До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 головних фільмів-претендентів на "Оскар-2024"

Кілька місяців у Голлівуді тривали страйки кінематографістів, тож ми не знали, чи відбудеться взагалі "Оскар" у 2024 році. Проте угода між кінематографістами та студіями була підписана, страйки закінчилися — тож саме час поговорити про ті стрічки, які стануть фаворитами оскарівських перегонів вже зовсім скоро. Нагадаємо, що церемонія "Оскар" призначена на 10 березня 2024 року.

"Американське чтиво"

Реклама

Прем'єра дуже смішного повнометражного дебюту Корда Джефферсона відбулася на кінофестивалі в Торонто, де фільм отримав хвилю схвальних відгуків і нагороду глядацьких симпатій, чим закріпив свій статус лідера в майбутній номінації "Найкращий фільм".

"Американське чтиво" — приголомшлива сатира про те, як сьогодні зображують темношкірих у художній літературі, кіно та за їхніми межами. У ньому Джеффрі Райт, який може отримати "Оскара" за найкращу чоловічу роль, грає романіста, розчарованого в індустрії, який змушений писати історії про афроамериканську травму для білої аудиторії. Герой створює яскраву пародію — і шокований, адже виявляється, що вона має шалений успіх.

"Бідолахи"

У новому сюрреалістичному фільмі Йоргоса Лантімоса Емма Стоун грає Беллу Бакстер, вікторіанську жінку, яку воскресив ексцентричний вчений (Віллем Дефо), що замінив її мозок мозком дитини. Вона встає на ноги, починає жадати пригод, а потім вирушає в мандрівку Європою та Північною Африкою разом зі своїм коханцем (Марк Руффало). Блискуча гра Емми Стоун, надзвичайні костюми авторства художниці Голлі Веддінгтон, сетдизайн Шони Гіт і Джеймса Прайса та тривожна операторська робота Роббі Раяна — разом все це створює дивовижний світ, який не захочеться покидати.

Стрічка отримала "Золотого лева" Венеційського кінофестивалю.

"Анатомія падіння"

Фільм-переможець Каннського кінофестивалю і одна з найгучніших стрічок року. Події картини режисерки Жюстін Тріє відбуваються у Французьких Альпах та розповідають про німецьку письменницю Сандру (Сандра Гюллер), яку підозрюють у вбивстві власного чоловіка. За блискучу гру Сандра Гюллер здобула премію Європейської кіноакадемії як найкраща акторка.

"Травень, грудень"

Нова стрічка Тода Гейнса — чудова знята та навдивовижу смішна драма про складні стосунки жінок. У центрі — акторка Елізабет (Наталі Портман), яка готується зіграти реальну жінку: Грейсі (Джуліанн Мур), пекарку, яка 30 років тому опинилася в центрі бульварного скандалу, коли вона, 36-річна, закрутила роман із 13-річним колегою. Тепер подружжя (чоловіка Грейсі втілює Чарльз Ментон, який претендує на "Оскара" за найкращу чоловічу роль другого плану) щасливе в шлюбі з трьома дітьми, аж доки в їхньому житті не з’являється Елізабет, яка під час своєї підготовки до фільму проливає тривожне нове світло на їхнє минуле.

"Залишені"

Нова робота оскарівського лауреата Александра Пейна. Події розгортаються у 1970 році: у фільмі розповідається про вчителя історії в школі-інтернаті Нової Англії, який змушений залишитися з кількома студентами, яким нема куди поїхати на різдвяні канікули. Чудова робота акторів Пола Джаматті, Домініка Сесса і Давайн Джой Рендолфа. Фільм вже отримав три номінації на 81-й церемонії вручення премії "Золотий глобус".

"Маестро"

"Маестро" Бредлі Купера — чудовий фільм, якому вдалося перевернути застарілу формулу біографічного фільму з ніг на голову. У центрі байопіка — життя та кар’єра відомого диригента та композитора Леонарда Бернстайна, якого зіграв сам режисер. Бредлі Купер зображує його ранні роки, в часи зустрічі з майбутньою першою дружиною, чарівною Феліцією Монтеалегре (Кері Малліган), та їхнього спільного бурхливого життя. Окремої уваги заслуговують яскрава операторська робота Метью Лібатика, а також приголомшливі зачіски, макіяж та костюми, які переносять нас у середину XX століття.

"Оппенгеймер"

Касові збори фільму "Оппенгеймер" Крістофера Нолана вражають: стрічка заробила понад 600 мільйонів доларів у всьому світі, що є надзвичайним досягненням для тригодинної драми, заснованої на біографії історичної особи. Безумовно, кожен елемент "Оппенгеймера" — чудова гра акторів, сюжетні лінії, сплетені монтажером Дженніфер Лейм, ефектний саундтрек Людвіга Ґоранссона, операторська робота Хойте ван Хойтеми заслуговують номінації на "Оскар".

"Зона інтересів"

Німецький трилер Джонатана Глейзера розповідає про коменданта Освенцима (Крістіан Фрідель) та його холоднокровну дружину (Сандра Гюллер), які виховують своїх маленьких дітей у квітучій ідилії біля концтабору. Безперечно, це один із найкращих фільмів року. Стрічка "Зона інтересів" має всі шанси потрапити в категорію "Найкращий фільм", а також бути відзначеною за режисуру, адаптований сценарій, операторську роботу та звук.

"Вбивці квіткової повні"

Незрівнянна Лілі Гладстон є однією з фавориток у номінації "Найкраща жіноча роль", так само як і її колеги Леонардо Ді Капріо та Роберт Де Ніро — за найкращу чоловічу роль і найкращу чоловічу роль другого плану відповідно за їхні потужні ролі у вестерні Мартіна Скорсезе. У ньому розповідається про трагедії, які пережили індіанці осейджі, що жили в Оклахомі 1920-х років і після виявлення на їхній території нафти стали одними з найбагатших людей світу. Після цього в Оклахомі сталася серія вбивств індіанців, адже їхні заздрісні білі сусіди не могли змиритися з багатством осейджів. Усе в цьому фільмі заслуговує уваги — від операторської роботи та розкішного дизайну до костюмів, створених Жаклін Вест, які віддають данину традиційному одягу корінних американців.

"Барва пурпурова"

Фільм "Барва пурпурова" — музична адаптація відомого роману Еліс Вокер про складну долю молодої афроамериканки, яка жила на півдні на початку 1900-х років. Завдяки приголомшливим декораціям і розкішним костюмам стрічка режисерки Блітц Базавуле має всі шанси отримати "Оскара" як мінімум у відповідних номінаціях.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.