До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому треба подивитися фільм "Ножі наголо — 2: Скляна цибуля"

На Netflix вийшла довгоочікувана стрічка "Ножі наголо: Скляна цибуля" — сиквел популярного детектива 2019 року з Денієлом Крейгом у головній ролі. Найцікавіше, що треба знати про цей фільм, — у нашому матеріалі.

Реклама

Про що фільм

Важливо знати, що "Скляна цибуля" не є продовженням першого фільму, а радше окрема стрічка з новим сюжетом, хоча обидва фільми об’єднує персонаж Денієла Крейга — детектив Бенуа Бланк.

Події сиквелу "Ножі наголо" відбуваються у 2020 році, у розпал пандемії. Його центральна інтрига крутиться навколо особистості Майлза Брона — геніального айтівця, мільярдера, винахідника. Він влаштовує на приватному грецькому острові, у своєму особняку Glass Onion таємну вечірку. На неї Майлз запрошує п’ятьох осіб: головного науковця своєї компанії Alpha Лайонела Туссена, губернаторку Коннектикута Клер Дебеллу, фешндизайнерку, в минулому модель Берді Джей, блогера, який бореться за права чоловіків, Дюка Коді, а також свою колегу, з якою наразі розсварився, Кассандру "Енді" Бренд. Також на вікенд запрошено й блискучого детектива Бена Бланrа, який так вишукано розібрався з інтригою в першій частині фільму — але Майлз Брон робить вигляд, що не кликав детектива. Ексцентричний Майлз повідомляє гостям, що влаштував вечірку, аби інсценізувати власне вбивство — а гості мають його розгадати. Але згодом стається реальне вбивство, і тут якраз і знадобиться талант Бенуа Бланка.

Хто в головних ролях

Найімовірніше, з опису сюжету ви зрозуміли, що "Ножі наголо — 2" — це суцільна сатира й іронія. Акторський склад мав відповідати іронічному настроєві фільму, адже режисер Раян Джонсон описує кастинг як влаштування вечірки. Так, у ролі Бенуа Бланка знов з’являється Денієл Крейг, який, здається, залюбки змінив костюм Джеймса Бонда на розслаблений і набагато живіший та динамічніший образ Бенуа Бланка.

У ролі генія-винахідника, мільярдера Майлза Брона (чи треба казати, що він натхнений Ілоном Маском?) — Едвард Нортон. Співачка й акторка Жанель Моне зіграла загадкову партнерку по бізнесу Майлза Брона, Енді Бренд; в образі мера Коннектикута — Кетрін Хан, а харизматичний Дейв Батіста зіграв стримера, блогера й борця за права чоловіків Дюка Коді. Дуже яскравий, пародійний образ у Кейт Хадсон: відома голлівудська білявка грає Берді Джей, у минулому — успішну модель з Нью-Йорка, що стала дизайнеркою.

Але це ще не все! Ітан Гоук зявиться в епізодичній ролі помічника Майлза, також у кадрі ми побачимо Г’ю Гранта, а також (певною мірою!) Джозеффа Гордона-Левітта.

Що означає назва фільму

"Ножі наголо: Скляна цибуля" — звідки взагалі ця назва? По-перше, це відсилання до пісні Beatles 1968 року, яка звучить в останніх титрах фільму. "Це загадкова пісня Beatles — про таємницю, яка насправді не є таємницею", — пояснив режисер Раян Джонсон в інтерв’ю Reuters. Текст цієї пісні — своєрідний театр абсурду, адже слова містять натяки, які насправді нічого не означають.

Це натяк на сюжет фільму: героям не треба занадто серйозно ставитися до розгадки, адже насправді головна таємниця — на поверхні, вона помітна навіть неозброєним оком. Також скляна цибуля — це назва бару, який фігурує у фільмі, а також будівля на території розкішного маєтку Майлза Борна.

Сатира на сучасне суспільство та яскраві образи

"Ножі наголо: Скляна цибуля" — дотепний і зухвалий фільм з потужним сценарієм. Режисер Раян Джонсон зізнається, що сценарій був натхнений, звісно ж, детективами Агати Крісті, а також класичними фільмами середини XX сторіччя й пізнішими, де вбивство відбувається чи то у відпустці, чи то на тропічному острові. Це, зокрема, відома стрічка 1973 року "Останній круїз на яхті "Шейла""

Але насправді не тільки золота класика детективного жанру надихнула режисера на цей фільм. Це зокрема й сучасна культура. Наприклад, образ мільярдера Майлза Брона буквально списаний з Ілона Маска, і треба зазначити, що режисер його не жаліє: герой Майлза Брона — вразливий і схильний ображатися, він любить перевіряти своїх друзів, влаштовує їм розіграші й ставить у незручні ситуації. Водночас герой Нортона дивиться в майбутнє й опікується довкіллям — його маєток "Скляна цибуля" працює на "Klear", альтернативному паливі на основі водню, виробництво якого компанія винахідника якраз має запустити за тиждень.

Не менш пародійним є образ, який втілила Кейт Гадсон: її героіня, фешндизайнерка Берді Джей — гламурна й ексцентрична, любить розкіш й увагу. На початку фільму ми бачимо, що попри пандемію та суворий карантин у Нью-Йорку, Берді влаштовує гучну вечірку, не бажаючи відмовляти собі в радощах. Отже, саме їй дісталися найефектніші костюми у фільмі, адже художниці костюмів Дженні Іган треба було виразити екстравагантну особистість Берді саме через моду. Розкішні шовкові піжами, яскраві принти, вечірня сукня-ламе, яскраве помаранчеве бікіні — Берді не знає міри, вона гламурна й трохи смішна, і навіть маска в неї особлива — в сіточку...

"Ножі наголо 2: Скляна цибуля" можна подивитися на Netflix.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.