До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

8 найцікавіших виставок, які варто побачити цього літа

Від Жана Кокто у Венеції до мистецтва українського модернізму в Лондоні: ми зібрали для вас найцікавіші модні та мистецькі виставки, що триватимуть за кордоном цього літа.


"Наомі"

Лондон, Музей Вікторії і Альберта, з 22 червня 2024 до 6 квітня 2025

Реклама

"Ніколи не судіть про книгу за обкладинкою" — так Наомі Кемпбелл формулює головний меседж виставки Naomi: in Fashion у рідному Лондоні. Масштабна експозиція досліджує 40-річну кар’єру супермоделі, яка в 1988-му, у свої 18, стала першою темношкірою жінкою на обкладинці французького Vogue. Виставка містить архіви гардероба Наомі — з особистими коментарями-історіями про кожну річ. Це безпрецедентний проєкт для музею, адже внесок окремої моделі в розвиток модної індустрії тут відзначають вперше.


"Крістіан Діор. Дизайнер-революціонер"

Гранвіль, музей Крістіана Діора, до 3 листопада 2024 року

Будинок дитинства Крістіана Діора у французькому Гранвілі — тепер захопливий музей, який дає змогу зрозуміти, із чого виріс талант Діора та як він розвивався, чим надихався легендарний кутюр'є та що його захоплювало. На трьох поверхах розкішної вілли цього літа триває виставка, яка демонструю вплив дитинства Діора, проведеного в Гранвілі, на його творчість. Окрім експонатів з колекції Музею Крістіана Діора, виставка містить експонати з Музею мистецтва та історії Гранвіля, приватних колекцій та сімейних архівів дизайнера.

"Матісс: Червона студія"

Париж, Фонд Louis Vuitton, до 9 вересня

Заголовок

Виставка "Матісс: Червона студія" унікальна, адже присвячена історії створення лише одного твору — однойменного знаменитого шедевра 1911 року, що сьогодні зберігається в колекції MoMA. Велике полотно зображує майстерню художника, заповнену його картинами та скульптурами, меблями та декоративними предметами. Проєкт створено у співпраці з Музеєм сучасного мистецтва (MoMA) у Нью-Йорку та SMK — Державним музеєм мистецтв у Копенгагені.

"В епіцентрі бурі: модернізм в Україні"

Лондон, Королівська академія мистецтв, до 31 жовтня

"Пилярі", 1927; Олександр Богомазов

"В епіцентрі бурі: модернізм в Україні" — найповніший на сьогодні проєкт про українське мистецтво за кордоном, який вже встигли показати у Мадриді, Відні, Брюсселі, а тепер проєкт подорожує до Лондона. Виставка представить 65 робіт відомих українських дизайнерів-художників, зокрема Олександра Архипенка, Соні Делоне, Олександри Екстер, Казимира Малевича, Михайла Бойчука, Олександра Богомазова, Василя Єрмілова, кожен із яких зробив свій внесок у розвиток європейської мистецької сцени початку ХХ століття.

Виставка представляє роботи з колекції Національного художнього музею України та Музею театрального, музичного та кіномистецтва України.

"Мода в русі"

Брюссель, музей MAD, до 31 серпня

Заголовок

Як рух і танець впливають на одяг? Як модельєр адаптується до вимог танцювального костюма? Наскільки мода і танець надихають одне одного? Для виставки Fashion Moves брюссельський музей моди та дизайну досліджує взаємодію між двома світами. Виставка представить, зокрема, костюми Пітера Мюльє та Вальтера Ван Бейрендонка для Паризької опери та Крістофа Коппенса, який розробляв костюми та декорації для шоу La Monnaie.

"Жан Кокто: Помста жонглера"

Венеція, Музей Пеггі Гуггенхайм, до 16 вересня

Заголовок

Якщо цього літа ви плануєте завітати у Венецію на бієнале, то не пропустіть виставки, що тривають у місті паралельно. У музеї Пенні Гуггенхайм — найбільша ретроспектива, яка колись організовувалася в Італії, присвячена Жану Кокто, enfant terrible французької мистецької сцени ХХ століття. Малюнки, графіка, ювелірні вироби, гобелени, історичні документи, книги, журнали, фотографії, документальні фільми та фільми, зняті Кокто — виставка гарантує повне занурення у всесвіт митця.

"Паоло Роверсі"

Париж, Музей Гальєра, до 14 липня

Масштабна виставка фотографа Паоло Роверсі представляє світлини, створені за останні 50 років. Паоло Роверсі італієць, але з 70-х років його імʼям повʼязано з розвитком насамперед французької моди та модної фотографії: він працював для найпрестижніших журналів, зокрема Vogue France, та з провідними дизайнерами одягу, зокрема Йоджі Ямамото, Ромео Гіглі та Рей Кавакубо у часи Comme des Garçons. Мʼякі чорно-білі кадри, зняті при природному освітленні, — поціновувачі моди безпомилково визнають кадри Роверсі з першого погляду.

"Берлін, Берлін"

Берлін, Фонд Гельмута Ньютона, до 16 лютого 2025

У червні 2024 року Фонд Гельмута Ньютона святкує своє 20-річчя виставою "Берлін, Берлін" і водночас віддає данину поваги місту, де народився Ньютон, відомий на весь світ модний фотограф. Виставка представляє кілька десятків світлин Ньтона, знятих у 1930—2000-х і присвячених Берліну. Серед них — знімки моделей на фоні Бранденбурзьких воріт, суперечлива модна серія 1963 року "Шпигунська історія Мата Харі" з Брігіт Шиллінг біля Берлінської стіни та багатосторінкове портфоліо з назви "Берлін, Берлін!", зняте в 1979 році для німецького Vogue, у якому Ньютону рефлексує про власне дитинство та юність у Західному Берліні.

Заглавне фото у статті: Paolo Roversi, Molly, Chanel, Vogue Italia, Paris, 2015

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.