До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найцікавіших виставок лютого в Києві

Самобутній всесвіт традиційного свята Маланки, книжкова графіка Сальвадора Далі та виставка вишитих рушників, що розповідає про травму насилля тонко та делікатно: ми підготували гід найцікавішими виставками місяця.

"Памфірова Маланка. Танець смерті та життя"

Українській Дім, до 19 лютого

Реклама

Виставка присвячена одному з найгучніших українських фільмів минулого року — "Памфір" режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука, прем'єра якого пройшла на Каннському кінофестивалі. Події фільму відбуваються під час традиційного українського свята Маланка, тож на виставці представлено більше 40 костюмів, реквізит та понад 100 обрядових масок, які допомогли команді фільму відтворити атмосферу свята. Частину з них художники вишуковували по сільських ярмарках та бабусиних скринях, інші створили спеціально для фільму "Памфір".

Виставка графіки ""Божественна комедія" Сальвадора Далі"

Київська картинна галерея, до 2 квітня

Виставка книжкової графіки Сальвадора Далі. В 1957 році художник отримав пропозицію створити серію акварелей, що проілюстрували би "Божественну комедію" Данте. Тоді Італія готувалася святкувати 700-річчя з дня народження легендарного поета. У своїй фірмовій манері Далі створив сюрреалістичну розповідь про пекло, яка свого часу шокувала його сучасників. У Київській картинній галереї експонують естампи акварелей Далі до "Божественної комедії" Данте Аліг’єрі, а також інсталяції.

"Олександр Бабак. День — це багато"

Аукціонний дім Goldens, до 18 лютого

Великий проєкт Олександра Бабака — представника Нової хвилі українського мистецтва і учасника художньої спільноти 90-х "Живописний заповідник", який відомий масштабними алегоричними полотнами.

"День — це багато" — результат спостережень та роздумів митця про вартість кожного дня життя: людини, здатної бачити, розуміти, творити, відображати, і природи, яка й виступає втіленням цього життя, його основою, наснагою, його самоцінністю і багатовимірністю. До збірки проєкту увійшло 24 живописних твори, частина з яких — це нові роботи, що були написані митцем протягом 2022 року.

"Шпалери". Виставка графіки Ave Libertatemaveamor

Avangarden gallery, до 5 березня

Виставка графіки яскравої і водночас таємничої художниці Ave Libertatemaveamor, про яку ми майже нічого не знаємо, адже її біографія не опублікована в інтернеті, а в соцмережах немає жодної інформації про неї, окрім, власне, робіт.

Серія "Шпалери" — це розповідь про наші звички реагувати та сприймати навколишній світ і себе надто буденно — ніби фон чи умову, котра просто існує. Цією серією авторка неначе наводить лупу і приближує деталі тієї частини прекрасного, що нас оточує в повсякденні, звертає увагу на схожість структур пристосування природи до людини і навпаки. А іноді ототожнюючи ці елементи. Ave проводить паралелі між формами взаємодії різних видів живого. Кожна робота серії "Шпалери" — це своєрідна ода красі й різноманіттю флори і фауни.


"Вишиті болем"

Станція метро "Золоті ворота", до 20 лютого

"Вишиті болем" — важливий мистецький проєкт, який покликаний допомогти людям, що пережили сексуальне насильство під час війни. За кожним вишитим рушником — збірні історії жінок та їхні трагедії, розказані в такий тонкий та нетравматичний спосіб.

"Ми вишили рушники, щоби переповісти історії про сексуальне насильство, скоєне російськими окупантами над людьми, яких не існує в реальності. Але зібрано ці історії з темних подій, які відбулися насправді. І зі світлих, які обов’язково відбудуться. А відбудеться от що: рани загояться, життя переможе, ми все подолаємо. Далі є."

Проєкт створено у межах програми "Жіноче лідерство. На шляху відновлення України", за підтримки уряду Великої Британії та за ініціативи організації "Пакт".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.