До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Гайда до Парижа: чому слід побувати на виставці Леонардо да Вінчі в Луврі

Сьогодні, 24 жовтня, в Луврі відкривається найбільш довгоочікувана, дорога і складна в підготовці виставка за останні років 10 точно: вона називається "Леонардо да Вінчі" і присвячена 500-річчю від дня смерті художника. Лувр покаже понад 160 картин і малюнків епохи Ренесансу, деякі з яких надала королева Єлизавета II і Білл Гейтс.

"Прекрасна Ферроньєра", 1490-96/1495-97

2019 року світ вшановує 500-річчя з дня смерті Леонардо да Вінчі. Для Лувру ця дата має особливе значення: саме тут зберігається найбільша у світі колекція картин да Вінчі (5), а також 22 малюнки. До виставки Лувр готувався 10 років.

Реклама

Художник, скульптор, вчений, винахідник, музикант – Леонардо да Вінчі був неймовірно продуктивним, це завдяки йому в історію культури увійшло поняття "людина Відродження", яке ми вживаємо дотепер. Художник прожив 67 років і залишив величезну спадщину: не лише живопис, малюнки і графіку, але і, наприклад, 7 тисяч сторінок щоденників, трактати про живопис, креслення, замітки про музику і військово-інженерну справу.

"Етюди для фігури", 1480-і

Через 500 років після смерті художника в науковому товаристві не вщухають суперечки про його спадщину і триває атрибуція, а за його живописними роботами полюють не просто колекціонери, а цілі країни. Найвідоміша історія останніх років пов'язана з купівлею картини "Спаситель світу", яку да Вінчі, ймовірно, написав після 1505 року: 2018-го на аукціоні Christie's її купив Департамент культури і туризму Абу-Дабі за $450 млн. Припускають, що картина належить да Вінчі, але достеменно не відомо, тому на виставці в Луврі її не буде. Офіційно ж спадщина художника налічує 14 атрибутованих картин, 4 незавершені роботи, 5 картин зі спірною атрибуцією, а також графіку, фрески і малюнки.

"Етюд жіночих рук", 1452

Цікаво, що керівництво Лувру до сих пір не підтверджує, яку саме кількість живописних робіт да Вінчі покажуть на виставці. Точно відомо, що буде 5 найзнаменитіших картин, які перебувають у постійному фонді французького музею: "Мадонна в скелях", "Прекрасна Ферроньєра", "Мона Ліза", "Іоанн Хреститель", і "Свята Анна з Богородицею і немовлям Христом". Можливість побачити їх разом – вже серйозна причина вирушити до Парижа. Мета кураторів полягає в тому, щоб розмістити ці знамениті картини поруч з безліччю малюнків, а також невеликим, але значним рядом картин і скульптур з кола художників да Вінчі. Чи приїдуть на виставку "Святий Ієронім" з Ватикану або "Дама з горностаєм" з Національного музею в Кракові, поки невідомо. Але до Парижа точно прибудуть роботи художника з Королівської колекції, Британського музею і Національної галереї в Лондоні, Ватиканської пінакотеки, Музею Метрополітен у Нью-Йорку.

"Етюд. Драпірування"

Це безпрецедентна ретроспектива да Вінчі. У Луврі розповідають: її мета, зокрема, показати, яке величезне значення художник надавав живопису, що він розумів під поняттям "наука про живопис" і як досліджував світ. Ще за пів року до виставки Лувр, найбільш відвідуваний музей у світі, де торік побували 10 мільйонів глядачів, почав думати, як забезпечити комфортне відвідування виставки-блокбастера. З 18 червня на сайті Лувру вже можна забронювати тимчасовий слот для відвідування виставки – за таким же принципом, як торік минула виставка Пітера Брейгеля-старшого в Віденському історичному музеї.

Виставка працюватиме з 24 жовтня 2019 року до 24 лютого 2020-го.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.