До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому варто подивитися новий серіал Netflix про Девіда Бекхема

На Netflix вийшов серіал "Бекхем" оскароносного режисера Фішера Стівенса, який зображує шлях становлення Девіда Бекхема. Таким легендарного футболіста (та його дружину Вікторію Бекхем) ви ще ніколи не бачили.

Серіал складається з чотирьох серій, в яких режисер у дуже щирій та відвертий спосіб розповідає, як звичаний хлопець з Лондону виріс не лише в одного з легендарних футболістів світу, а й у міжнародну знаменитість – із дружиною, яка є абсолютною світовою зіркою.

Реклама

"Бекхем" побудований на основі відвертих інтерв'ю з самим футболістом, але не тільки: у кадрі також його дружина Вікторія Бекхем, батьки Девіда, його колишні товариші по команді Манчестер Юнайтед, закляті суперники, найкращий друг, колишній тренер, секретарь команди, який працював десятиліттями, – словом, усі, хто тоді знають те, що ми хочемо знати. Єдине, що більш вражає, ніж склад персонажів, це чесність, а часом і болісна відвертість, спікерів, які розповідають про приголомшливі злети та падіння життя Бекхема.

Родина Бекхмеів на прем'єрі серіалу
Родина Бекхмеів на прем'єрі серіалу

Перший епізод починається з того, що Девід доглядає за вуликами, які він тримає біля заміського будинку Бекхемів у Котсуолдсі. Нам також показують уривки з дитячих домашніх відео, знятих його батьком Тедом. У цих відео вони з Девідом розповідають про юні роки хлопця, якого у віці 12 чи 13 років віддали до рук тренера "Манчестер Юнайтед" сера Алекса Фергюсона – і який майже одразу запропонував підлітку контракт.

Тисячі і тисячі годин, проведених наодинці з м’ячем на маленькому подвір’ї будинку його сім’ї, у поєднанні з роботою тренерів, створили футболіста з настільки витонченим стилем гри, що це дозволило йому по суті забивати голи з будь-якого місця на полі. У перший день сезону Прем’єр-ліги 1996 року Бекхем забив гол за "Манчестер Юнайтед" з половини поля — удар, який бачив увесь світ, миттєво зробив його ім’ям відомим.

Кадр з серіалу "Бекхем"
Кадр з серіалу "Бекхем"

Через кілька місяців, дивлячись телевізор з одноклубником, Бекхем побачив Spice Girls, вказав на ту дівчину, яка назвала себе Posh Spice, і негайно оголосив, що збирається на ній одружитися. Незабаром роман Девіда і Вікторії захопив націю. "Мені просто вона сподобалася", — тепер Бекхем пояснює це так. "Мені він просто сподобався", — каже Вікторія, яка одразу дала зрозуміти Бекхему, що, хоча її анітрохи не хвилює футбол, вона піклувтаиметься про свого чоловіка. "Гаразд, це все", — каже Девід про початок стосунків. І додає: "Це рухалося швидко".

Девід і Вікторія Бекхе на початку 2000-х років
Девід і Вікторія Бекхе на початку 2000-х років

Невдовзі Девідпочав вибиратися з тренувального табору та їхав чотири години до Лондона, щоб побачити Вікторію на 20 хвилин. В один з разів його сфотографували з нею в місті, одягненого в саронг, і ці фото в жовтій пресі викликали скандал в країні. І в ніч перед вирішальним, епічним матчем Чемпіонату світу 1998 року проти Аргентини, Вікторія – у турі зі Spice Girls – зателефонувала Девіду та сказала, що вона вагітна їхньою першою дитиною.

Весілля пари
Весілля пари

Те, що сталося наступного дня, є своєрідним компасом усієї документальної стрічки. Якщо ви футбольний фанат, ви вже знаєте, що це Аргентинський півзахисник Дієго Сімеоне сфолив і приземлився на землю, а Бекхем імпульсивно вдарив Сімеоне по литці. Сімеоне театрально впав на землю, схопившись за ногу; а Бекхему суддя показав червону картку та вилучив з матчу, який Англія програла, таким чином вилетівши з турніру.

Після цього випадку Бекхем став найбільш ненависною людиною в Англії. "Я хотів би, щоб була таблетка, яку можна було б прийняти, щоб стерти спогади", — каже Девід. "Я зробив дурну помилку". Перш ніж він почав ховатися від громадськості, на нього кричали та плювали незнайомці; практично всі в країні, від тренера збірної Англії до тодішнього прем’єр-міністра Тоні Блера, повністю звинуватили його у ганебній втраті Англії. Лондонський паб повісив ляльку, одягнену в форму Бекхема. Люди надсилали йому кулі в офіси Манчестер Юнайтед. Коли його представляли під час виїзних ігор, десятки тисяч уболівальників кричали на нього нецензурно, а коли Вікторія з’являлася, щоб подивитися на гру свого чоловіка, ці десятки тисяч співали вульгарні, відверто сексуальні кричалки, спрямовані на неї. "Тільки зараз, коли мені 47 років, я почав про це рефлесувати", — каже Девід, згадуючи погрози вбивством, які отримували його батьки.

Те, що виділяється в документальному фільмі, — це не просто переказ цих подій і архівні кадри всього вищесказаного, а радше те, як Девід і Вікторія оголюють свої душі, коли говорять про те, про що загалом вони десятиліттями уникали розмов. Власне, вони ззінаються, що тоді Девід занурився в клінічну депресію; Вікторія каже, що "все ще хоче вбити цих людей", маючи на увазі тих, хто вторгся в її приватне життя та знущався над нею та її сім’єю.

Головна ідея серіалу зводиться до того, що прожити труднощі їм допомогла міцність їхнього шлюбу. Ну і фірмовий гумор Бекхемів, звісно. Під час інтерв'ю за ними цікаво спостерігати: вони погоджуються і не погоджуються один з одним, кепкують один над одним і над собою, і навіть готові трохи "привідкрити брудну білизну" – наприклад, коли Девід сказав Вікторії, що не може бути присутнім під час народження їхнього молодшого сина Круза (пара має чотирьох дітей ), бо мав зйомки з Бейонсе і Джей Ло. (Або як Девід попросив Вікторію допомгти йому з зачісою – коли вона лежала на лікарняному ліжку післ епідуральною анестезією через кілька хвилин після пологів – щоб він міг піти поговорити з пресою про їхню нову дитину.) Вони також обережно коментують чутки про невірність Девіда у важкий час на початку 2000-х.

Найдивовижніше, розповідає у серіалі режисер, не те, що один із найвідоміших спортсменів нашого часу одружився на одній із найвідоміших поп-зірок нашого часу, а в тому, що і Девід, і Вікторія змогли перетворити їхні екстраваганті, юнацькі стосунки у справжнє кохання, шлюб і сім’ю, здатні витримати будь-що.

По матеріалах Vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.