До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про новий серіал "Я можу знищити тебе" на HBO

BBC One і HBO представили новий серіал "Я можу знищити тебе". Його авторку, сценаристку й режисерку Мікаелу Коел вже називають новою Фібі Воллер-Брідж, а сам серіал — найкращою драмою року.

"Я можу знищити тебе"

Мікаелі Коел 32 роки, вона висхідна зірка британського телебачення. Актриса, яку ви могли бачити в серіалі "Чорне дзеркало" і фільмі "Зоряні війни. Останні джедаї", сценаристка, співачка. У 2016 році вона отримала відразу дві премії BAFTA, за найкращу жіночу роль і прорив року — за серіал "Жувальна гумка", який сама придумала, спродюсувала й зіграла головну роль. Під час роботи над серіалом, коли їй було 28 років, Мікаела пережила особисту трагедію: вночі вона пішла з друзями в клуб, випила там, незнайомець підсипав їй у коктейль якусь речовину, після чого дівчина втратила свідомість. На ранок Мікаела насилу, за допомогою свідчень друзів, відновила в пам’яті, що її зґвалтували. Ця історія лягла в основу сюжету її нового серіалу "Я можу тебе знищити". Як і в попередній своїй роботі, Мікаела зіграла головну роль.

Реклама
Мікаела Коел

"Я можу тебе знищити" називають найкращою драмою року, а саму Мікаелу порівнюють з Фібі Воллер-Брідж — британською сценаристкою, що придумала серіал "Погань", за який здобула чотири "Еммі", а також культовий серіал "Вбиваючи Єву". Двох дівчат об’єднує не тільки фемінізм та інтерес до соціальних проблем, а й ще дещо. В основі творчості обох лежить власний, іноді неприємний, досвід, і вони не соромляться бути відвертими на екрані.

Головна героїня серіалу — дівчина з рожевим волоссям на ім’я Арабелла. Вона щаслива, успішна й живе на повну. Арабелла популярна блогерка у твіттері і їй тільки-но запропонували написати книгу, а на гонорар від неї вона вже встигла злітати в Італію й потусувати там зі своїм другом. Повернувшись до Лондона, Арабелла телефонує видавцеві, а той вимагає, щоб дівчина здала чернетку. Героїня ж переживає творчу кризу й бреше видавцеві, що "залишилися дрібні правлення". Вона вирішує засісти в офісі на всю ніч, щоб все-таки попрацювати над книгою. Книга передбачувано не йде (Арабелла навіть відчайдушно гуглить "як написати книгу швидко"), але в процесі роботи вирішує вийти з друзями на годину в бар, де й трапляється трагедія. Упродовж наступних 12 серій вона намагається зібрати свої фрагментарні спогади про напад, водночас рефлексуючи про життя.

"Я можу знищити тебе"

Західні медіа описують "Я можу знищити тебе" як "драму згоди", або радше драму про те, що відбувається, коли згоду прибирають з рівняння. Одне з ключових питань — чи потрібна в сучасному суспільстві згода на секс? Серіал знятий дуже сміливо, Коел не ухиляється від правди життя. Ось ми бачимо героїню, яка сидить на унітазі й говорить телефоном, а ось вона просить хлопця допомогти їй витягти тампон. "Дівчата роблять це в повсякденному житті, але не всі наважуються показати це на екрані. Чому?" — дивується Мікаела. Цікаво, що подруги Арабелли впродовж першого сезону також немов перевіряють свої межі, опиняючись у ситуаціях, які можуть призвести до зґвалтування. У таку ж біду потрапляє й друг Арабелли, гомосексуаліст, і для авторки серіалу цей сюжетний хід дуже важливий: чоловіки стикаються з насильством так само, як і жінки.

Все це в "Я можу тебе знищити" представлено без моралізаторства. "Це просто справжнє життя", — говорить Коел. І серіал від цього тільки сильніший.

"Я можу знищити тебе"

Із 7 червня серіал показують на HBO

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.