До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 найгарніших костюмів в історії кіно

Дехто з нас дивиться історичні драми через романтичні сюжети; для інших ці фільми — різновид ескапізму, втілення непереборного бажання покинути місто заради ідилічної сільської місцевості, де ми могли б — у кращих традиціях Джейн Остін — ходити в гості до сусідів і писати про них у своїх щоденниках. Проте всі ми є шанувальниками візуальної складової цього жанру. Розкішні вбрання з оксамиту і парчі всіх відтінків, вишукані аксесуари — історичні драми дають нам можливість поглянути на костюми, які ми могли б носити, якби жили в інший час. У цьому матеріалі Vogue зібрав 10 найпрекрасніших костюмів, які колись з'являлися в історичних фільмах.

"Любовний настрій"

Меггі Чун, яка грає Су Лічжень, закохується у свого сусіда. Дія цього шедевру відбувається в Гонконзі 1960-х років. Сюжет досліджує теми пристрасті, агонії та стриманості, які блискуче відбиті в костюмах двох головних героїв. Головна героїня носить обтислі чеонгсами з жорстким коміром, які втілюють її стриманість.

Реклама

Найкращий костюм: усі квіткові сукні Меггі Чун перехоплюють дух, але саме блакитно-рожевий чеонгсам, який Су вдягла на початку фільму, — незабутній.

"Емма"

Фільм "Емма" хвалять за багато речей, зокрема, за увагу до історичних деталей у костюмах. У цій стрічці дизайнерка Александра Бірн подарувала глядачам точно відтворені сукні епохи регентства й заморочилася з тим, щоб реалістично втілити їх у життя.

Найкращий костюм: вбрання Емми, що складалося з рожевого спенсера зі шнурівкою та витонченими еполетами, схожими на листя, — костюм неймовірної краси. Цей предмет верхнього одягу в поєднанні з капелюшком з пір’ям був створений на основі шовкового пальта 1817 року, взятого в музеї.

"Спокута"

Фільм "Спокута" став настільки відомим частково завдяки своїм костюмам. Ті, хто дивився цю стрічку, пам’ятають сцену, коли героїня Кіри Найтлі пірнає у фонтан в сукні кольору шампанського. А чого варті її пізніші появи у блакитному пальті та відповідному капелюсі або в образі медсестри?

Найкращий костюм: культова вечірня смарагдово-зелена сукня — це справжня мрія.

"Портрет дівчини у вогні"

Фільм "Портрет дівчини у вогні" занурює глядача у боротьбу молодої Елоїзи, майбутньої нареченої, яка вступає в шлюб за домовленістю. У стрічці розповідається про її роман з художницею, якій довірили намалювати її портрет.

Найкращий костюм: чарівна зелена сукня Елоїзи найкраще закарбувалася в пам’яті на тлі білого піску та пінистих сіро-блакитних хвиль.

"Марія-Антуанетта"

Фільм розповідає про шлюб австрійської королеви з тодішнім дофіном і майбутнім королем Франції Людовиком XIV, незаконні зв’язки з придворними та неприкриту любов до матеріального.

Найкращий костюм: у Марії-Антуанетти є багато цікавого вбрання, але біла сукня з блакитними та рожевими квітами просто чарівна. Чокер із блакитною стрічкою та червоні рукавички додають цьому костюму неабиякої вишуканості.

"Тюльпанова лихоманка"

Головна героїня, яка нещасливо одружена з меркантильним голландцем, зав’язує роман зі своїм художником. Як і всі найкращі костюми, одяг героїні відображає її риси, коли вона перетворюється з приниженої дружини на звільнену коханку. В інтерв’ю S Magazine художник з костюмів фільму Майкл О’Коннор підтверджує, що він використовує одяг як засіб оповідання.

Найкращий костюм: сапфірово-блакитна сукня з її рукавами-кульками та мереживним декольте — божественна.

"Джекі"

Фільм "Джекі" 2016 року з Наталі Портман у ролі колишньої першої леді Сполучених Штатів справляє враження не лише акторською майстерністю, а й візуальною естетикою. У стрічці, дія якої відбувається у період після вбивства її чоловіка, представлена серія відомих образів самої Джекі Кеннеді. Упродовж усього фільму дизайнерка Медлін Фонтейн відтворює шикарні чорні сукні, вовняні костюми та капелюхи, які так часто носила Кеннеді на телебаченні та під час світських заходів.

Найкращий костюм: яким би приголомшливим не був той рожевий вовняний костюм Chanel, неможливо пройти повз блідо-зелену сукню, яку Джекі надягла на захід у Білому домі в парі з білими рукавичками.

"Єлизавета: Золотий вік"

Фільм "Єлизавета: Золотий вік" розповідає про англійську королеву на вершині її правління. Насправді фільм не найточніший з точки зору костюмів. Його надмірна інтерпретація сукні Тюдорів викликала суперечки про баланс між мистецькою свободою та історичними фактами. Проте, якщо відкинути всі дебати, костюми, безсумнівно, вражають.

Найкращий костюм: золота сукня з оксамитовою парчою та блискучим гофрованим коміром — втілення справжньої розкоші та кутюрної майстерності.

"Королівський роман"

Дія фільму "Королівський роман" розгортається у Данії XVIII століття. Його головна тема — погіршення стосунків між психічно хворим королем Кристіаном VII та його британською дружиною Каролін-Матильдою. Коли вона зав’язує роман із королівським лікарем, Йоганном Фрідріхом Струензе, в їхньому житті настає справжній хаос.

Найкращий костюм: попри прекрасність більшості суконь головної героїні у цьому фільмі, її повністю рожевий образ, доповнений капелюхом з широкими полями та мереживним віялом в тон, залишає найбільше враження.

"Баррі Ліндон"

"Баррі Ліндон" 1975 року — історія Стенлі Кубрика про молодого ірландця, який приєднується до британської армії. Не дивно, що у першій половині фільму багато військових уніформ, але як тільки Баррі зустрічає свою майбутню дружину, глядачі можуть побачити вишукані костюми, смугасті бавовняні ліфи та пишні зачіски. Як не дивно, цей фільм отримав премію "Оскар" за найкращий дизайн костюмів.

Найкращий костюм: смугасте рожеве вбрання леді Ліндон, що рясніє мереживом, атласними рукавичками та перловим чокером.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.