До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

8 культових науково-фантастичних фільмів, які має побачити кожен

22 жовтня в український прокат виходить довгоочікувана "Дюна" Дені Вільнева — екранізація одного з найвідоміших науково-фантастичних романів XX століття. Напередодні прем’єри ми зібрали список з восьми культових sci-fi фільмів — це класика жанру, яка сподобається будь-якому глядачеві, незалежно від уподобань у кіно, а також кілька сучасних фільмів.

"Той, хто біжить по лезу", 1982

Складно уявити, але після своєї прем’єри в 1982 році стрічка "Той, хто біжить по лезу" Рідлі Скотта провалилася в прокаті й отримала не найкращі відгуки критиків, які вважали її "переповненою візуальними ефектами". Водночас уже за кілька років усе змінилося — трилер Рідлі Скота визнали класикою кіберпанку й неонуару. Його наслідувало багато режисерів з усього світу, вважаючи однією з найвидовищніших картин XXI століття. Для тих, хто з якихось причин стрічки не бачив, нагадаємо, у центрі фільму — детектив Рік Декард у виконанні Гаррісона Форда, якому доручено вистежити купку особливо небезпечних шахраїв-реплікантів. До речі, як і у разі з "Дюною", в основі цієї стрічки — прекрасна книга, роман Філіпа Діка "Чи мріють андроїди про електричних овець?" 1968 року.

Реклама
"Ґодзілла", 1954

Японський фільм Ісіро Хонди, який став першою стрічкою в серії про Ґодзіллу, і здобув величезну популярність у всьому світі. Фільм розповідає про гігантську доісторичну рептилію Ґодзіллу, яка пробуджується в 1954 році... Японська стрічка отримала безліч римейків і продовжень в Америці та Європі й увійшла до списку 100 найкращих стрічок XX століття за версією журналу Empire.

"Зоряні війни. Епізод IV: Нова надія", 1977

Новизна й спецефекти — це не єдине, що зробило "Зоряні війни" кінофеноменом. Багато в чому стрічка стала настільки культовою завдяки зірковому акторському складу, зокрема й Гаррісону Форду. У стрічці Джорджа Лукаса актор грає Хана Соло — втілення особливої хвацькості. Соло досвідчений, незалежний і розумний. Він — самозакоханий контрабандист і капітан найшвидшого зорельота "Тисячолітній сокіл". Негідник і бунтар — тип злочинця, який усім до вподоби.

"Чужий", 1979

Премія "Оскар" за найкращі візуальні ефекти, премія "Сатурн" і "Г’юґо" — у 1979 році науково-фантастичний фільм жаху Рідлі Скотта не тільки вразив глядачів і критиків, а й слугував початком величезної тенденції — із серією фільмів про Чужого, відеоіграми, коміксами, іграшками. "Чужий" — фільм не тільки дуже видовищний, а ще й моторошний. Погодьтеся, ідея опинитися в пастці космічного корабля з ненажерливою істотою з іншої планети вже досить страхітлива. Рідлі Скотт же підіймає ставки, дозволяючи його химерному антагоністові міняти форму впродовж усього фільму. Глядач не знає, де ховається монстр, і в якій подобі він з’явиться наступного разу. Масивний космічний корабель перетворюється на будинок з привидами, з якого команда не може втекти, не кажучи вже про те, що на борту є робот-шпигун — у "Чужому" відбувається багато страшних речей.

"2001. Космічна одіссея", 1968

Епопея Стенлі Кубрика 1968-го, яка більш як пів століття після її дебюту залишається кінематографічним шедевром. Фільм, який задав тон для більшої частини науково-фантастичного й космічного кіно, яке створювали в наступні роки. Кубрик працював з автором наукової фантастики Артуром Кларком над історією, що оповідає про подорожі на Юпітер для дослідження дивного інопланетного моноліту, який, можливо, впливає на еволюцію людини.

"Матриця", 1999

Стрічка Лани й Ліллі Вачовських порушує складні філософські та релігійні теми й зображує майбутнє, у якому реальність насправді виявляється симуляцією. У 1999 році фільм приніс його творцям чотири "Оскари" і став знаковою роботою для виконавця ролі Нео — Кіану Рівза. "Матриця" справила величезний вплив не тільки на індустрію кіно, а й на популярну культуру, моду та дизайн, і досі залишається одним з найстильніших фільмів в історії кіно, який можна переглядати нескінченно.

"Прибуття", 2016

Один з найкращих науково-фантастичних фільмів 2000-х, який зняв канадський режисер Дені Вільнев на основі книги "Історія твого життя" Теда Чана. Прем’єра стрічки відбулася в межах Венеційського кінофестивалю, фільм також здобув вісім номінацій на "Оскара" й одну статуетку — за найкращий звуковий монтаж. Фільм розповідає про зустріч людей з прибульцями та спробу знайти спільну мову. Головну роль у стрічці зіграла Емі Адамс.

"Початок", 2010

Ще один фахівець з науково-фантастичного кіно у XXI столітті, крім Дені Вільнева — режисер Крістофер Нолан ("Темний лицар", "Інтерстеллар", "Дюнкерк"). Фільм ґрунтується на ідеї усвідомлених сновидінь і розповідає про професійних шпигунів, які проникають у свідомість інших людей через їхні сновидіння. Крім сюжету, у фільмі багато й інших переваг: прекрасний акторський склад з Леонардо Ді Капріо, Томом Гарді, Кілліаном Мерфі, Маріон Котіяр і музика Ганса Циммера.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.