КУПИТИ КВИТКИ

9 головних фільмів-претендентів на "Оскар" у 2025 році

Варто визнати: 2024 рік виявився багатим на гучні кінопрем'єри. Від яскравої появи Леді Гаги у "Джокері" до Анджеліни Джолі в ролі Марії Каллас у байопику "Марія" чимало фільмів стали темою для гарячих дискусій. Що ж, саме час розпочати підготовку до церемонії "Оскар", яка відбудеться 2 березня 2025 року: ось 9 фільмів, які, ймовірно, змагатимуться за головні нагороди.

"Конклав"

Реклама.

У 2023 році режисер Едвард Бергер гучно заявив про себе фільмом "На Західному фронті без змін": його масштабна епопея за романом Ремарка здобула дев’ять номінацій на премію "Оскар" і чотири статуетки. Його новий фільм — "Конклав", заплутаний, стрімкий трилер, що розповідає про політичні інтриги Ватикана та вибори нового Папи, також має здобути схвалення. По-перше, Рейф Файнс, який ніколи не вигравав "Оскара", незважаючи на дві номінації, надзвичайно потужний у ролі кардинала Ломелі, якому доручено наглядати за процесами у Ватикані; у кадрі компанію йому складають такі визначні актори, як Стенлі Туччі, Ізабелла Росселіні та Джон Літгоу, чиї герої борються за власні амбіції. Додайте до цього витончену режисуру, яскравий сценарій, розкішні декорації і музику, які, скоріше за все, також змагатимуться за нагороди. У рік сейсмічних політичних виборів по всьому світу, які змусили нас переглядати власні уявлення про владу та корупцію, "Конклав", безсумнівно, — дуже своєчасна робота.

"Субстанція"

Було б великою несправедливістю, якби боді-горрор "Субстанція" Каролі Фаржа, у якому кінозірка Демі Мур вприскує у своє тіло таємничу зелену рідину, створюючи "більш досконалу" версію себе самої, не отримав принаймні однієї номінації на "Оскар". Блискуча Маргарет Квеллі грає молоду "версію", що виходить зсередини тіла героїні. Демі Мур та Маргарет Кволлі могли б вибороти звання найкращої акторки і найкращої акторки другого плану відповідно; чудові візуальні ефекти фільму також заслуговують на високу оцінку; і було б добре побачити у номінаціях на "Оскар" оригінальний сценарій режисера, який отримав приз за найкращий сценарій у Каннах.

"Нікелеві хлопці"

Адаптація гучного роману "Нікелеві хлопці" американського письменника Колсона Вайтхеда, який у 2020 року став лауреатом Пулітцерівської премії. За екранізацію роману взявся відомий документаліст Ремелл Росс, номінант на премію "Оскар" за фільм "Округ Гейл вранці та ввечері". Режисер дозволяє нам побачити світ очима двох головних героїв, Елвуда (чутливий Ітан Герісс) і Тернера (магнетичний Брендон Вілсон), пари хлопців, які відбувають покарання у жорстокій виправній школі у Флориді 60-х років. Результат режисерської роботи просто захоплює. Також слід відзначити ліричний сценарій, вмілий монтаж, неймовірно красиву операторську роботу та коротку, але надзвичайно зворушливу другу роль Онжаню Елліс — нещодавньої претендентки на премію "Оскар" за фільм "Король Річард", у ролі теплої і сповненої надії Гетті, бабусі Елвуда.

На створення роману та фільму "Нікелеві хлопці" авторів надихнула школа Флориди під назвою "Школа Дозьєр для хлопчиків", яка була сумно відома жорстоким ставленням до учнів.

"Бруталіст"

У картині "Бруталіст" харизматичний Едріан Броуді грає одну з найпотужніших ролей у своїй кар'єрі — угорського єврея Ласло Тота, архітектора, який пережив Голокост та прибуває до Америки в пошуках кращого життя. Йому замовляють великий проєкт, який дасть змогу Ласло здійснити свою мрію та допомогти родині перебратися до Америки. Однак із просуванням будівництва виникає дедалі більше проблем: фінансові труднощі, недовіра оточення, конфлікти із замовником. Ласло усвідомлює, що ціна успіху в новій країні може бути надто високою. "Бруталіст" режисера Брейді Корбета здобув приз "Срібний лев" за найкращу режисерську роботу на цьогорічному Венеційському кінофестивалі й однозначно заслуговує на "Оскар".

Сподіваємося, що в гонитві за найкращу чоловічу роль з'явиться Едріан Броуді (зрештою, він уже виграв премію "Оскар" за меншу роль у "Піаністі"), а Фелісіті Джонс та Гая Пірса ми побачимо в акторських категоріях другого плану. Варто також відзначити віртуозну режисуру, напружений оригінальний сценарій, монтаж та ефектні декорації, запаморочливу партитуру та надзвичайну операторську роботу.

"Емілія Перес"

Тільки-но епатажна, суперечлива, карколомна кримінальна драма Жака Одіара потрапить на Netflix, вона гарантовано розпалить дискусію в інтернеті — але, подобається вона вам чи ні, "Емілія Перес", ймовірно, буде найпомітнішою на церемонії "Оскар" у 2025 році.

Варто відмітити потужні головні акторські роботи: іспанка Карла Софія Гасконь, схоже, увійде в історію як перша транссексуальна номінантка на найкращу жіночу роль, яка зіграла титулованого мексиканського наркобарона, що проходить операцію зі зміни статі, аби почати життя заново в образі Емілії. Тоді як Зої Салдана, що останнім часом "загрузла" у блокбастерах, блискуча в ролі хитрої адвокатки, яка допомагає втілити мрії свого грізного клієнта. Зої Салдана ймовірно змагатиметься у категорії "Найкраща жіноча роль другого плану" з колегою по фільму Селеною Гомес, яка зіграла віддану колишню дружину Емілії (тріо акторок, разом з Адріаною Пас, здобуло нагороду "Найкраща актриса" в Каннах ще в травні). Смілива режисура, дикий сценарій, стрімкий монтаж і геніальні пісні також варті уваги, також "Емілія Перес" може здобути приз за найкращий міжнародний повнометражний фільм.

"Марія"

Це загальновизнана правда: коли чилійський режисер Пабло Ларраїн залучає голлівудську зірку в один зі своїх фільмів про легендарних жінок, вони потрапляють прямо в номінацію "найкраща акторка". Зрозуміло, що реакція на його новий фільм "Марія" про останні місяці оперної діви Марії Каллас була більш спокійною, ніж реакція на "Джекі" про Жаклін Кеннеді чи "Спенсер" про принцесу Діану, але було б дивно, якби Анджеліна Джолі не послідувала за Наталі Портман і Крістен Стюарт, зігравши одну з найцікавіших ролей у своїй кар'єрі. Фільм також може похвалитися розкішним продакшен-дизайном, поетичною операторською роботою та красивими костюмами і, ймовірно, змагатиметься за "Оскар" і в цих категоріях.

"Дюна. Частина друга"

З огляду на те, що продовження блокбастера "Дюна" Дені Вільнева виявилося навіть кращим, ніж його попередник, — а перша частина "Дюни" отримала 10 номінацій і шість перемог на "Оскарі" у 2022 році, — теоретично, "Дюна. Частина друга" теж може бути надзвичайно успішною на "Оскарі". Акторські роботи Тімоті Шаламе, Зендаї, Ребекки Фергюсон та інших, хоч і сильні, ймовірно, залишаться поза увагою, але режисура, приголомшливі декорації, неймовірна операторська робота, складні костюми, яскраві візуальні ефекти, винахідливий макіяж і зачіски цілком мають шанси на перемогу.

"Уроки фортепіано"

Усі нещодавні екранізації Августа Вілсона, зняті чи спродюсовані Дензелом Вашингтоном, були відмічені Оскарами ("Паркани" отримав чотири номінації та одну перемогу у 2017 році, тоді як "Ма Рейні: Мати блюзу" отримав дві перемоги у 2021 році), тож "Уроки фортепіано", зняті за однойменною п'єсою Вілсона, теж мають шанси на усіх. Ця сімейна драма, події якої відбуваються у 1930-х роках, досліджує спадщину рабства, запитуючи, чи слід нам триматися наших особистих історій, чи краще звільнитися від них. Молодший син Вашингтона, Малькольм, дебютує тут як режисер, а його поетичний сценарій може потрапити до списку номінантів. Старший син Вашингтона, Джон Девід, грає яскраву головну роль Малюка Віллі, а виняткова Даніель Дедвайлер у ролі Берніс точно заслуговує на титул найкращої актриси другого плану.

"Повна невідомість"

Голлівудський актор Тімоті Шаламе взявся за одну з найскладніших ролей у своїй кар'єрі — він втілить на екрані образ легендарного музиканта Боба Ділана у стрічці Джеймса Менголда "Повна невідомість". Фільм присвячений ключовому періоду життя Ділана — його переходу від фолк-музиканта до символу контркультури.

Найімовірніше, Тімоті Шаламе змагатиметься за "Оскар" у категорії "найкраща чоловіча роль", адже академіки зазвичай не можуть лишитися байдужими, коли кінозірка втілює роль епохального артиста (просто згадайте Рамі Малека у "Богемській рапсодії", Рене Зеллвегер у "Джуді" та Маріон Котіяр у "Життя в троянді", які були номіновані на "Оскар" свого часу). Гравці другого плану Едвард Нортон, Ель Фаннінг і новачок Моніка Барбаро також очікуються в акторських перегонах. Сценарій, декорації, макіяж, зачіски та костюми, над якими працювала триразова номінантка на "Оскар" Аріанна Філліпс, також мають бути представлені у відповідних категоріях.

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.