До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найкращих кінострічок з Джоді Фостер

Сьогодні, 19 листопада, виповнюється 57 років акторці й режисерці Джоді Фостер. У Фостер чудова кар'єра: два "Оскари", три "Золоті глобуси" і знакові кінострічки в фільмографії – чого тільки варта "Мовчання ягнят". У день народження акторки і режисерки Vogue.ua вибрав 5 найкращих фільмів з її участю.

Джоді Фостер для W magazine
"Таксист"

Джоді Фостер почала зніматися в кіно ще дитиною. Дебютувала блискуче: в невеликих стрічках студії Волта Діснея і фільмі Мартіна Скорсезе "Аліса тут більше не живе". Номінацію на першого "Оскара" отримала в 14 років: зіграла дівчинку-повію в культовій стрічці Скорсезе "Таксист". Тоді на знімальному майданчику Скорсезе зібралася видатна команда акторів: Роберт де Ніро, Гарві Кейтель, Сибілл Шеперд. "Таксист" увійшов в історію світового кіно, а актори, які познайомилися тоді на зйомках, зізнаються, що завдяки стрічці приятелюють дотепер.

Реклама
"Мовчання ягнят"

Коли Мішель Пфайффер прочитала сценарій фільму "Мовчання ягнят", вона вирішила, що він надто жорстокий і несамовитий – і відмовилася від зйомок. В результаті її роль виконала Джуді Фостер, а фільм став культовим. Він отримав п'ять премій "Оскар" у головних номінаціях. Акторам підготовка до зйомок трилера про серійного вбивцю далася непросто: наприклад, виконавець ролі Ганнібала Лектора, Ентоні Гопкінс вивчав досьє багатьох відомих вбивць, бував у в'язницях, де їх утримували, відвідував судові процеси. "Я дуже часто виконувала ролі жертв у кіно. Але мені здається, що вся світова історія жінок про це", – сказала після ролі Джоді Фостер в інтерв'ю. Зокрема тому акторка і вирішила взятися за режисуру: для неї це стало можливістю вплинути на нерівноправність в індустрії.

"Соммерсбі"

У фільмографії Джоді Фостер не так багато костюмних історичних драм, тим ціннішою є "Соммерсбі", де Фостер грає у дуеті з Річардом Гіром. Дія кінострічки відбувається після Громадянської війни в США. Головний герой на війні бере ім'я загиблого солдата і повертається додому в ролі нового Джека Соммерсбі (Річард Гір) зовсім іншою людиною. Фостер грає його дружину Лорел, яка не розуміє, що коїться з її чоловіком. Роль дівчини з півдня, емоційної і ніжної, їй вдалася чудово.

"Кімната страху"

За свою сорокарічну кар'єру Джоді Фостер встигла попрацювати з видатними режисерами, від Мартіна Скорсезе до Спайка Лі. Є серед них і Девід Фінчер. 2002 року Фостер зіграла головну роль у його трилері "Кімната страху", чим знову закріпила свій статус зірки трилерів. На роль Мег Олтман – головної героїні, яка виявляється замкнутою в таємній кімнаті своєї домівки, коли туди вламуються злочинці – спочатку планували Ніколь Кідман. Вона вибула з проєкту через травму і на роль терміново призначили Джоді Фостер. З чуток, вона готувалася до ролі всього 10 днів. "Кімната страху" доводить, якою відважною є Фостер: під час зйомок цього напруженого трилера, героїня якого змушена рятувати свою хвору доньку, вона була вагітною.

"Бобер"

Свій дебютний фільм, "Маленька людина Тейт", Джоді Фостер зняла в 23 роки. Сьогодні в її режисерській фільмографії вже кілька успішних проєктів: "Бобер", "Картковий будинок" (Фостер зняла кілька серій), "Фінансовий монстр", "Помаранчевий – хіт сезону", в більшості з них знімаються суперзірки, від Джорджа Клуні до Джулії Робертс. "Бобер" у цьому списку є рідкісним екземпляром – це романтична комедія, яких мало в фільмографії акторки. Головна тема фільму – сімейні катастрофи і як їх попередити, а сам сценарій написали з розрахунком на актора Мела Гібсона – близького друга Фостер, який зіграв головну роль.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.