До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 фактів про акторку Джин Сіберг

"Хто ви? Хто така Джин Сіберг?", – у фільмі "Проти всіх ворогів", який виходить в український прокат 27 лютого, це запитують журналісти і режисери, а насправді це запитання переслідувало Джин Сіберг усе її життя. У стрічці зірку французького кіно зіграла зірка кіно сучасного – Крістен Стюарт, а Vogue.ua розповідає, хто така Джин Сіберг, чому їй присвячують кіно, і як вона до сих пір залишається справжньою іконою стилю.

Крістен Стюарт у ролі Джин Сіберг

1. Джин Сіберг народилася в Штатах 1938 року і прославилася, коли їй не було й 20. 19-річна дівчина зіграла головну роль у фільмі "Свята Іоанна". Режисерові потрібна була скромна і невинна дівчина, яка б зіграла юну Жанну д'Арк. Сіберг вибрали на кастингу з 3000 осіб. З цього фільму почалася її гучна кар'єра.

Реклама

2. Хоч Сіберг є американкою, в історію вона увійшла як французька акторка. До Франції Джин переїхала з чоловіком, юристом Франсуа Мореєм. Його дівчина зустріла на зйомках фільму "Добридень, смуток". Вони розлучилися швидко, але роль в її долі він зіграв важливу: закохав у Францію, навчив розумітися на вині і мистецтві.

Джин Сіберг

3. 1960 року сталася подія, що змінила все життя акторки, – вона познайомилася зі знаменитим і талановитим режисером Жаном Люком Годаром. Тоді Сіберг почала менше зніматися в Штатах, і її контракт дозволив їй знятися у Годара. Це була стрічка "На останньому подиху", яка пізніше стала маніфестом молоді 60-х. Партнером Джин у цій стрічці був Жан Поль Бельмондо.

Кадр з фільму "На останньому подиху"

4. Фільм "На останньому подиху" подарував світові кіно та моди канонічний образ: Джин Сіберг з короткою хлоп'ячою стрижкою в тільнику-бретонці і білосніжних чіносах. Фотографії з фільму потім потраплять не в одну перукарню, а дівчата з обох боків Атлантики проситимуть зачіску а-ля Сіберг. Та й зараз фотографії Сіберг надихають податися до перукаря і підстригтися під хлопчика.

5. 1962 року Сіберг вийшла заміж за письменника Ромена Гарі, а через рік народила від нього сина. Паралельно багато знімалася – у Годара, Поланські, Клода Шаброля, а її партнерами неодмінно були найкращі чоловіки планети: від Бельмондо до Клінта Іствуда. Друга половина 1960-х – пік кар'єри акторки, яка поступово стала не просто it-girl свого часу, а й прикладом для юних американських акторок, як підкорити найпрекрасніше місто на Землі, Париж.

6. Джин Сіберг була не лише і не просто акторкою. Вона жваво цікавилася політикою – біографи пишуть, що цією темою її захопив Ромен Гарі – письменник, військовий і дипломат, який свого часу був генеральним консулом Франції в Лос-Анджелесі. І якщо зараз будь-який свідомий актор під час церемонії "Оскар" воліє сказати про права темношкірих і гендерну рівність, то в 70-ті роки це не було трендом. Саме тоді Сіберг почала активно підтримувати і фінансувати "Чорних пантер" – скандальну ліворадикальну організацію, яка просувала громадянські права темношкірого населення. За фінансування "Чорних пантер" акторка стала ворогом ФБР: ті стежили за нею і влаштували цькування в медіа. Наприклад, писали, що акторка вагітна другою дитиною не від Ромена Гарі, а від одного з членів "пантер". У підсумку, через депресії, стрес і цькування 1970 року Сіберг народила мертву дівчинку. Її поховали у відкритій труні, щоб преса побачила колір шкіри дитини – це була світлошкіра дівчинка.

7. У 1970-х, після скандалу, акторка почала рідше зніматися. 1976 року вийшов німецький фільм "Дика качка" – маловідома робота, що стала останньою для акторки.

З Роменом Гарі

8. Джин Сіберг прожила 40 років і була одружена чотири рази, її останнім чоловіком став алжирський плейбой Ахмед Хаші. Вони були разом всього кілька місяців. 30 серпня 1970 року тіло акторки виявили в машині на околицях Парижа. В її руках була передсмертна записка з текстом: "Пробач, я більше не можу жити зі своїми нервами". Офіційною версією смерті визнали самогубство. Через рік Ромен Гарі також вкоротив собі віку.

Кадр з фільму "На останньому подиху"

9. "Проти всіх ворогів" – не перший фільм про Джин Сіберг. 1995 року Марк Раппопорт зняв фільм "З щоденників Джин Сіберг", присвячений життю акторки.

10. Дитячий, розплющений погляд, хлоп'яча стрижка, пухкі губи – такою світ запам'ятав Джин Сіберг. Вона стала уособленням не тільки кіно нової хвилі, але й іконою стилю 60-х. Сіберг привнесла в моду те, що пізніше назвуть французькою чарівністю – безпосередність і недбалість. Вона не була схожою на жодну акторку свого часу: ні Бріджит Бардо, ні Мерилін Монро, ні Інгрід Бергман, носила прості речі: вузькі штани і балетки, недбало підсукані джинси і тільники, об'ємні светри грубої в'язки, – та виступала проти будь-якої несвободи і обмежень.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.