До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що дивитися на Одеському кінофестивалі: 6 найочікуваніших фільмів

Уже 12 липня стартує ювілейний десятий Одеський кінофестиваль. Команда фестивалю на чолі з його президентом Вікторією Тігіпко оголосила програму. Vogue.ua вибрав найочікуваніші стрічки: серед них уже нашумілий в Каннах дебют кримськотатарського режисера Нарімана Алієва, перша акторська робота доньки Тільди Свінтон, Онор Свінтон-Бірн, і новий фільм Педро Альмодовара "Біль і слава", за який в Каннах Антоніо Бандераса визнали найкращим актором.

"Паразити"

Головний приз у Каннах цього року взяв фільм "Паразити" найвідомішого у світі південнокорейського режисера Пон Чжун Хо – європейська публіка добре знає його стрічки "Снігобур" і "Окча". В обох, до речі, знімалася Тільда Свінтон. Його новий фільм "Паразити" – дотепна соціальна комедія про бідну сім'ю, яка підробляє тим, що збирає з картону коробки для піци, а потім хитрим способом проникає в будинок своїх соціальних антиподів, успішну сім'ю бізнесменів-програмістів.

Реклама
"Додому"

Фільм "Додому" кримськотатарського режисера Нарімана Алієва має шанси стати найуспішнішою українською стрічкою року. Повнометражний дебют Нарімана у травні показали в Каннах у межах престижної і важливої категорії "Особливий погляд", в якій торік переміг Сергій Лозниця. Наріман Алієв – 26-річний режисер з Криму. Він є автором кількох короткометражок: "Без тебе", "Тебе кохаю", "Повернутись зі світанком". "Без тебе" була представлена ​​в межах Generation 14+ 66-го Берлінського кінофестивалю. У своїх роботах Наріман досліджує тему сімейних взаємин, традицій і побуту кримських татар. Фільм "Додому" розповідає історію кримського татарина Мустафи і його синів, які виїхали після анексії Криму до Києва. Головну роль у стрічці зіграв актор, режисер фільму "Кіборги", Ахтем Сейтаблаєв.

"Сувенір"

Драма "Сувенір" режисера Джоани Гогг – один з найбільш очікуваних фільмів цього року. Все тому, що це акторський дебют 21-річної Онор Свінтон-Бірн, доньки Тільди Свінтон. У січні "Сувенір" визнали найкращою картиною кінофестивалю "Санденс", а в лютому він потрапив до списків найсильніших картин Берлінського кінофестивалю, і тим радісніше, що його покажуть на Одеському кінофестивалі. Дія фільму відбувається в 1980-ті роки. Це драма про юну дівчину Джулі з багатої британської сім'ї, яка вивчає кіно, хоче знімати документальні картини про проблеми робітничого класу, але закохується не в того хлопця (він не просто "поганий" – він має зловісний вигляд і, здається, зовсім не той, за кого себе видає) і дозволяє йому зруйнувати своє життя. Джулі грає Онор Свінтон-Бірн, а її матір – Тільда ​​Свінтон. Виконавчий продюсер стрічки – Мартін Скорсезе.

"Тато – мамин брат"

У національному конкурсі візьме участь режисер Вадим Ільков зі своїм дебютним документальним повним метром "Тато – мамин брат". Це зворушливий сімейний портрет, який розповідає про художника і музиканта, вимушеного взяти на себе виховання своєї племінниці через проблеми зі здоров'ям її матері і відповідно його сестри. Головну роль у фільмі виконує художник і музикант Анатолій Бєлов. "Тато – мамин брат" вже встиг отримати призи на кількох європейських кінофестивалях.

"Біль і слава"

21-а за рахунком картина Альмодовара – автобіографічна і схоже, що дуже особиста. Головний герой – кінорежисер Сальвадор Малло (Антоніо Бандерас), який, очевидно, хворий, тому перебуває у стані кризи і згадує важливі для нього речі: дитинство, юність, батьків, закоханості, зустрічі з особливими людьми і, звичайно, фільми, які він зняв. Зйомки проходили в Валенсії і Мадриді, а однією з локацій стала мадридська кіностудія El Deseo, яку ще в 1980-х заснував режисер разом з братом, сценаристом Августином Альмодоваром. За роботу в цьому фільмі Бандерас взяв приз як найкращий актор у Каннах.

"Королева сердець"

Прем'єра фільму данського режисера Майї Ель-Тухі минула в січні на кінофестивалі "Санденс". Це красива мелодрама про дорослу жінку і успішного юриста Анну, яка закохується в Густава, юного сина свого чоловіка. Закоханість, яку очевидно, що засуджують у суспільстві, ставить під загрозу і шлюб, і юридичну кар'єру Анни, яка за іронією долі спеціалізується на правах підлітків. Роль Анни грає популярна датська акторка і співачка Тріне Дюрхольм.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.