КУПИТИ КВИТКИ

9 найцікавіших фільмів кінофестивалю "Молодість"

З 26 жовтня по 3 листопада в Києві у 53-й раз відбудеться кінофестиваль "Молодість". Цьогоріч він об'єднав у своїй програмі найцікавіші іноземні стрічки, серед яких гучні переможці Канн та інших фестивалів, а також українські прем'єри як-от фільм "Малевич" про долю відомого художника.

"Дві сестри"

Реклама.

Фільм-відкриття "Молодості" — стрічка відомого польського режисера Лукаша Карвовського.

У центрі історії — дві зведені сестри, що вирушають до України, щоб урятувати свого тяжко пораненого батька. Вони бачать на власні очі жахливі реалії війни: зруйновані будинки та обгорілі танки. Спершу сестри подорожують автомобілем, потім потягом і зрештою пішки. Неподалік Харкова вони випадково перетинають лінію фронту та опиняються на території, окупованій російськими військами. Чим закінчиться ця небезпечна подорож?

Головні ролі у фільмі зіграли польські акторки Кароліна Жепа, Діана Замойська; також у стрічці можна побачити українських зірок кіно і театру Ірму Вітовську та Марину Кошкіну.

"Малевич"

1 листопада в межах Київського кінофестивалю "Молодість" відбудеться прем'єра довгоочікуваного фільму "Малевич". Стрічка режисерки Дарʼї Онищенко розповідає про яскраві сторінки із життя художника Казимира Малевича: від становлення до публічного визнання.

Головну роль — митця, уродженця Києва Казимира Малевича — зіграв молодий актор Віталій Ажнов, відомий яскравими театральними роботами — зокрема, роллю у виставі "Калігула" Івана Уривського у Театрі Франка. Малевич став для Віталія Ажнова першою головною роллю в ігровому кіно. Також у фільмі знялися Христина Корчинська (Федорак), Марина Кошкіна, Олександр Новіков, Олексій Горбунов, Ірма Вітовська-Ванца, Костянтин Темляк, Дарія Творонович.

"Вермільйо"

1944 рік, високогірне селище Вермільйо в італійських Альпах, де війна маячить як далека, однак постійна загроза. Приїзд солдата-дезертира П'єтро порушує звичну динаміку життя сім'ї місцевого вчителя, змінюючи його назавжди. П'єтро закохується в Лючію, його старшу доньку і невдовзі одружується з нею. Проте щастя закоханих закінчується разом із війною. Поки світ оговтується від трагедії, родина зіткнеться з власною.

Режисерка фільму — італійка Маура Дельперо, чиї роботи відзначені преміями світових кінофестивалів, зокрема, Каннського та кінофестивалю в Локарно.

"Гарний хлопчик"

У міжнародному конкурсі покажуть фільм американського режисера Коліна Рассела "Гарний хлопчик". Він розповідає про "буркотливого старого, який сумує за минулим і витрачає своє теперішнє в спробах повернути його. Коли реальність не виправдовує очікувань і все йде шкереберть, він мусить ухвалити рішення: чи визнавати нового компаньйона, попри всі його недоліки".

"Медовий місяць"

"Медовий місяць" — дебютна робота режисерки, сценаристки та журналістки Жанни Озірної, яку цьогоріч показали у програмі Венеційської бієнале. Стрічка розповідає про пару, яка опиняється в окупації. Цей фільм — дослідження їхніх стосунків, страхів, справжнього розуміння одне одного. Головні ролі в "Медовому місяці" зіграли актори Ірина Нірша та Роман Луцький.

"Ми довго та ретельно підбирали цей неймовірний тандем, адже вся увага фільму зосереджена на них, на їхній історії кохання та особистих драмах", — розповідають автори стрічки.

"Квіти України"

Дебютна стрічка режисерки з Маріуполя Аделіни Борець розповідає про літню киянку, яка протистоїть недобросовісним забудовникам Києва та захищає від них свою землю, зокрема, і модерністську будівлю "Квіти України". Але коли до Києва наближаються російські окупанти, то її боротьба перетворюється на національну...

У документальному фільмі, що знятий в копродукції Польщі та України, можна буде почути саундтрек гурту "ДахаБраха".

"Вибухи біля музею"

"Вибухи біля музею" — прониклива документальна стрічка українських художників Яреми Малащука та Романа Хімея, присвячена Херсонському обласному краєзнавчому музею, який був розграбований під час відступу окупантів у жовтні 2022 року. Митці, що відправилися на Херсонщну одразу після звільнення восени 2023 року, зафіксували зображення та звуки у звільненому Херсоні та всередині музею. Музей розташований лише за 2 км від окупованої території та за 6 км від позицій ворога. В Херсоні зберігалася одна з найбільших колекцій старожитностей Південної України: від скіфського золота до зброї Другої світової війни. Музей був пограбований окупантами в жовтні, за два тижні до звільнення міста.

"Сентиментальна подорож до планети Параджанова"

Документальний фільм Суспільного Мовлення є омажем великому українському кінорежисеру та художнику Сергію Параджанову і присвячений сторічному ювілею від дня народження митця 9 січня 1924 року. В основу стрічки покладені архівні матеріали та сюрреалістичні лялькові сцени. Фільм розкриває глядачам творчість і бунтарську природу Параджанова, демонструючи його боротьбу з радянськими репресіями та унікальне художнє бачення.

Стрічка "Сентиментальна подорож до планети Параджанова" режисера Тараса Томенка була представлена на Варшавському міжнародному кінофестивалі, де увійшла до трійки найкращих фільмів документального конкурсу.

"Сніданок у Тіффані"

Особлива програма цьогорічної "Молодості" — ретроспектива "Сторіччя", що представляє найкращі фільми ХХ століття. Одна з них — легендарна картина "Сніданок у Тіффані" 1961 року, яка розповідає про пригоди Голлі Ґолайтлі, ексцентричної й легковажної жительки Нью-Йорка у виконанні Одрі Гепберн. Передивитися культове кіно режисера Блейка Едвардса на великому екрані кінотеатру "Жовтень" — окреме задоволення.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.