До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 фільмів, на які варто звернути увагу після вручення "Оскара"

Цьогорічна церемонія "Оскара" відзначила по-справжньому гучні фільми, які обговорює весь світ, — від "Оппенгеймера" і "Барбі" до "Бідолашних створінь". Проте серед лауреатів є не менш потужні стрічки, про які широка аудиторія говорить значно менше. Пропонуємо звернути увагу на безумовні "діаманти" цьогорічної премії.

"Залишенці"

Нагороду за найкращу жіночу роль другого плану цього року здобула акторка Да'Він Джой Рендольф, яка зіграла у фільмі "Залишенці". Її щира промова стала одним з найбільш зворушливих моментів церемонії: 37-річна зірка Бродвею й неодноразова номінантка на театральну премію "Тоні" зі сцени сказала: "Дякую, що ви мене побачили. Я ніколи не думала, що зможу зробити кар'єру в Голлівуді. Я так довго хотіла бути іншою. І тепер я розумію, що мені просто потрібно бути собою, і я дякую, що ви мене помітили".

Реклама

У фільмі "Залишенці" Рендольф грає Мері Лемб, старшу кухарку в школі-інтернаті Нової Англії, де розгортаються події фільму. Разом з нею у стрічці знявся Пол Джаматті — у ролі свавільного професора інтернату, який змушений залишатися в кампусі з купкою студентів, яким нікуди поїхати на свята, протягом різдвяних канікул. "Залишенці" — один з найчутливіших фільмів року, який досліджує дружбу та людські стосунки. Картина була представлена у п'яти номінаціях на "Оскар", включно з номінацією на найкращу чоловічу роль, а також на найкращий фільм.

"Американське чтиво"

Стрічка "Американське чтиво" Корда Джефферсона була номінована одразу в п'яти категоріях, серед яких і ключові — найкраща чоловіча роль (Джеффрі Райт) та найкраща чоловіча роль другого плану (Стерлінг К. Браун) і зрештою отримала нагороду за найкращий адаптований сценарій. На сцені Корд Джефферсон розповів про те, що впродовж кількох років він отримував відмову за відмовою з цим сценарієм — і нарешті хтось сказав йому "так" і це привело його до "Оскара". "Я прошу вас пам'ятати: є так багато людей, які хочуть отримати можливість, що я отримав", — сказав режисер.

"Американське чтиво" розповідає про розчарованого професора й письменника Телоніуса "Монк" Еллісона, який пише інтелектуальні книги, що погано продаються. Видавці вважають їх такими, що недостатньо приділяють увагу проблемам темношкірого населення — і тому непопулярними. В якийсь момент Телоніуса відправляють у відпустку, і в цей час він пише дивовижну сатиру на стереотипні "чорні" книжки, лише для того, щоб ліберальна еліта сприйняла її за серйозну літературу та опублікувала її, розрекламувавши.

Критики називають "Американське чтиво" одним з найкращих фільмів року і особливо відзначають літературний талант Корда Джефферсона, порівнюючи його потужне письмо з текстами легендарної Тоні Моррісон.

"Зона інтересу"

Нагороду за найкращий міжнародний фільм отримала стрічка "Зона інтересу" Джонатана Глейзера — німецькомовна драма про Голокост. Події стрічки відбуваються в 1943 році і зображують ідилічне життя німецької родини Гьосс. Голова родини Рудольф Гьосс — комендант концентраційного табору Аушвіц: разом зі своєю дружиною та п’ятьма дітьми вони живуть в красивому будинку поруч з Освенцимом, де щодня катують і вбивають людей. Фільм засновано на однойменному романі відомого британського письменника, номінанта Букера Мартіна Еміса.

Прем’єра стрічки відбулась у 2023 році в Каннах, де "Зона інтересу" здобула Гран-прі та приз FIPRESCI. На пресконференції в Каннах режисер, який виріс у єврейській родині в Лондоні, зізнався, що, хоча про Голокост в нього вдома ніколи не говорили, це завжди було присутнім у домі, і саме тому для нього цей фільм — не про минуле, а про теперішнє. Водночас промова Глейзера під час вручення премії була неоднозначно сприйнята Американським фондом жертв Голокосту и викликала скандал, адже під час виступу Глейзер порівняв історію, показану ним у фільмі, з воєнним конфліктом Ізраїлю та Гази та закликав припинити воєнні дії в Секторі Газа.

"Чудова історія Генрі Шугара"

Не встигли ми насолодитися післясмаком від фільму Веса Андерсона "Астероїд", що був показаний 2023 року в Каннах, а режисер вже встиг представити нову роботу — фантазійну та романтичну короткометражну стрічку "Чудова історія Генрі Шугара", що якось тихо і непомітно здобула 10 березня "Оскар" як найкращий ігровий короткометражний фільм. 37-хвилинна стрічка натхнена однойменним химерним оповіданням Роальда Дала про людину, яка розчаровується у власному багатстві.

Як і слід було очікувати, у фільмі зібрано надзвичайно зірковий акторський склад: Дейв Пател, Бен Кінгслі, Бенедикт Камбербетч, Рейф Файнс та Річард Айоаде.

"Хлопчик і чапля"

Перемога в "категорії найкращий анімаційний повнометражний фільм" нової роботи легендарного Хаяо Міядзакі — велика радість для його шанувальників, адже ще кілька років тому режисер заявив про припинення кар'єри, тож нова стрічка стала сюрпризом. Міядзакі позиціонує роботу "Хлопчик і чапля" як "великий фантастичний фільм" і розповідає про хлопчика на ім'я Махіто Макі, який виявляє занедбану вежу у своєму новому місті та потрапляє у фантастичний світ із сірою чаплею, що вміє говорити.

Режисер працював над анімацією понад сім років, а оригінальну версію "Хлопця та чаплі" озвучили зіркові актори Крістіан Бейл, Віллем Дефо, Роберт Паттінсон та Флоренс П'ю.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.