До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

8 найцікавіших виставок серпня у Києві та Львові

Серед найцікавіших виставок серпня масштабний проєкт про вітчизняний текстиль в Українському Домі, сучасне мистецтво в київському артцентрі М17 та виставка про дослідження природи у львівській "Я Галерея Пентхаус".

"МАТЕРІЯ MATTERS. Український арттекстиль"

Український Дім, до 1 вересня

Реклама
Гобелен "Сім’я" Івана-Валентина Задорожного

Масштабна виставка українського текстилю, в якій куратори досліджують практики українських художників, що звернулися до роботи з текстилем: від традиційного гобелена до творчих пошуків з використанням тканих матеріалів. Виставка буде розповідати не тільки про те, як прикладні техніки перетворювалися на художні методи, але й як вони змінювалися упродовж останнього століття, відображаючи запити часу. Експозиція познайомить глядача з досвідом бойчукістів, форматорів лінії українського стилю, монументалістів, шістдесятників, а також сучасних митців

"Сади мрій"

Центр сучасного мистецтва М17, з 25 липня до 25 жовтня

"Оз", проєкт художниці Чао Фей

"Сади мрій" — груповий проєкт українських та світових митців, який досліджує уявні світи художників: від людського співіснування зі штучним інтелектом, розширення горизонтів синтетичної біології через біоїзм, життя у віртуальних світах, до Едемського саду як метафори храму майбутнього, який закладається вже сьогодні, і твориться не лише людиною. До експозиції увійшли роботи Чао Фей, Рефіка Анадола, Aljoscha, Анатолія Ганкевича, Меґумі Охати, Вольфганга Стіллера та Анни Миронової.

"Україна і українці. Ідентифікація"

Музей Івана Гончара, з 1 серпня до 31 жовтня

Постійна колекція музею Гончара зараз тимчасово схована та перебуває у безпечному місці, але за допомогою сучасних технологій деякі її експонати частково можна побачити та відчути на виставці "Ідентифікація". Простір виставки створений з фотографій предметів Музею Івана Гончара та українського фольклору та розповідає про важливих постатей української культури: козак Мамай, Петро Сагайдачний, Богдан Хмельницький та інші. "Відтворені за допомогою сучасних технологій відбитки експонатів не заміняють у просторі музею реальних речей, які знову загрожені і тому заховані. Не імітують, а апелюють до пам’яті", — розповідають в музеї.

"Снилося мені — чи ж снилося мені?"

Voloshyn Gallery, до 25 серпня

Voloshyn Gallery представляє персональну виставку однієї з найцікавіших художниць серед нових імен українського мистецтва Сани Шахмурадової Танської. 28-річна мисткиня, яка народилася в Одесі та здобула ступінь бакалавра мистецтв у галузі психології в Йоркському університеті, у серії меланхолійних полотен досліджує травматичний вплив війни, руйнацію, історичну пам'ять. "Ключовим завданням авторки стає фіксація емоційних слідів тих подій, знання про які для нас є екзистенційно важливими сьогодні — історії геноцидів в українській історії та поза нею", — розповідають у галереї.

"Відсутність ґрунту для проростання". Виставка Юрія Болси

Галерея "Лавра", з 6 до 30 серпня

Персональна виставка художника Юрія Болси, в якій митець родом з Червонограда Львівської області, міркує про стосунки з містом, собою в ньому та поза ним. Виставка "Відсутність ґрунту для проростання" входить у цикл виставок про Червоноград, об’єднаних наративом нанизування спогадів, емоцій, режимів та подій, що вплинули на життя і розвиток міста й одночасно на становлення особистості автора — Болса робить спробу рефлексії і формування динамічних змін шляхом погляду збоку на рідне місто, яке в певній чи повній мірі сформувало його.

"Мавки. Камуфляж. Олена Гром"

Dymchuk Gallery, з 9 серпня до 1 вересня

Проєкт української фотографки-документалістки Олени Гром, який розповідає про спільноту жінок, учасниць волонтерської групи з плетіння маскувальних сіток "Горенські Мавки". Героїні проєкту — мешканки українського села Горенка Бучанського району, яке навесні 2022 року опинилося на лінії фронту і було під постійними обстрілами. Звільнення Київської області дало поштовх до відбудови села та відновлення соціальних зв’язків у громаді, тож жінки Горенки організували волонтерську групу "Горенські Мавки". Учасниці групи виготовляють сітки, які імітують природний ландшафт, та "кікімори" — маскувальний одяг для снайперів і розвідників, що робить військових непомітними та рятує життя. У своєму проєкті Олена Гром порівнює волонтерок з мавками, які символічно оберігають українське військо.

"Малюйквітиводи". Виставка Олега Перковського

The Naked Room, з 7 серпня до 8 вересня

Персональний проєкт Олега Перковського, одного із засновників "Відкритої групи", яка курувала Національний павільйон України на Венеційській бієнале у 2019 році. До експозиції увійшли графічні роботи, створені художником на резиденції "Вибачте номерів немає" в Ужгороді у 2023–2024 роках. Проте також буде присутня й порожнеча, розповідають у Naked Room — замість останньої роботи, що над нею Олег працював останні два місяці спеціально для виставки. Праця була призупинена на початку липня, коли художник був мобілізований Ужгородським ТЦК до лав ЗСУ. Сьогодні він проходить КМБ в одному з навчальних центрів в Україні.

"Це певною мірою ескапістський проєкт, робота над яким триває під час війни росії проти України, в час, коли війною просякнуті мало не всі художні сюжети." — говорить Олег Перковський. — Малювання краєвидів з етикеток мінеральних вод Закарпаття реферує не лише до відносного спокою в цьому регіоні України, але й до втрати значної частини природного ландшафту та фауни Півночі, Сходу та Півдня держави. Віртуальний світ етикеток мінеральних вод переносить нас в ідилічний довоєнний стан, а напруга з’являється разом із усвідомленням, що українська природа продовжує знищуватись російськими бойовими ракетами та має ризик продовжити своє існування лише у різного роду зображеннях".

"Дендропарк. Виставка про дерева"

Львів, "Я Галерея Пентхаус", до 13 жовтня

"Три дерева", 1643; Рембрандт фон Рейн

"Я Галерея Пентхаус" — новий виставковий простір куратора Павла Гудімова, в який обов'язково варто завітати, якщо плануєте відвідати Львів. Цією виставкою "Я Галерея" розпочинає серію проєктів, де мистецтво базується на феноменах природи. Вона об'єднала твори художників з минулого і сучасності і демонструє погляд художника на дерева — їхній пошук особливої мови, осмислення сутності та образу дерев.

Художники виставки: Павло Бедзир, Яків Гніздовський, Карло Звіринський, Євген Лисик, Павло Маков, Альбіна Ялоза, Рембрандт ван Рейн, Мартін Шонгауер, Олександр Ранчуков, Богдан Гуляй, Петер Гельбих, Дмитро Молдованов, Сергій та Георгій Якутовичі, Микола Попов, Степан Голінчак, Юрій Смольський, Руслан Тремба, Василь Гудак, Володимир Патик, Сергій Адамович.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.