До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як Марія-Антуанетта вплинула на моду

Марія-Антуанетта була справжньою іконою стилю свого часу. Ставши королевою 1774 року, вона перейняла пристрасть французької нації до моди.

Кірстен Данст у фільмі "Марія-Антуанетта", 2006

У Версалі Марія-Антуанетта присвячувала час, увагу і значні витрати плануванню гардероба й зачісок, а також вечірок, на яких і демонструвала свої вбрання. Вона замовляла до 300 суконь на рік, і, як відомо, ніколи не носила нічого двічі. Її пристрасть до одягу, оздоблення й інтер'єрів, а також, здавалося б, безмежний бюджет, дозволяли їй створювати шедеври, які залишили значний слід в історії моди і продовжують надихати дизайнерів дотепер.

Реклама
Кадр із фільму "Марія-Антуанетта", 2006

Марію-Антуанетту часто називають першим споживачем речей від-кутюр. Унікальні речі для неї розробляла і виготовляла її "міністр моди", Роуз Бертін. Разом вони зробили моду і одяг не просто ремеслом, а мистецтвом. Королівські вбрання завжди захоплювали публіку і кожен з нетерпінням чекав наступного виходу королеви.

Кадр із фільму "Марія-Антуанетта", 2006

Вона також започаткувала моду на високі й надмірно оздоблені зачіски, які називалися "пуфами". Їхній вигляд часто залежав від культурних подій або політичного значення дня. Вони містили відповідні емблеми, переплетені в дизайні волосся, часто з малюнками й письмовим текстом або мотивами. Екстравагантні зачіски прикрашали квітами, пір'ям, штучними птахами, перлами, мереживом, діамантами, човниками й іншими схожими іграшками.

Кадр із фільму "Марія-Антуанетта", 2006

Зав'язувати волосся, пудрити, а потім робити його величезним і величним за допомогою дорогих перук — все це було в моді, велике волосся стало символом статусу і, в підсумку, стилю. Також завдяки Марії-Антуанетті почали забарвлювати волосся в пастельні відтінки. В середовищі королівських осіб і аристократів було дуже модним фарбувати або пудрити своє волосся, щоб надати йому незвичного кольору. "Полуничний блонд" був найпопулярнішим тоном.

Кадр із фільму "Марія-Антуанетта", 2006

Марія-Антуанетта допомогла й надалі зберегти Париж столицею європейської моди. На жаль, розкішний гардероб Марії-Антуанетти лише створив для неї імідж легковажної марнотратки, що стало однією з головних причин, чому її зневажають французи. Ця антипатія зрештою призвела країну до руйнування монархії, а королеву — до гільйотини 1793 року.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.