До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У Києві триває виставка Оксани Грудзинської — авторки панно на станції "Хрещатик"

До 27 серпня в Києві можна побачити керамічні роботи легендарної української мисткині Оксани Грудзинської. Виставка "Магія кераміки Оксани Грудзинської. 100 років, 100 робіт, 100 друзів" відкрилася в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва.

Реклама

Витвори Грудзинської добре відомі українцям, адже вони прикрашають не тільки музеї, але й міста України та інтер’єри будинків. Зокрема, найвідоміша робота мисткині — яскраві керамічні панно у підземному та наземному вестибюлях станції метро "Хрещатик". Це декоративні панно з яскравими квітковими візерунками, які складаються з 12 типів, натхнені рослинним орнаментом.

У музеї українського народного декоративного мистецтва зберігається понад 100 творів художниці, серед них — один з варіантів керамічного панно станції метро "Хрещатик". На виставці представлені також декоративні вази, пласти, тарелі, підготовчі ескізи.

Роботи Грудзинської — яскраві, поетичні та життєстверджувальні. Починаючи з кінця 40-х, понад 20 років художниця працювала у "Софійської гончарні" — майстерні кераміки Інституту архітектури Академії будівництва та архітектури, які займалися, зокрема, і оздобленням вулиць та будівель Києва після війни. Серед відомих робіт Грудзинської — оформлення фасаду павільйону "Тваринництво" на ВДНГ у Києві, вестибюлю Національного музею народного декоративного мистецтва, санаторію "Донбас" у Слов’янську.

Оксана Грудзинська
Оксана Грудзинська

Виставка триватиме до 27 серпня. Вона присвячена 100-річному ювелію художниці, який Оксана Грудзинська відсвяткувала 28 липня.

Фото: Національний музей українського народного декоративного мистецтва

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.