До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Паризький музей представляє онлайн-виставку "Кішки в історії мистецтв"

Пандемія коронавірусу триває, карантин продовжено й ідея розглядати в інтернеті котів видається вже не такою поганою. Виставка "Кішки в історії мистецтв" — спільний проєкт віртуального музею Universal Museum of Art (UMA) і паризького Гран-Пале. Кішок шанували єгиптяни, їм присвячували вірші поети, про них знімають кіно — чому б не присвятити їм окрему виставку й не згадати, хто зі знаменитих художників писав котів і яку роль вони відіграли в їхньому мистецтві?..

Плакат кабаре "Чорний кіт" Теофіля-Александра Стейнлена

На виставці зібрано 75 робіт від Стародавнього Єгипту й до наших днів. Організатори кажуть: кіт блукає безліччю творів мистецтва, від картин Теодора Жеріко до плакатів для кабаре Стейнлена — іноді як центральна частина картини, іноді як незрима тінь на задньому плані. Одна з тем виставки присвячена символізму навколо образу кота: якщо релігійний живопис Середньовіччя наближає кота до образу сатани, то, наприклад, у Давньому Єгипті кішок шанували як щось материнське й доброзичливе.

Реклама
Робота Теодора Жеріко

Регулярно вештаючись у майстернях художників, кішки уособлювали дух свободи й незалежності митця; але вони також часто зустрічаються на портретах молодих дівчат або жінок, яким додають містичного змісту, як у знаменитій "Олімпії" Едуарда Мане (вдивіться в правий нижній кут). У розпал тривог і хвилювань ця віртуальна виставка про місце кішок в історії мистецтва, без сумніву, зігріє серця — переконані організатори.

Роздивитися котів у всій красі можна на офіційному сайті музею.

"Олімпія" Едуарда Мане

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.