До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про українського актора Робі Фельдмана, що зіграв у серіалі "Вбиваючи Єву"

Актор Роб Фельдман зіграв брата головної героїні Вілланель у третьому сезоні серіалу "Вбиваючи Єву". За плечима в Роба — 10-річна кар’єра й спектаклі в найкращих київських театрах. Vogue.ua розпитав молодого актора, як він пройшов кастинг в один з найпопулярніших серіалів BBC, чи є в нього агент і як розвивається його кар’єра після знімання у "Вбиваючи Єву".

Джоді Комер і Роб Фельдман, кадр із серіалу "Вбиваючи Єву"

"Вбиваючи Єву" — блискучий трилер BBC America про ексцентричну найману вбивцю Вілланель і працівницю МІ-6 Єву Поластрі, які одержимі одна одною. Місяць тому стартував довгоочікуваний третій сезон: п’ята його серія присвячена Вілланель і її поверненню в рідні місця (у минулому житті дівчину звали Оксана й вона жила в Росії). Для всього серіалу це найважливіший епізод: холоднокровна вбивця Вілланель повертається у свій будинок, ми бачимо її непрості стосунки з матір’ю, і це дає нам можливість зрозуміти, чому героїня саме така. У серіалі містечко називається Грізмет: там на Вілланель чекає її матір (ізраїльська актриса Євгенія Додіна), брат Петро (його грає Роб Фельдман, і про нього, до речі, вже написав Variety) та інші родичі. Вілланель приїжджає додому, щоб розібратися зі своїм минулим — і покінчити з ним.

Реклама
Джоді Комер і Роб Фельдман, "Вбиваючи Єву"

У Роба Фельдмана в цій серії одна з ключових ролей: він брат Вілланель, до якого, здається, героїня має теплі почуття (якщо такі взагалі може відчувати вбивця). Вони багато говорять про своє минуле. Візуально Джоді Комер, яка грає Вілланель, і Роб Фельдман дійсно схожі. Дуже гармонійна гра Роба: його герой у деяких сценах відсторонений і водночас не менш дивний, ніж його божевільна сестра.

"У нас було два знімальні блоки — один у Румунії, другий в Англії, по кілька тижнів кожен, — розповідає Роб в інтерв’ю vogue.ua. — Найдраматичнішим, як не дивно, для мене виявився процес отримання британської візи, оскільки часу ми зовсім не мали. Кілька разів звучала фраза "вибач, але ми не встигнемо з документами, тому доведеться шукати заміну". А під час підготовки, самого знімання й аж до виходу серії мене постійно мучили сумніви з приводу своєї частини роботи. Як в тому інтернет-мемі: "Весь час запитуйте себе, а чи не дурницю я роблю?"... Адже в епізоді йдеться про втрату й повернення найближчих, і тут хочеться бути максимально точним і чесним".

Джоді Комер і Роб Фельдман, кадр із серіалу "Вбиваючи Єву"

Робу Фельдману 28 років, з них він десять у професії. Виріс у Дніпрі, вступав до Київського університету театру, кіно й телебачення імені Івана Карпенка-Карого, але не вийшло. Пізніше поїхав вчитися до Великої Британії, у 2013 році закінчив магістратуру в акторській школі Drama Centre London, що входить до всесвітньо відомого коледжу Central Saint Martins. Роб каже, що школа навчила його декількох важливих речей: радіти успіху колег і не зациклюватися на невдачах.

"У Лондоні ми мали кілька занять, присвячених телеіндустрії, — розповідає Роб про навчання. — Якось прийшов кастинг-директор, який дав першу роль Тому Гарді. Він подивився на мого одногрупника Хейміша і сказав: "Мені здається, ти ідеально підійдеш на роль в одному із серіалів, над яким я якраз працюю". Після заняття вони поспілкувалися, Хейміш отримав кілька сцен для проб. Ідеально підготувався — він міг грати ці сцени в будь-який момент і в будь-якому стані. Це була одна з головних ролей в американському серіалі, яка б зробила його щонайменше мільйонером. Ми вже навіть почали планувати, як витратимо частину його грошей на постанову спектаклю в Епідаврі. Унаслідок на самих пробах був не цей кастинг-директор, а його асистент, який надіслав записи в Штати, тож невідомо, бачив їх хтось за океаном чи ні. Ось так гинуть задуми з розмахом, що спершу обіцяли неабиякий успіх..."

Роб Фельдман, фото facebook.com/feldman1991

Роб прожив у Лондоні кілька років і за цей час встиг взяти участь у певних проєктах, жоден з яких, як каже він сам, "не злетів". "Здебільшого це були незалежні постанови. Я б виділив спектакль Macbeth. Це був задум нашої одногрупниці Зої Бернетт. Вона взяла величезний кредит, щоб поставити спектакль. Ми отримали гарні відгуки, але всі гроші повернути так і не вдалося. Після цього в Зої було багато проєктів, тепер вона ставить спектаклі вже як самостійна режисерка. Але взяти той кредит було справжнім подвигом: вона хотіла зіграти леді Макбет — взяла позику в банку й поставила спектакль!"

Закінчивши магістратуру в Лондоні, Роб повернувся в Україну — і справи тут у нього йдуть прекрасно. Молодий актор знявся в популярних серіалах "Спадкоємці" й "Нюхач", французькому фільмі "Останній крок" (Cold blood legacy) із Жаном Рено й Томом Гоппером. Але набагато цікавіше говорити про його театральні ролі: Роб працює з найпрогресивнішими українськими трупами. Так, у Дикому театрі, що славиться сміливими, проблемними постановами, Роб грає відразу в кількох виставах. Серед них і "Том на фермі" за п’єсою Мішеля Бушара, яку у 2013 році екранізував Ксав’є Долан, — щемлива, відверта історія про хлопця Тома (його грає Роб), який приїздить на похорон своєї коханої людини Гійома в його рідне село й зустрічається з родиною хлопця, що, як виявилося, зовсім не знала Гійома... Серед інших робіт Роба — вистава-концерт Joy Division про творчість культової британської трупи; постанова Tychyna, Zhadan & the Dogs нью-йоркської трупи Yara Arts Group спільно з групою Сергія Жадана; гучний спектакль "Король Убю" київського театру "Мізантроп" — абсурдистська, гротескна історія драматурга Альфреда Жаррі про польського дворянина, який став королем-диктатором. У Роба прекрасний смак у драматургії, він вибирає непрості роботи — і зізнається, що хоче грати більше класики, наприклад, Шекспіра.

Роб Фельдман у виставі "Том на фермі", фото надав актор

Як український актор потрапив на кастинг у популярний серіал BBC America? За словами Роба, все просто й складно водночас. По-перше, перебуваючи торік з гастролями в Единбурзі з виставою "Король Убю", він запросив туди кількох знайомих продюсерів і кастинг-директорів, щоб вони побачили його в роботі. По-друге, постійно розсилав своє резюме в акторські агентства в Британії. "Так мій електронний лист з портфоліо опинився в потрібному місці в потрібний час. Було багато невдач, звісно, але в підсумку одна відповідь від знаменитої кастинг-директорки Сьюзанн Кроулі — і ти вже не пам’ятаєш про ті кілька тисяч листів без відповіді. Наступним етапом було записування самостійних проб для "Вбиваючи Єву". Із цим мені допомогли актори Катаріна Шенфельд і Діма Оцупок. Не знаю, що саме ми зробили правильно, але це спрацювало — і мене обрали на роль".

"Том на фермі"

На запитання про те, які вимоги були до його персонажа в режисера "Вбиваючи Єву", Роб відповідає з гумором: бути схожим на Джоді Комер, вболівати за футбольний клуб "Евертон", любити музику сера Елтона Джона. "Про перше подбали мої батьки, друге довелося грати, а от третє є в усіх нас. До речі, серу Елтону серія сподобалася. Ну а якщо вже зовсім серйозно, то "розвивати" російський акцент (актори в нашій родині всі з різних країн) нам допомагала Баджо Салам, яка працювала над таким проєктом, як "Гра престолів".

Роб Фельдман у виставі Tychyna, Zhadan & the Dogs

Чи прокинувся Роб Фельдман знаменитим після виходу п’ятої серії третього сезону "Вбиваючи Єву"? Радше так, ніж ні. "Відчуваю величезний потік позитиву з усього світу. Я радий, що історія родини Вілланель дійсно тримала глядачів на гачку. Тепер хочеться спрямувати цю енергію в правильне річище. У нас величезна кількість талановитих акторів. Якщо я почну перераховувати їхні імена, нам інтерв’ю забракне. Те, що українські актори зніматимуться в подібних проєктах, — це питання часу. Я сподіваюся, що мій приклад успішної роботи з Killing Eve пришвидшить цей процес і дасть нам ще більше впевненості в тому, що все можливо!"

"Зараз я живу в Києві, кар’єру планую будувати, не прив’язуючись до локації. Буквально тиждень тому в мене з’явився перший агент у Лондоні, тому намагатимемося розширювати горизонти", — розповідає актор. Попри карантин, Роб і далі активно працює над новими ролями. З режисером з Ізраїлю Тимофієм Міркіним нині репетирує виставу "Соло на іржавій гойдалці", яку поставлять цього літа. А 31 травня зіграє в zoom-виставі "Борщі" за п’єсою Вести Гунченко "Весілля обов’язкове" — побачити його можна на фейсбук-сторінці Дикого театру. Доєднуйтеся до перегляду!

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.