До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Рік да Вінчі: виставки, присвячені легендарному італійцеві

2019 року світ відзначає 500-річчя з дня смерті майстра епохи Відродження, Леонардо да Вінчі, одного з найбільших художників і вчених в історії. Щоб відсвяткувати життя і творчість легендарного італійця по всій Західній Європі проводять унікальні експозиції і тури.

Автопортрет, 1512

Полімат Леонардо був унікальним у своїх досягненнях, а малюнок був в основі його творчості. Він малював, щоб підготувати свої проекти, відобразити світ навколо нього, продовжити свої наукові роздуми і візуалізувати роботу своєї уяви. Багато унікальних малюнків да Вінчі зберігаються в Великобританії. У Британській королівській колекції – понад 550 листів, які зібрали після смерті Леонардо і їх придбав король Карл II приблизно 1670 року. Оскільки папір легко пошкоджує світло, ці малюнки не можуть виставити для постійної експозиції.

Реклама

Тому, щоб відзначити цю річницю, в 12 музеях і галереях у всьому Сполученому Королівстві проводять виставки малюнків Леонардо. Після "туру", всі ці малюнки будуть зібрані на найбільшій виставці робіт да Вінчі за 65 років у Королівській галереї в Лондоні з 24 травня до 13 жовтня, а потім найбільша група робіт італійця поїде в шотландську Королівську галерею в Единбурзі (з 22 листопада до 15 березня 2020 року).

Розпис стелі в Дощатому залі в Замку Сфорца

Італія вшановуватиме свого земляка виставками по всій країні, і однією з наймасштабніших буде Leonardo da Vinci: Drawing the future, яка триватиме з 15 квітня до 14 липня в Королівському палаці в Турині. На виставці представлять понад 50 робіт, включно з "Кодексом про політ птахів" та "Обличчям молодої жінки". Також покажуть знаменитий "Автопортрет" Леонардо. Протягом того ж періоду часу (19 квітня – 14 липня) в Галереї академії у Венеції будуть представлені 25 малюнків, в тому числі шедевр "Вітрувіанська людина", який рідко показують. У Мілані запланована 9-місячна програма заходів, присвячених вшануванню художника і провидця, які почнуться в травні і завершаться в січні 2020 року. Одне з головних надбань міланської феєрії – відкриття недавно відреставрованої Sala delle Asse в замку Сфорца.

"Вітрувіанська людина", 1490

З 9 березня до 14 липня у флорентійському Палаццо Строцці проходить ретроспектива, що демонструє 120 картин, скульптур і малюнків, присвячених ренесансному маестро Андреа Верроккьо. Серед експонатів є і роботи його учня Леонардо. У вересні скоординована версія виставки відправиться в Національну галерею мистецтв у Вашингтоні, округ Колумбія. Також з 1 березня до 25 серпня в Сполучених Штатах триває виставка Leonardo da Vinci – 500 Years of Genius в Денверському музеї природи і науки. Ця експозиція представляє репродукції винаходів Леонардо і єдину в своєму роді 360-градусну копію "Мони Лізи".

"Мона Ліза", 1503-1519

Паризький Лувр, в якому зберігається майже третина збережених творів Леонардо, в тому числі "Мона Ліза", планує показувати ретроспективу картин художника з 24 жовтня. "Ми хочемо продемонструвати, як він надає величезного значення живопису, – коментує Вінсент Дельєвін, співкоординатор виставки, – і те, як його дослідження світу, яке він назвав "наукою про живопис", було інструментом його мистецтва, з яким він прагнув не менше, ніж вдихнути життя в свої картини".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.