До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Мистецтво під час війни: 8 перевірених резиденцій для художників

Через повномасштабне вторгнення рф в Україну мільйони українців опинилися в дуже скрутних обставинах. Стосується це й українських художників. Водночас історія демонструє, що навіть за таких обставин ніколи не зупинявся саме творчий потік. Навіть у найтемнішу годину завжди знайдеться промінь світла. Безліч міжнародних інституцій – артрезиденцій, культурних фондів, приватних галерей – сьогодні готові прийти на допомогу. Українським митцям пропонують тимчасове перебування на своїй території, фінансову підтримку та іншу допомогу. Ми зібрали кілька резиденцій, актуальність пропозицій яких перевірили особисто.

Ірландія

Резиденція Carraig-na-gcat у регіоні Західний Корк щиро запрошує митців з родинами й навіть домашніми тваринами. В організації мені сказали, що деякі художники з України вже готові прибути до них. Проте є достатньо місця ще для кількох охочих.

Реклама

Цікаво, що резиденцію створив фонд The Josef and Anni Albers Foundation. У 1933 році майбутні засновники фонду Анні та Йозеф Альберси так само втекли від Третього Рейху в пошуках притулку. Резиденція розміщується в старому родинному будинку неподалік рибальського села Гландор з краєвидом на сільську місцевість, океан та далекі острови. Тут можна працювати у творчій майстерні в старому кам’яному будинку в саду або просто сховатися в тиші бібліотеки.

Подати заявку можна тут [email protected]

Варшава, Польща

Староміський Дім Культури (SDK) у Варшаві створений як гостинний простір, чутливий і відкритий для спільних дій. А SDK-програма – відповідь на потреби громади. За підтримки Варшави Староміський Дім Культури оголосив Програму Інтервенційних Стипендій для Творчих Людей у Загрозі. Організація готова виплатити одноразові інтервенційні стипендії в розмірі до 5000 польських злотих (близько 1000 євро), призначені для художників, які були змушені покинути Україну через війну з Росією. Статут і форма заявки доступні на сайті www.sdk.pl

Будь-які запитання можна надіслати на електронну адресу [email protected]

Румунія

На своїй сторінці у фейсбуку Асоціація румунських галерей сучасного мистецтва оголосила про акцію солідарності з українськими художниками. "З огляду на останні політичні події, нині, як ніколи, ми маємо об’єднатися проти російської агресії та залишатися твердо відданими підтримці України. Ми вважаємо, що найкраще, що ми тепер можемо зробити з-за кордону для української мистецької спільноти, — це створити можливості для художників і практиків жити та працювати в безпечних умовах, у турботі й за підтримки місцевої спільноти", – заявляють про свою позицію організатори.

До резиденції, що розташована в кількох містах (Бухарест, Клуж, Тімішоара) запрошуються митці у сферах візуального й виконавського мистецтва чи будь-яких інших дисциплін. Організатори забезпечують проживання та фінансово підтримують відповідно до індивідуальних потреб.

Свою заявку можна надіслати Сюзані Василеску на пошту [email protected]

Італія

Артрезиденція під назвою "Дім з піччю" (Stone oven house) в італійському місті П’ємонт відкриває своє двері тим, хто намагається втекти від війни. Власники надають прихисток митцям, які цього потребують. Оперативну відповідь на всі запитання можна отримати, написавши організаторам через Фейсбук.

Також інші італійські організації вже співпрацюють з українськими. У межах фестивалю української культури Ucraina. La terra di confine, що триватиме в Палермо з 11 березня по 10 квітня, заплановано показ світлин українських фотографів у вигляді слайд-шоу. Тож Фонд культурних ініціатив ІЗОЛЯЦІЯ IZOLYATSIA. Platform for Cultural Initiatives, видавництво 89 bookshttps://www.89books.com (Палермо) та Centro Internazionale di Fotografia (Палермо) звертаються до українських фотографів з пропозицією надсилати свої світлини про те, що зараз відбувається в країні через війну, щоб італійці та міжнародна спільнота мали змогу побачити це на власні очі. Показ фоторобіт заплановано на 25 березня. Вимоги до файлу: не менш як 1 Мб з підписом у форматі: автор/місце/назва.

Надсилати фото треба на пошту [email protected], останній день прийняття знімків – 23 березня.

Естонія

Естонська академія мистецтв Eesti Kunstiakadeemia / Estonian Academy of Arts у Талліні пропонує українським студентам безплатне навчання на факультетах красних мистецтв, дизайну, архітектури та художньої культури на період до стабілізації ситуації в Україні. Безплатне поселення гарантується до червня 2022 року. Також громадян України запрошують подаватися на магістерську програму з анімації, сучасного мистецтва, графічного дизайну та інших креативних спеціальностей. Заявки приймають до 1 травня 2022 року.

Більше інформації щодо вступу можна отримати, написавши листа на [email protected]

Упродовж березня естонська інституція також проводить благодійний аукціон на підтримку українських митців, а зібрані кошти передасть до певного фонду в Україні.

Фінляндія

Одразу кілька культурних інституцій з Фінляндії: Frame Contemporary Art Finland, HIAP – Helsinki International Artist Programme, Connecting Points та Saari Residence пропонують резиденції й житло для художників та інших діячів у сфері мистецтва, які вимушені тікати з України. Організатори пропонують як короткочасне, так і тривале перебування (від 1 тижня до 3 місяців) у Гельсінкі та Мюнямякі для окремих осіб разом із їхніми родинами (до чотирьох осіб). Резиденція покриває витрати на проїзд і проживання мешканців. Інституції рішуче заявлять про свою позицію: "Ми виступаємо за негайний мир в Україні. Ми заохочуємо кожного зробити свій внесок у будь-який спосіб – чи то демонстрація, чи то пожертва, обмін інформацією або надання іншої підтримки".

Додаткову інформацію про доступні варіанти дивіться на сайті www.hiap.fi/ukrainian-aid або напишіть листа на [email protected]

Заявку можна заповнити за посиланням RESIDENCY REQUEST FORM.

Грузія

Цього року артплатформа AqTushetiі (Актушетій), що міститься в селищі Омало, регіон Кахетія, пропонує фінансування українським митцям у межах своєї програмної резиденції, яка працюватиме з червня до 30 вересня включно. Тривалість перебування становить від 2 тижнів до 1 місяця. Окрім того, грузинські діячі готові фінансово підтримати двох українських митців у контексті кожного зі щорічних воркшопів, серед яких "Кераміка", "Плівкова фотографія" та "Експериментальна музика". Воркшопи триватимуть з липня по вересень. Треба стежити за оновленнями на сайті художньої резиденції, де можна дізнатися конкретні дати.

Щоб подати заявку на резиденцію, надішліть таку інформацію на [email protected]:

– коротке портфоліо та/або посилання на вашу роботу;

– дати, коли б ви хотіли взяти участь у програмі.

Чехія

У співпраці з Національною Академією образотворчого мистецтва та архітектури чеська галерея Cermak Eisenkraft у Празі організовує 24 березня доброчинний аукціон на підтримку українських митців, у якому зі своїми роботами візьмуть участь місцеві автори. Аукціон під назвою Artists of Ukraine – for a life without censorship буде проведено не тільки наживо в галерейному просторі. За торгами можна буде спостерігати онлайн на платформі livebid.cz.

Більше доброчинних ініціатив для митців, які опинилися під загрозою, можна знайти на спеціальному ресурсі Artist At Risk. Але також варто пам’ятати про особисту безпеку і перевіряти всю інформацію перед тим, як вирушити в дорогу.

Текст: Світлана Старостенко


Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.