До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому варто подивитися новий фільм Даррена Аронофскі "Кит"

2 березня в український прокат виходить "Кит" – один з головних фаворитів оскарівських перегонів. Нова стрічка ДарренаАронофскі є блискучим поверненням на екран актора Брендана Фрейзера ("Мумія"), який зіграв роль професора літератури Чарлі, що страждає на ожиріння. Чого вартувало Фрейзеру це перевтілення, задля якого він носив на собі костюм вагою в кілька десятків кілограмів – читайте в нашому матеріалі

Реклама

Про що "Кит"

Восьмий повнометражний фільм культового режисера ДарренаАронофскі "Кит" розповідає історію професора літератури Чарлі (Брендан Фрейзер), що веде відлюдний спосіб життя практично на самоті. Єдиний виняток – його подруга-медсестра Ліз (ХонгЧау), яка стежить за здоров'ям 270-кілограмового Чарлі. А єдина віддушина Чарлі – це спроба відновити стосунки із 17-річною дочкою Еллі (СедіСінк), яка не може пробачити батькові те, як і чому він залишив сім'ю, адже той пішов від її мами до іншого чоловіка... Усе життя Чарлі, коханий чоловік якого згодом помер, проводить перед ноутбуком, бо лекції студентам він читає онлайн, з вимкненою камерою – бо боїться показати своє обличчя..

Герой дуже сумує за коханою людиною та винуватить себе в його смерті, а також відчуває провину у тому, що покинув свою маленьку дочку і дружину. Тож Чарлі починає самознищуватися – через переїдання. Непрожите горе — такий діагноз поставив би Чарлі психотерапевт. Герой страждає від серцевих захворювань, але, можливо, насправді вмирає від горя, з яким він не змирився.

"Кит" вже був показаний на кінофестивалях у Венеції і Торонто, де головну увагу було прикуто до неймовірного перевтілення зірки трилогії "Мумія" Брендана Фрейзера у ролі Чарлі. Його роботу відзначили кіноакадеміки: 54-річний актор вперше в житті номінований на "Оскар" і змагатиметься за перемогу в номінації "найкращий актор".

Головна особливість фільму – його людяність і делікатність. Через Чарлі фільм дає нам змогу зануритися в життя, яке рідко зображується на великому екрані з ніжністю чи інтелігентністю. Фрейзер демонструє нам калейдоскоп внутрішнього світу Чарлі, усі його суперечності, прагнення та страхи – з великою емпатією та любов'ю до свого персонажа.

Як з'явилася ідея фільму

На зйомках "Кита"
На зйомках "Кита"

В основі стрічки – однойменна п'єса американського драматурга Семюеля Д. Хантера. Після прем'єри 2012 року в Денвері п'єса мала величезний успіх, майже одразу переїхала на Бродвей, а драматург отримав низку престижних театральних премій. ДарренАронофскі хотів перетворити "Кита" на фільм, відколи вперше побачив п’єсу, майже десять років тому. Його відразу вразив інтелект цієї історії та безстрашний спосіб, у який автор досліджує людський стан, не пропонуючи просту відповідь.

Поштовхом до написання "Кита" частково став власний досвід драматурга, адже в коледжі він страждав на ожиріння. Саме тому він завжди знав, що відчувають такі люди, як Чарлі – фізично та соціально. Хантер каже: поки ожиріння залишається захворюванням, що впливає на життя понад 40% американців, ця тема є болісною та важливою. Окрім того, драматург бачить прямий зв’язок – у своєму випадку – між своєю зайвою вагою та нерозкритими почуттями.

"Я знаю багатьох людей, які великі, щасливі та здорові, але я таким не був, – каже Хантер. – У мене було багато непрожитих емоцій – все почалося в юності, після відвідування фундаменталістської християнської школи, де мою підліткову сексуальність потворно сприйняли, і ця травма переросла в нездорове ставлення до їжі. Коли я почав писати "Кит", я думаю, що все це просто виплеснулося з мене".

Назва книги – це відсилання до роману "Мобі Дік" Генрі Мелвілля (1851), символічного роману, повного підтекстів, головний герой якого, капітан судна Ахав, як і Чарлі, перебуває в полоні власних мрій про якесь інше майбутнє.

Блискуче перевтілення актора Брендана Фрейзера

Роль Чарлі дісталась одному з найталановитіших голлівудських акторів нашого часу – Брендону Фрейзеру. Його добре знають і люблять глядачі, які виросли на популярних фільмах кінця 1990-х – початку 2000-х: він зіграв прекрасні ролі у картинах "Мумія", "Джордж із джунглів" та "Осліплений бажаннями". Але в 2010-х в кар’єрі актора трапилась пауза, тож "Кит" називають великим поверненням Фрейзера у кіно.

Цікаво, що Аронофскішукав свого Чарлі 10 років, тестуючи на цю роль і зірок, і невідомих акторів, але ніхто не був достатньо глибоким та чесним для Чарлі. Він зрозумів, що саме Брендон Фрейзер – ідеальний Чарлі, коли декілька років тому побачив його в маленькій ролі у трейлері фільму "Подорож до краю ночі". Перша читка п'єси для стрічки "Кит" відбулася 2020 року у Нью-Йорку – за словами Аронофскі, він відчув озноб, коли побачив Фрейзера в образі Чарлі.

Що стосується Фрейзера, то, за його словами, отримавши пропозицію, він був відверто наляканий та остаточно не був впевнений, що готовий піти на цю авантюру. Згодом він все ж таки наважився, а на знімальному майданчику діяв за порадою культового актора Ієна Маккеллена: ти маєш зіграти це так, ніби це перше і водночас останнє, що ти колись зробиш.

Перевтілитись у Чарлі, вага якого – 270 кілограмів, актору допоміг оскароносний художник з гриму Адрієн Моро, що працював з Аронофскі над фільмами "Фонтан", "Ной" та "Мама!".

Макіяж Фрейзера займав від 2 до 5 годин щодня, а що стосується костюма, то одягти та зняти його акторові допомагали п'ятеро людей. Фрейзер зізнається, що був зворушений до глибини душі, коли вперше побачив повний набір протезів, створених Моро. "Я подумав: "Цей мистецький об'єкт має висіти в Тейт Модерн, – згадує він. – Деталі були так тонко зроблені; а техніка аерографії справді виявила прозорість шкіри та блакить вен під нею!"

Костюм мав вбудовану систему охолодження – дуже схожу на ті, що використовуються в гоночних автомобілях Формули-1. Фрейзер зрештою так звик до нього, що, зізнається, коли знімав, відчував запаморочення, відсутність рівноваги та нестабільності – це як вийти на сушу після плавання на човні.

"Та частина, яку ви не можете побачити на екрані, — це наскільки інтенсивно я репетирував напередодні зйомок, щоб навчитися рухатися всередині", — каже Фрейзер. "Через ці репетиції у мене з’явився абсолютно новий набір м’язів, про який я навіть не знав, що вони існують. Це була, безумовно, найважча фізична подорож, яку я здійснив як актор. Я колись бігав пустелею, коли був молодшим, але то була легка прогулянка порівняно з цим".

Побачити неймовірне перевтілення актора Брендана Фрейзера можна в кінотеатрах з 2 березня.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.