До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про актора Омара Сі — зірку серіалу "Люпен"

Кримінальний серіал "Люпен" очолив рейтинги Netflix — його переглянуло понад 62 мільйони осіб, що перевершило кількісно глядацьку аудиторію серіалу "Хід королеви". Vogue.ua тим часом розповідає про головну зірку "Люпена" — чарівного французького актора Омара Сі.

Омар Сі, кадр із серіалу "Люпен"

Світ заговорив про Омара Сі у 2011 році, коли він знявся у фільмі "1+1" ("Недоторканні"). Трагікомедія про непрості стосунки аристократа в інвалідному кріслі й колишнього злочинця Дрісса, що стає його асистентом, а потім і другом, ґрунтувалася на реальній історії й буквально звела всіх з розуму. Фільм був номінований на "Золотий Глобус" і BAFTA, а на ту мить не відомий за межами Франції актор Омар Сі здобув премію "Сезар". І прокинувся зіркою. Резонансу додав той факт, що Омар — перший актор африканського походження, який дістав найважливішу французьку кінопремію.

Реклама
Омар Сі й Шарлотта Генсбур

Омар Сі народився у Франції в сім’ї іммігрантів: його мати з Мавританії, батько із Сенегалу. Мати актора працювала прибиральницею, батько — різноробом, в Омара семеро братів і сестер. Герої, яких грає Сі (стосується це і його персонажа в серіалі "Люпен"), часто іммігранти, як і він сам. Актор опікується доброчинними справами, як волонтер підтримує втікачів, які живуть у Франції, а кілька років тому під час телефонної акції допоміг зібрати кілька мільйонів євро для побудови табору для втікачів. В інтерв’ю Омар Сі зізнавався: ставши знаменитим, він спочатку вирішив ніколи більше не грати іммігрантів і довести собі й світу, що може грати й інші ролі, а потім зрозумів, що саме це його місія і покликання.

"Недоторканні"

Омар почав рано працювати: ще школярем підробляв на радіо, а відразу після школи заснував власне радіошоу "Омар і Фред", яке слухала вся Франція. У кіно Омар дебютував у 23 роки, але шлях до великих ролей тривав майже 10 років. З 2011 року кар’єра Омара пішла вгору, і це не дивно: "1+1" ("Недоторканні") — найкасовіший фільм в історії Франції, а сам Омар після цієї ролі потрапив до рейтингів найпопулярніших людей Франції, де посів друге місце після футболіста Зінедіна Зідана. До речі, співпраця актора з режисерами фільму "1+1" Олів’є Накашем та Еріком Толедано, які принесли йому світову славу, продовжилася. У 2014 році разом із Шарлоттою Генсбур він знявся у фільмі "Самба", де зіграв вихідця із Сенегалу, який живе у Франції вже 10 років, але все ще на правах нелегала.

"Самба"

Разом з дружиною Елен Сі й дітьми (пара виховує п’ятеро дітей) Омар кілька років тому переїхав до Голлівуду. Американська кар’єра Сі склалася успішно: у його фільмографії — блокбастери "Люди Ікс: Дні минулого майбутнього", "Світ юрського періоду" та "Інферно". Нині актор живе на два міста — Париж і Лос-Анджелес. Серіал "Люпен", який вийшов на Netflix у січні 2021 року, — телевізійний дебют актора. Для цього він вибрав непросту роль: в основі "Люпена" — історія Арсена Люпена, популярного персонажа французької літератури, героя новел Моріса Леблана. Арсен Люпен увійшов в історію літератури (і кіно, оскільки його історію не раз екранізували) як найгалантніший грабіжник: він ніколи не вбивав, був ґречний із жінками й грабував переважно тільки багатих. Такі самі шляхетні принципи сповідує і його сучасний послідовник, головний герой серіалу "Люпен".

Омар Сі з дружиною Елен

Люпен — національний герой Франції, і зіграти його мріє кожен актор, упевнений Омар Сі. "„Що ти хочеш зіграти?" — це запитання чує кожен актор. — каже Омар. — Якщо ви британець, то кажете, що Джеймса Бонда, а якщо ви француз, то, очевидно, назвете Люпена. Річ у тім, що він ідеальний персонаж. Він драматичний. Водночас із цим він легкий і кумедний. У цій ролі є динаміка... Цей персонаж — ідеальна іграшка!"

"Люпен"

Головний герой серіалу "Люпен" — чарівний злодій і шахрай Ассан Діоп. Його батька, коли Ассан був дитиною, звинуватили в крадіжці намиста й посадили до в’язниці, де він укоротив собі віку. Ставши дорослим, Ассан вирішує помститися за батька: те саме намисто, знайдене через 25 років, виставила на аукціон у Луврі дочка містера Пеллегріні, і Асcан збирається його поцупити. Омар Сі брав активну участь у написанні сценарію й створенні образу свого персонажа. Саме завдяки Омару придумали цікавий прийом: періодично Ассан надягає шапку й непримітний одяг і з імпозантного чоловіка перетворюється на невидимку, тінь — його ніхто не помічає, і так він може безперешкодно ладнати свої кримінальні справи.

"Ми вибрали дуже простий варіант: Ассан почувається ошуканим і несправедливо скривдженим, його з дитинства ігнорують, і це стає його травмою, — каже Омар Сі. — І він цим користується. Коли Ассан змінює костюми, він зливається з натовпом. З власного досвіду роботи коміком на телебаченні я знаю, що змінити особистість можна лише за допомогою шапочки й окулярів. Ассанові потрібно дуже мало, щоб сховатися у суспільстві, тому що в наші дні люди схильні більше зосереджуватися на тому, що роблять, ніж на тому, хто вони є".

Перший сезон "Люпена" матиме 10 серій. П’ять з них Netflix уже показали, а решту п’ять ми побачимо зовсім скоро. Чекаємо нетерпляче!

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.