До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У Києві відкрилась виставка художниці-шістдесятниці Любові Панченко

З 2 лютого в Києві триватиме виставка української художниці-шістдесятниці Любові Панченко. Символічно, що "Дивовижний світ Любові Панченко" відкривається саме в цей день, адже 2 лютого —день народження мисткині. Нагадаємо, 84-річна художниця, почесна громадянка міста Буча, пішла з життя 30 квітня 2022 року. Любов Панченко залишалася в місті під час окупації Бучі росіянами — за свідченнями мешканців села, вона голодувала і невдовзі після деокупації пішла з життя.

"Червона калина", Любов Панченко; Музей шістдесятництва
"Червона калина", Любов Панченко; Музей шістдесятництва

Реклама

Роботи мисткині можна буде побачити на другому поверсі ТЦGulliver. На виставці експонуватимуть картини, колажі, а також ескізи вбрання та театральних костюмів, які створювала Панченко, яка була відома насамперед як модельєрка.

Любов Панченко
Любов Панченко

Любов Панченко народилася 1938 року на Київщині, в селі Яблунька, яке нині є частиною міста Буча. За першою освітою — художниця-вишивальниця, тож перші професійні кроки зробила, працюючи у кравецькій майстерні. Згодом, у 60-ті роки, Любов Панченко працювала художницею-модельєркою в Будинку моделей "Хрещатик" —легендарному київському будинку мод. Паралельно займалась живописом, графікою та вишивкою, створювала національне вбрання та костюми для українських хорів та інших мистецьких колективів. У радянські часи художниця не мала персональних виставок і зазнавала утисків з боку влади, а її великі виставкові проєкти почалися вже в 1990—2000-х роках. Письменник, критик та правозахисник Євген Сверстюк писав про її творчість так: "Ці роботи несуть печать геніальності. Вона живе в своєму світі, вона відкриває нам цей світ".

"Лілея", Любов Панченко, Музей шістдесятництва
"Лілея", Любов Панченко, Музей шістдесятництва

Творча спадщина Любові Панченко — барвиста, експресивна, наповнена відсиланнями до української традиційної культури. "В усіх творах Панченко, незалежно від техніки виконання, є українські мотиви. Вона добре знала народне мистецтво і спиралася на нього у власній роботі. Зокрема, вплітала національні орнаменти в малюнки і в дизайн одягу", — зазначають автори проєкту "Втрачені скарби", присвяченого українським мисткиням-шістдесятницям.

"Вершниця", Любов Панченко; Музей шістдесятництва
"Вершниця", Любов Панченко; Музей шістдесятництва

Виставка проходить за підтримки Музею шістдесятництва, в колекції якого зберігається спадщина Любові Панченко, та Музею Києва. Експозиція триватиме протягом місяця.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.