головну роль зіграв Джеймс Франко.

"Чужоземка"

1991 року письменниця Діана Геблдон опублікувала "Чужоземку" – першу частину своєї великої серії любовно-фантастичних романів. Її героїня Клер робить стрибок у часі: з Британії 1945 року в Шотландію 1743 року – романтичну і повну інтриг. 2014-го книгу екранізував американський канал Starz, зробивши акцент на трьох речах: мальовничих локаціях Шотландії, стильних історичних костюмах і виконавиці головної ролі. Клер грає Катріна Балф – успішна модель з Ірландії, яка брала участь у показах Chanel, Dolce&Gabbana, Marc Jacobs, підписувала рекламні контракти з Kenzo і Calvin Klein, а після успіху "Чужоземки" покинула модний бізнес і почала велику кар'єру в кіно (один з її недавніх фільмів – "Фінансовий монстр" режисера Джоді Фостер).

"Оповідь служниці"

Найбільш феміністичний серіал нашого часу, знятий за не менш відомим романом. "Оповідь служниці" канадська письменниця Маргарет Етвуд написала 1985 року: дія роману відбувається в майбутньому в тоталітарній республіці Гілеада. Після приходу до влади радикальних християн суспільство тут стало кастовим, а фертильні жінки перетворилися на служниць, які виношують дітей для впливових командорів і їхніх безплідних жінок. Маргарет Етвуд – феміністка, активістка з охорони природи і чотириразова лауреатка Букерівської премії – акцентує увагу на тому, що її книга – зовсім не антиутопія, і що деякі речі, характерні для Гілеади, вже в 1980-ті відбувалися в американському суспільстві, а вона їх просто помітила і гіперболізувала. На телевізійний екран роман Етвуд переніс інтернет-канал Hulu. 2017-го серіал з прекрасною Елізабет Мосс у головній ролі отримав шість премій "Еммі",.

"Записки юного лікаря"

Не лише сучасна західна література добре "лягає" на телевізійний екран. 2012 року британський канал Sky Arts екранізував цикл оповідань Михайла Булгакова, опублікованих в 1920-ті роки в одному з московських журналів. У перебільшеній, злегка містичній формі, Булгаков описав реальні випадки, які сталися з ним під час роботи лікарем в селі Нікольське 1917 року, а згодом ще в кількох сільських лікарнях. Головну роль у "Записках юного лікаря" грає Деніел Редкліфф, який не раз зізнавався в любові до Булгакова, і це – головна перемога серіалу. У ролі невротичного, тонкого молодого лікаря Володимира Бомгарда, Редкліфф дуже точний, смішний і чарівний. Героя вже в зрілому віці грає не менш харизматичний Джон Хемм, зірка серіалу "Божевільні".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.