До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

Українська інсталяція на фестивалі Burning Man створена з артефактів війни

25 серпня в пустелі Блек-Рок у Неваді відкрився фестиваль сучасного мистецтва Burning Man. Україна представила на фестивалі потужну інсталяцію з назви "I'm Fine". Скульптуру з артефактів війни створили український художник Олексій Сай та засновник медіапроєкту Ukrainian Witness Віталій Дейнега; загалом над проєктом працювала команда з понад 25 людей.

Інсталяція "I'm Fine" на фестивалі Burning Man

Інсталяція вагою 10 тонн і 7 метрів заввишки створена з реальних артефактів війни, зібраних на деокупованих територіях: прострілені вуличні знаки, сонячні панелі, супутникові антени, потрощені покажчики з назвами міст і розбиті паркани. Із цих уламків художник Олексій Сай створив інсталяцію у вигляді фрази "I'm Fine", яка обігрує відповідь українців на ввічливе запитання "як справи".

Реклама
Віталій Дейнега на фоні інсталяції "I'm Fine"

За словами Віталія Дейнеги, найбільше серед артефактів розстріляних і порваних уламками знаків "пішохідний перехід". "Їх усього дванадцять. Це про людей, вбитих росіянами на початку війни просто за те, що вони переходили дорогу чи їхали на велосипеді у справах, — написав у своєму дописі у фейсбуку Віталій Дейнега. — Є два знаки "обережно діти". Один з них було знято біля повністю зруйнованої росіянами школи в Херсонській області".

Робота Олексія Сая демонструє світу наслідки збройної агресії, яка призвела до руйнування понад 2024 культурних установ: бібліотек, театрів, мистецьких освітніх центрів, з яких 334 повністю знищені та не підлягають реконструкції. Художник сподівається, що завдяки масштабам інсталяції відвідувачі фестивалю зможуть відчути весь масштаб численних людських історій, що стоять за цими знаками. За словами української команди, на фестивалі Burning Man інсталяцію сприйняли дуже емоційно: зокрема, багато людей плакали, торкаючись гострих країв скульптури.

Щороку фестиваль Burning Man збирає близько 80 000 людей з усього світу. Цьогоріч він відбудеться з 25 серпня по 2 вересня.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.