До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

30 найкращих романтичних комедій в історії кіно, частина 1

Любов, любов і ще раз любов — те, без чого неможливе наше життя. У списку найкращих романтичних комедій усіх часів vogue.ua згадує фільми, де найсвітліше й найпрекрасніше почуття (майже) завжди перемагає.

"Сніданок у Тіффані", 1961

Фільм, знятий за мотивами однойменної повісті Трумена Капоте 1958 року народження, головну роль у якому зіграла Одрі Хепберн. Актриса зображує Голлі Голайтлі — наївну, ексцентричну дівчину, яка шукає багатого кавалера. Хепберн розцінила цю роботу як одну з її найскладніших ролей, позаяк вона була інтровертом. "Сніданок у Тіффані" був номінований у 5 категоріях на премію "Оскар" і виграв дві з них. Американський інститут кіно у 2004 році вибрав стрічку як четверту найбільш запам’ятну в історії Голлівуду. У 2012 році Бібліотека Конгресу США визнала фільм "культурно, історично та естетично значущим" і відібрала його для зберігання в Національному реєстрі фільмів.

Реклама
"Історія кохання", 1970

Фільм заснований на однойменному бестселері Еріка Сігала, який також виступив і сценаристом стрічки. Головні ролі в картині виконали Елі Макгроу і Раян О'Ніл. "Історія кохання" — дебют Томмі Лі Джонса в кіно у другорядній ролі. Американський інститут кіно визнав фільм одним з найромантичніших і найкасовіших в історії.

"Бріолін", 1978

Музичний романтичний комедійний фільм, заснований на однойменному мюзиклі 1971 року Джіма Джейкобса й Воррена Кейсі. Фільм розповідає про стосунки мастильника Денні Зуко й австралійської студентки-перекладачки Сенді Олссон. Зірки фільму — Джон Траволта й Олівія Ньютон-Джон. "Бріолін" ("Мастило") був успішним як в критичному, так і в комерційному плані й став найкасовішим мюзиклом за всю історію.

"З Африки", 1985

Фільм Сідні Поллака з Робертом Редфордом і Меріл Стріп у головних ролях. В основі фільму лежить автобіографічна книга "Африканська ферма" Ісака Дінесена (псевдонім данської письменниці Карен Бліксен), яку було опубліковано в 1937 році. Сюжет оповідає про життя Карен Бліксен, яка засновує плантацію в Африці. Її життя обтяжене нещасливим шлюбом через кохання до іншого чоловіка, негараздами на плантації, навчанням місцевих жителів, війною й зараженням венеричними хворобами від чоловіка. Попри неоднозначні відгуки критиків, "З Африки" отримала сім премій "Оскар", зокрема й у номінаціях "Найкращий фільм" і "Найкращий режисер".

"Брудні танці", 1987

Насправді культова романтична комедія з Дженніфер Грей і Патріком Свейзі. Сюжет оповідає про молоду жінку, яка закохується в інструктора з танців на курорті. Фільм заснований на власній історії сценаристки Елеанор Бергштейн. Це був перший фільм, який продав понад мільйон копій домашнього відео. А його знаменитий саундтрек (I've Had) The Time of My Life виграв "Золотий глобус" і "Оскар" за найкращу оригінальну пісню, а також премію "Ґреммі".

"Красуня", 1990

Ще одна легендарна романтична комедія з Річардом Гіром і Джулією Робертс у головних ролях. Сюжет фільму оповідає про голлівудську секс-працівницю, яку наймає багатий бізнесмен для супроводу на кількох заходах і зустрічах. Назву фільму "Красуня" взято з пісні Oh, Pretty Woman Роя Орбісона. Спершу фільм задумували як похмуру застережливу історію про класову нерівність і секс-роботу в Лос-Анджелесі, але згодом переосмислили в романтичну комедію з великим бюджетом. Попри те, що стрічка мала змішані рецензії, Робертс отримала премію "Золотий глобус" і номінацію на премію "Оскар" за найкращу жіночу роль.

"Охоронець", 1992

У цьому фільмі Кевін Костнер і Вітні Г’юстон грають історію про колишнього агента Секретної служби, що став охоронцем музичної зірки від невідомого переслідувача. Фільм став акторським дебютом Г’юстон.

"Чотири весілля й одні похорони", 1994

Це був перший з кількох фільмів, що їх написав сценарист Річард Кертіс, з участю Г’ю Гранта. Він оповідає про пригоди Чарльза і його друзів, кожен з яких шукає романтичних стосунків. Фільм став несподівано успішним і найкасовішим британським фільмом на той час. Стрічка отримала дві номінації на премію "Оскар" у категоріях "Найкращий фільм" і "Найкращий оригінальний сценарій". Крім того, Грант отримав премію "Золотий глобус" за найкращу чоловічу роль, а також премію BAFTA за найкращу чоловічу роль. До слова, саме цей фільм зробив Г’ю Гранта всесвітньо відомим.

"Ноттінг-Гілл", 1999

Ще одна співпраця Річарда Кертіса й Г’ю Гранта, до якої приєдналася Джулія Робертс. Історія оповідає про роман між лондонським продавцем книг і відомою американською актрисою. "Ноттінг-Гілл" добре прийняли критики й він став найкасовішим британським фільмом, випущеним у 1999 році.

"Щоденник Бріджит Джонс", 2001

Фільм заснований на однойменному романі Гелен Філдінг 1996 року, який являє собою реінтерпретацію "Гордості й упередження" Джейн Остін. Зірка адаптації Рене Зеллвегер грає Бріджит Джонс, 32-річну незаміжню жінку, яка у своєму щоденнику оповідає про те, яким би хотіла бачити своє життя. Однак все змінюється, коли двоє чоловіків (Колін Ферт і Г’ю Грант) борються за її руку й серце. Критики високо оцінили режисуру, сценарій, легковажний тон фільму й виконання Зеллвегер, завдяки якому її номінували на премію "Оскар" за найкращу жіночу роль (рідкісний подвиг за роль у романтичній комедії). Фільм визнали культовим, назвали невіддільною частиною англійської попкультури, а Бріджит Джонс — британською культурною іконою.

"Реальне кохання", 2003

Ще один фільм гуру романтичної комедії Річарда Кертіса. Його ансамбль складений переважно з британських акторів, багато з яких працювало з Кертісом у попередніх фільмах і телевізійних проєктах. Сценарій розкриває різні аспекти любові через десять окремих історій з участю найрізноманітніших особистостей. Стрічка отримала номінацію на премію "Золотий глобус".

"Закохайся в мене, якщо наважишся", 2003

Французький романтичний комедійно-драматичний фільм з Гійомом Кане і Маріон Котіяр у головних ролях. Найкращі друзі Жюльєн і Софі продовжують дивну гру, яку почали в дитинстві, — безстрашне змагання, щоб перевершити одне одного за допомогою сміливих і обурливих вчинків. Хоча вони часто розігрують одне одного, їхня гра — своєрідний спосіб уникнути того факту, що вони дійсно створені одне для одного.

"Гордість і упередження", 2005

Фільм Джо Райта заснований на однойменному романі Джейн Остін 1813 року. У центрі сюжету зображені п’ять сестер з англійської родини землевласників. Кіра Найтлі грає роль Елізабет Беннет, тоді як Меттью Макфедьєн — її романтичний інтерес містера Дарсі. Стрічка отримала чотири номінації на премію "Оскар", зокрема й номінацію Найтлі на найкращу жіночу роль.

"Відпочинок за обміном", 2006

Кейт Вінслет і Кемерон Діас грають двох жінок родом з протилежних сторін Атлантичного океану (США і Велика Британія), які влаштовують обмін оточенням на час різдвяних канікул. Також головні ролі у фільмі виконали Джуд Лоу і Джек Блек.

"Серцеїд", 2010

Головні ролі в цьому французькому романтичному комедійному фільмі виконали Ромен Дюріс, Ванесса Параді, Жюлі Ферре і Франсуа Дамьєн. У центрі сюжету брат і сестра, які ведуть бізнес із розриву стосунків. Їх найняла багата людина, щоб скасувати весілля своєї дочки. Єдина проблема полягає в тому, що вони мають тільки один тиждень для цього. Показово, що сценарист Лоран Зейтун надихнувся на написання історії випадком з реального життя: одна з його двоюрідних сестер була закохана в когось, хто погано ставився до неї, і він сказав своєму дядькові, що їм треба найняти актора, який розлучив би пару. Фільм отримав 5 номінацій на премію "Сезар" у 2010 році.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.