КУПИТИ КВИТКИ

"Бліц" – потужна воєнна драма про людину в часи війни

9 жовтня розпочався Лондонський кінофестиваль, який відкрив фільм "Бліц" Стіва Макквіна. Нова робота британського режисера розповідає зворушливу історію однієї невеликої сім'ї в Лондоні 1940-го, а Сірша Ронан грає самотню матір, яка шукає свою дитину під обстрілами.

Кінокритикиня Соня Вселюбська подивилася фільм у Лондоні та розповідає про те, як Макквін порушує теми расизму й фемінізму в рамках масштабної воєнної драми.

Реклама.

Терміном "Бліц" називають період бомбардування Великої Британії авіацією гітлерівської Німеччини на початку Другої світової війни. Це почалося з важкого бомбардування міста у перші дні вересня, яке тривало цілих 57 ночей. У однойменному фільмі режисер Стів Макквін розповідає історію про одну маленьку сім'ю в умовах війни, зображуючи їхнє життя на фоні цих 57 страшних ночей.

Молода дівчина Рита (Сірша Ронан) виховує дитину без батька. Свого 9-річного сина Джорджа (Еліот Гефернан) вона народила від темношкірого чоловіка, з яким їх розділила доля перед війною. З початком бомбардувань Лондона держава наполягала на евакуації дітей у безпечні англійські села. Однак, на шляху до евакуації, Джордж вирішує зістрибнути з поїзда та вирушити назад, на пошуки своєї мами в неосяжному Лондоні, під обстрілами. Рита, яка відчувала недобре ще задовго до офіційної звістки про зникнення дитини, починає шукати свого сина.

"Бліц"

Торік на Лондонському фестивалі Макквін презентував документальну стрічку "Окуповане місто", яка теж висловлювалася про Другу світову війну. Ця чотиригодинна документальна картина радше схожа на аудіовізуальну музейну інсталяцію, оскільки складається з кадрів сучасного Амстердама, на фоні яких звучить історична розповідь про період окупації міста. Стрічка "Бліц", яку режисер зняв одразу після, – формально абсолютно протилежна картина. Тепер Макквін говорить про війну засобом епічної військової драми з нотами пригодницького жанру. "Бліц" є проєктом Apple TV, у який вкладено чимало ресурсів, що помітно в складних спецефектах та масштабних локаціях. Макквін деталізовано вибудовує воєнний Лондон з його красивою зруйнованою архітектурою та величезним метрополітеном, в якому відбувається чимала частина фільму.

Хоча головним героєм фільму можна назвати малюка Джорджа та його небезпечні пригоди, "Бліц" не є дитячим фільмом та має віковий рейтинг 12+. Режисер сміливо показує свідчення війни у вигляді руйнувань і смерті, протиставляючи це з дитячим досвідом – це обеззброювальний прийом для військової драми. Однак, разом із цим фільм претендує на те, аби стати дискусією на широкі соціальні теми.

Сірша Ронан та Стів Макквін

Власне, Макквіна найбільше турбує те, що відбувається з суспільством та людиною, коли вони ховаються від бомбардування в укриттях, і замість того, щоб показувати конкретні військові дії, він концентрується на британському суспільстві зсередини, і тому, як люди себе проявляли на початку війни. Через суб'єктивний погляд маленького героя Макквін критикує це британське суспільство: на своєму шляху Джордж піддається аб'юзу від лондонців, і через героїв режисер прямолінійно вказує, що расизм у суспільстві нічим не відрізняється від нацистської ідеології. Тут все-таки варто пам'ятати, що Стів Макквін багато в чому відомий своїми драматичними фільмами про досвід чорношкірих людей в історії, як ось фільм "12 років рабства". Макквін є першим темношкірим режисером, який виграв "Оскар" за найкращий фільм, і він продовжує говорити на тему расизму в своєму кіно.

"Бліц"

Разом з тим, "Бліц" висвітлює і жіночий досвід під час війни. "Бліц" – це зокрема картина про жіночу роль у Другій світовій війні та про те, як почувалися під час війни британські матері. Власне на початку фільму є красива сцена, де тендітні жінки з акуратними зачісками та мінімальним макіяжем злагоджено працюють на ракетобудівному виробництві, оперуючи величезними залізними верстатами. На ці візуальні образи нашаровується розповідь про досвід материнства під час війни, який обертається трагічною долею. Рита, яка встигає працювати, піклуватися про свого батька, займатися волонтерством, шукати зниклу дитину і при цьому мати чудовий вигляд, є можливо ідеалізованим, але дуже комплементарним жестом у бік жінок цього покоління. Сірша Ронан, яка відома своїми чудовим акторським смаком та тим, що вона вміє обирати потужні драматичні ролі ("Леді Берд", "Марія – королева Шотландії", "Бруклін"), знову показує, наскільки вона талановита актриса з великим емоційним спектром.

Саме про свій різномантній акторсбкий досвід говорила на пресконференції перед прем'єрою Сірша Ронан. Ронан ззіналаася, що роль Рити стала для неї цікавим перевтіленням. У Другу світову війну "жінкиобіймали посади та ролі, які раніше обіймали чоловіки, що пішли на війну", каже акторка, тому саме Друга світова війна радикально змінила погляд на роль жінки в суспільстві. Сам режисер під час пресконференції наголосив, що в багатьох воєнних картинах жінок показують на другорядних ролях, і у своєму фільмі він намагався цього уникнути.

Звісно ж, "Бліц" не оминув порівнянь з актуальними подіями, зважаючи на війну Росії в Україні та на Близькому Сході. Сірша Ронан поділилася, що ці зйомки були унікальними, оскільки вони "знімали сцени, де панує повний хаос, граючи персонажів у стані крайнього жаху, а потім, ідучи зі знімального майданчика, ми бачили те ж саме в новинах".

"Бліц" вийде на Apple TV 11го листопада

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.