До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 фільмів про важливість права на аборт, які слід подивитись

24 червня 2022 року Верховний суд США скасував рішення "Ро проти Вейда", яке надавало американським жінкам конституційне право на аборт. Новини про скасування цього рішення відгомоніли в усьому світі й поставили під сумнів фундаментальні права, які більшість з нас сприймала як належне впродовж останніх кількох десятиліть. Оскільки весь світ і далі обговорює цю гостру тему, вдаючись до прогнозів щодо руйнівних наслідків цих подій, ми зібрали п’ять переконливих фільмів – як зворушливих драм, так і жахливих документальних фільмів – що акцентують на важливості доступу до абортів.

"Аборт у США", 2018

Щоб поринути в історію дебатів навколо абортів у Сполучених Штатах, подивіться документальний фільм "Аборт у США" (Reversing Roe). Стрічка розповідає про те, як проблему абортів у 1970-х багато хто вважав суто медичною, а не політичною чи суспільною. Цей фільм демонструє, як тема абортів поступово політизується, спричиняє розкол у суспільстві та призводить до невиправданого насилля.

Реклама
"Ніколи, рідко, іноді, завжди", 2020

Майстерна драма режисерки Елізи Гіттман — багата на нюанси та болісно інтимна — розповідає про стоїчну дівчинку-підлітка та її сестру, які подорожують з Пенсільванії до Нью-Йорка, щоб перервати несподівану вагітність. Карколомна кінцівка фільму розбиває серце, з огляду на те, скільком жінкам ще доведеться здійснити такі подорожі по країні найближчими роками.

"Подія", 2021

Володар "Золотого лева", фільм "Подія" (Happening) Одрі Діван, — складна, але варта уваги драма. Це історія амбітної молодої студентки, яка живе у Франції 1960 років. Вона змушена зробити аборт у той час, коли ця процедура була нелегальною, в надії врятувати своє майбутнє. Ця стрічка дає змогу осягнути той неймовірний тягар важкого вибору, який багатьом людям довелося зробити тоді й досі доводиться робити. "Подія" — це важливе нагадування про повернення до небезпечного минулого.

"Мови", 2021

Мати-одиначка та донька, у яких і без того доволі складне життя в Нджамені, бояться, що їхній світ може остаточно зруйнуватися, коли остання дізнається, що чекає на дитину. "Мови" (Lingui, the Sacred Bonds) — це проникливе дослідження репродуктивних прав у країні, де аборти засуджує як релігія, так і закон.

The Janes, 2022

До історичного рішення "Ро проти Вейда", коли навіть поширення інформації про припинення вагітності вважалося злочином в Іллінойсі, підпільна жіноча організація в Чикаго використовувала кодові імена та секретні місця, щоб допомогти близько 11 000 осіб зробити аборт. The Janes — захопливий документальний фільм, у якому багато хто з цих жінок уперше розповідає про свою незаконну діяльність, що допомогла врятувати тисячі життів.

Текст: Radhika Seth
За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.