До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Джефф Кунс – найдорожчий художник з зараз живих

Художник Джефф Кунс побив рекорд: 15 травня на аукціоні Christie's його визнали найдорожчим художником з зараз живих. Сталева скульптура його роботи "Кролик", створена 1986 року, пішла на аукціоні за 91 млн доларів. Естімейт (початкова ціна) була 50-70 мільйонів. Так Кунс побив рекорд британця Девіда Гокні, чия робота "Портрет невідомого" минулого року пішла на аукціоні Christie's за 90 мільйонів.

Фото: © Jeff Koons

1986 року Кунс створив трьох сталевих "Кроликів". Скульптура натхненна дитячою надувною іграшкою і стала свідченням буму в сучасному мистецтві, що припав на кінець 80-х. Коли його вперше показали в галереї Ілеани Соннабенд у Нью-Йорку 1986 року, мистецтвознавець з The New York Times Роберта Сміт написала, що "Кролик" Кунса – "космічний загарбник невідомого походження". Небагато творів мистецтва цього покоління мають таку ж миттєву впізнаваність: "Кролики" були на обкладинках книжок, каталогів виставок і журналів.

Реклама
Джефф Кунс і його "Кролик"

Критики називають сталеві скульптури Кунса "трофеями" для мільярдерів. Двоє з них перебувають в американському музеї, а третій понад тридцять років був частиною великої колекції видавця Сая Ньюгауса. Як повідомляє західна преса, тепер власник "Кролика" – арт-дилер, галерист Боб Мнучін, батько міністра фінансів США Стівена Мнучіна.

Гігантський "Кролик" на ринку Ковент Гарден у Лондоні в межах виставки Tate Modern

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.