До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Оскар-2024": як Емма Стоун підкорила Голлівуд

35-річна Емма Стоун улюблениця Голлівуда й кіноакадеміків: 10 березня вона здобула свій другий "Оскар", після першої статуетки за фільм "Ла-Лаленд" у 2017 році. Найцікавіше про шлях акторки до Голлівуда читайте нижче.

Заголовок

Емма Стоун здобула свій другий "Оскар" за фільм "Бідолашні створіння" ЙоргосаЛантімоса, де грає Беллу Бакстер — молоду жінку, що живе в часи вікторіанської Англії і якій пересаджують мозок немовляти. Так вона починає пізнавати життя від самого початку. Героїня Стоун — жінка з дикою енергетикою, вільна й відкрита світові, що проявляється, зокрема, в її стосунках з чоловіками (певної миті Белла навіть вирішує стати повією в Парижі, аби пізнати життя ще й з того боку). Складно уявити в цій ролі когось, окрім Емми Стоун, — з її різким хриплим голосом, енергією та пластикою вона робить фігуру Белли об’ємною та магнетичною для глядачів. Цікаво, що сама акторка, яка з дитинства страждає на підвищену тривожність і панічні атаки, зізнається, що завдяки Беллі Бакстер зуміла перетворити власну тривожність на суперсилу.

Реклама
"Бідолашні створіння"

Емма Стоун народилася в Аризоні та росла в консервативному, за її словами, оточенні. Із семи років страждала на сильні панічні атаки — першу з них пережила, коли перебувала в гостях у однокласниці; тоді в неї "просто почало стискатися в грудях, і я думала, що нам треба вибиратися з дому, бо мені здавалося, що будинок горить", — згадує в інтерв’ю акторка. У вісім років Емма боялася виходити з дому та йти до школи, соромлячись своїх панічних атак, які ставали дедалі сильнішими. Відтоді вона почала займатися з терапевтами, але впродовж життя пережила ще сотні атак, впоратися з якими їй допомогло акторство. В 11 Емма вперше вийшла на сцену молодіжного театру в рідному Скоттсдейлі у виставі за романом "Вітер у вербах". Згодом батьки перевели її на домашнє навчання, а в 15 років разом із мамою вона переїхала в Каліфорнію, аби відвідувати кастинги, — за її зізнанням, вона "йшла на кожне шоу на каналі Disney й прослуховувалась на роль доньки в кожнісінькому ситкомі".

Емма Стоун у 2007 році

Пов’язане це було не тільки з бажанням стати акторкою, але й з тим, що це заняття допомагало їй почуватися впевненіше та зменшувало тривожність. "Виступи допомогли мені в дитинстві спрямувати в інше місце свою енергію, висловити її. Акторство — це терапія, особливо в дитинстві було важливо мати таку розраду". Працюючи над тривожністю, ще дитиною Стоун написала книжку з терапії з назви "Я більше, ніж моя тривога", яка була проілюстрована серією її малюнків з написами: я — це більше, ніж моя тривога.

У ролі Круелли де Віль

Про Емму Стоун заговорили як про яскраву акторку в 2009-му після виходу комедійного горрору "Вітаємо у Зомбіленді", де їй дісталася роль молодої дівчини Вічити, яка разом із трьома знайомими намагається вижити у світі, охопленому зомбі-апокаліпсисом. Вже через рік за роль у молодіжній комедії "Легковажна я" акторка отримала першу номінацію на "Золотий глобус". Тоді сталася і її перша серйозна драматична роль — у фільмі "Прислуга", що був номінований на понад 100 нагород, Стоун зіграла письменницю ЮджиніюФілан, яка пише про темношкірих служниць і допомагає афроамериканцям боротись за громадянські права. Проте широка слава прийшла до Стоун у 2012 році, коли вона доєдналася до всесвіту Людини-павука та зіграла у фільмі "Нова Людина-павук" роль Гвен Стейсі, коханої Пітера Паркера.

"Легковажна я"
"Нова Людина-павук"

У 2014 році Стоун отримала свою першу номінацію на "Оскар" як акторка другого плану за роботу у фільмі Алехандро Гонсалеса Іньярріту "Бердмен", а вже через два роки — ще одну, тепер за музичний фільм "ЛаЛаЛенд". У картині, що розповідає про романтичні стосунки джазового музиканта (Раян Ґослінґ ) та молодої голлівудської акторки, їхні мрії та амбіції, — Стоун співає, танцює та загалом демонструє всю різноманітність свого таланту. Режисер Дам'єнШазель розповів, що захопився Стоун, коли побачив її на Бродвеї в мюзиклі "Кабаре", а сама Стоун зізналася, що робота над "ЛаЛаЛенд" виявилася виснажливою: "Бальні танці були для мене дуже важкими, тому що в мене защемлений нерв у лівому боці, і для бальних танців потрібно триматися і не показувати виду, що тобі погано. Щоразу, коли ми це робили, у мене різало очі від сліз".

Емма Стоун і Раян Ґослінґ у фільмі "ЛаЛаЛенд"

Новий етап розпочався після знайомства з грецьким режисером ЙоргосомЛантімосом: у 2017 році ми побачили зовсім іншу Емму Стоун, значно більш серйозну та глибоку, у фільмі "Фаворитка", який зображує англійську королеву Анну Стюарт. Емма Стоун зіграла роль Абігейл — бідної родички королеви, яка намагається досягти прихильності дивакуватої королеви в будь-який спосіб. Знайомство з Лантімосом принесло їй третю номінацію на "Оскар" та п'яту на "Золотий глобус". Коли через понад 5 років після "Фаворитки" режисер взявся за екранізацію роману АласдараГрея "Бідолашні створіння" про жінку, якій пересаджують мозок немовляти, то одразу мав у голові образ Емми Стоун. У Лантімоса є авторський підхід до роботи з акторами — це довгі репетиції; під репетиціями він має на увазі, зокрема, ігри. В інтерв’юVarietyЛантімос та Стоун розповіли, що тижнями напередодні знімань гралися в різні дитячі ігри — наприклад, гру зі стільцем, коли вісім акторів бігали навколо шести стільців певний час, а потім за командою мали швидко зайняти стільці. Такі вправи покликані налагодити довірливу, майже інтимну атмосферу на майданчику.

З Йоргосом Лантімосом

Очевидно, що Белла Бакстер — етапна роль для 35-річної Емми Стоун: після церемонії "Оскар" під час пресконференції акторка зізналася, що дуже полюбила Беллу та сумує за нею. За її словами, героїня навчила її — дівчину, що росла в консервативному оточенні в Аризоні і не мала можливості вільно говорити про сексуальність чи фемінізм, — багатьом речам. "Одна з головних суперсил Белли — не займатися самоосудом, не соромитися та не зважати на ті соціальні контракти, які кожна дівчина укладає в дитинстві чи юності із суспільством. Я зрозуміла, з чим була пов'язана моя постійна хвороблива тривога — з тим, що я постійно спостерігала за собою збоку та оцінювала себе".

Емма Стоун у фільмі "Бідолашні створіння"

У 2019 році Емма одружилася з коміком та сценаристом Дейвом Макеррі, з яким познайомилася під час знімань програми, сценарій якої він написав. У 2021 році в пари народилася донька Луїза, якій Емма Стоун присвятила свою оскарівську нагороду.

Емма Стоун із чоловіком Дейвом Маккері

Тим часом стало відомо, що Стоун вже знялася у новому фільмі Лантімоса з назви And, де її партнером став Віллем Дефо. Подробиці поки тримаються в таємниці, але можна сподіватися, що нова спільна робота цього талановитого дуету буде винятковою.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.