До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

9 головних фільмів-претендентів на премію "Оскар" у 2023-му році

Цей рік був справді багатий на класні стрічки, тож оскарівські перегони мають бути цікавими. Так, високобюджетні блокбастери боротимуться за "Оскар" поряд з ніжними фільмами, дивними комедіями та напруженими трилерами від найвідоміших режисерів світу — Стівена Спілберга, Мартіна Макдонага, Демієна Шазелла.

Кейт Бланшетт у фільмі "Тар"
Кейт Бланшетт у фільмі "Тар"

Реклама

"Фабельмани"

Глибоко зворушлива й особиста розповідь Стівена Спілберга про родину, дорослішання та любов до кіно. Головний герой стрічки — хлопець з Арізони, який росте в 1950-ті. До його рук одного разу потрапляє кінокамера, і це змінює його життя назавжди... Стрічка "Фабельмани" вже здобула приз глядацьких симпатій кінофестивалю в Торонто й має всі шанси перемогти в боротьбі за "Оскара" в категорії "Найкращий фільм". Крім того, варто пам’ятати, що Спілберг — тричі лауреат премії "Оскар". На окремого "Оскара" заслуговують приголомшливі акторські роботи Мішель Вільямс і Пола Дано.

"Банші Інішира"

Ця дивна історія про сварку між двома дивакуватими чоловіками, що відбувається на ірландському острові, може принести Мартінові Макдонагу його перший "Оскар" за повнометражний фільм (раніше він вигравав премію "Оскар" за короткометражний "Шестизарядник" у 2006 році). Як і попередня стрічка, "Банші з Інішира" захоплює кастингом: виконавець головної ролі Колін Фарелл вже здобув Кубок Вольпі на Венеційському кінофестивалі, також заслуговують на "Оскара" Брендан Ґлісон та Керрі Кондон.

"Тар"

Естетська стрічка Тодда Філлда про зловживання владою у світі класичної музики. Кейт Бланшетт грає харизматичну, маніпулятивну та надзвичайно талановиту композиторку Лідію Тар, що переживає складний період у житті, намагаючись завершити важливий музичний твір. Фільм майстерно знято та сконструйовано, а за роль харизматичної диригентки Кейт Бланшетт здобула кубок Вольпі Венеційського кінофестивалю.

"Жіночі плітки"

Якщо Сара Поллі, "темна конячка" в перегонах за нагороду найкращого режисера, здобуде статуетку за цей фільм, вона стане третьою жінкою за три роки, якій це вдасться, після Хлоє Чжао та Джейн Кемпіон. Стрічку знято за реальною історією, що трапилась у 2010 році: тоді стало відомо, що вісім жінок з ізольованої менонітської колонії стали жертвами зґвалтувань. Чоловіки з їхньої громади вночі роками вводили жінкам наркотики та ґвалтували їх. Руні Мара має всі шанси дістати нагороду за найкращу жіночу роль, а Клер Фой і Джессі Баклі — за найкращі жіночі ролі другого плану.

"Топ Ган. Маверік"

Стрічка з Томом Крузом зібрала у світовому прокаті понад мільярд доларів і певною мірою струсила кіноіндустрію, яка й досі страждає через наслідки пандемії. Не можна заперечувати, що у фільмі потужні візуальні ефекти. Тож є шанс здобути нагороду в категорії "Найкращий фільм".

"Кит"

"Кит" Даррена Аронофскі — одна з найочікуваніших драм цього року. Це історія про 270-кілограмового чоловіка (Брендан Фрейзер), що намагається повернути своє колишнє життя: зокрема, налагодити стосунки з 17-річною донькою, з якою не спілкується через те, що колись покинув родину заради свого коханого. Коханець Чарлі згодом помер, а в Чарлі розвинулася жорстка депресія, в результаті якої чоловік набрав майже 300-кілограмову масу. Саме Брендан Фрейзер, який зіграв Чарлі, є найвірогіднішим кандидатом на премію "Оскар" як найкращий актор.

"Тілл"

Чи зможе акторка Данієль Дедвайлер стати першою темношкірою жінкою, яка забере додому приз за найкращу жіночу роль за понад два десятиліття? (Шокує, але єдиною, хто коли-небудь зробив це, була Голлі Беррі для "Балу монстрів" у 2002 році.)

"Тілл" розповідає трагічну історію Меймі Тілль. Після смерті свого 14-річного сина Еммета, якого в 1955 році жорстоко побили, застрелили та кинули в річку Таллагатчі, Меймі Тілль стала активісткою руху за громадянські права. ЇЇ сина знайшли в річці, навколо його шиї був колючий дріт — його вбили расисти за те, що він свистів на білу жінку в Міссісіпі. Меймі Тілль наполягла на тому, щоб труна з тілом її сина залишилася відкритою, аби показати світові, що вони з ним зробили. Історія в драмі розповідається винятково з її погляду.

"Вавилон"

Один з фаворитів "Оскара" — це режисер Демієн Шазелл, останній фільм якого про дива та підводні камені Голлівуду, "Ла-Ла Ленд" 2016 року, здобув шість "Оскарів". Йога нова стрічка "Вавилон" переносить нас у гедоністичні 20-ті, коли індустрія переходить від німого зображення до звуку. Складні декорації, яскрава музика від Джастіна Гурвіца, приголомшливі костюми від Мері Зофрес, а також Бред Пітт та Марго Роббі в ролі акторів, які шукають слави та насолоди — це буде цікаво.

"Елвіс"

Яскравий фільм База Лурмана, присвячений Елвісу Преслі. Критики й глядачі погоджуються в одному: втілення образа Преслі на екрані є абсолютним тріумфом молодого актора Остіна Батлера. Тож найімовірніше, побачимо його серед переможців у категорії "Найкращий актор", фільм також буде номіновано на премію "Оскар" за грим, декорації та костюми (їхня авторка Кетрін Мартін — дружина Лурмана та часто співавторка його стрічок, вона є вже чотириразовою володаркою "Оскара").

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.