До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 фільмів від жінок-режисерок, які варто подивитися в цьому сезоні

Цьогорічний "Оскар", на жаль, майже проігнорував жінок-режисерок: у списку номінантів у категорії "найкращий режисер" тільки одна жінка. Проте це не означає, що фільмів жінок, гідних визнання, не було — навпаки. Розповідаємо про шість картин, знятих жінками, які заслуговують вашої уваги в цьому сезоні нагород.

"Говорять жінки"

Реклама

Драма з блискучим акторським складом, в якій грають Френсіс Макдорманд (вона одночасно й продюсерка стрічки), Руні Мара і Клер Фой. Фільм знято за реальними подіями, про які стало відомо у 2010 році. Тоді з’ясувалося, що вісім жінок з ізольованої менонітської колонії впродовж кількох років потерпали від зґвалтувань. Чоловіки з їхньої громади кілька років поспіль вводили їм вночі наркотики та ґвалтували.

Фільм Сари Полі — єдина стрічка, знята жінкою, що опинилася серед номінантів на "Оскар" в категорії "найкращий фільм". Режисерка також отримала номінацію за "найкращий адаптований сценарій". З делікатністю та точністю вона вплітає несподівані моменти радості та гумору в цю здебільшого жахливу історію. До речі, акторок, що зіграли головні ролі, на жаль, не відмітили в категорії "найкраща актриса другого плану".

"Сонце моє"

Надзвичайно ніжний і інтимний повнометражний дебют режисерки Шарлотти Веллс. "Сонце моє" — стрічка про молодого батька (Пол Мескаль) та його доньку-підлітку (Френкі Коріо), які вирушають відпочивати в Туреччину. Пол Мескаль, зірка серіалу "Нормальні люди", був номінований за цю роботу в категорії "найкраща чоловіча роль", але фільм також міг би отримати номінації за найкращу режисуру та в категорії "найкращий фільм". На нього варто звернути увагу, оскільки в ньому дивовижно спокусливо і водночас драматично зображено батьківську любов.

"Королева-воїн"

Ефектний історичний епос розповідає про силу та відвагу жінок, які виборювали власну незалежність в африканському королівстві Дагомея у XVIII та XIX століттях. Фільм, головну роль в якому грає відома акторка Віола Девіс ("Прислуга", "Вдови"), ґрунтується на реальних подіях.

Те, що гра Віоли Девіс не була оцінена кіноакадеміками, а актриса не ввійшла до списку номінантів, викликало обурення в медіа та потрапило на перші шпальти. Також "Королева-воїн" відсутній в категоріях "найкращий фільм" і "найкращий режисер". Але в будь-якому разі фільм гідний вашої уваги.

"Тілл"

Режисерка Чіноньє Чукву не цурається складних тем. В 2019 році вона стала першою темношкірою жінкою, яка виграла головний приз фестивалю Sundance за свою драму про камеру смертників "Милосердя". І тепер повернулася з непростою — і надихаючою — історією Меймі Тілл, яка стала іконою захисту громадянських прав після того, як її 14-річного сина Еммета жорстоко вбили в Міссісіпі в 50-ті роки. Сильний та непафосний фільм: режисерка заглиблюється в життя Еммета до нападу на нього та робить етичний вибір не показувати його тортури та смерть на екрані, гарантуючи, що ми побачимо його як реальну людину, а не просто як національний символ.

"Вона сказала"

Кері Малліган і Зої Казан грають Меган Туї та Джоді Кантор, репортерок The New York Times, які першими розповіли історію сексуальних домагань Гарві Вайнштайна і започаткували рух #metoo. Захоплива драма Марії Шрадер, в якій вона навмисно уникає пафосних гучних монологів. Натомість багато речей знято напівфарбами: ми бачимо, як героїні дивляться пустими очима кудись в стіни свого офісу; кути важливих документів, що стирчать із їхніх сумок. Бачимо, як обличчя колишніх колег Вайнштайна здригаються, коли вони згадують, що він зробив...

"Сент-Омер"

Блискучий та напружений французький фільм, у центрі якого — сенегальська студентка філософії. Її звинувачують у тому, що вона залишила свою маленьку доньку на пляжі на півночі Франції. За розглядом її справи уважно спостерігає паризька письменниця, чиє власне життя розплутується, коли вона занурюється в цю справу. Працюючи над фільмом, режисерка-документалістка Еліс Діоп спиралася на реальний судовий процес. Стрічка "Сент-Омер" посіла би гідне місце серед номінантів на "Оскар" у категорії "найкращий іноземний фільм".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.