Кава корисна для здоров’я: нові дослідження вчених

Всупереч поширеній думці, кава може бути не лише безпечною, а й надзвичайно корисною для мікробіоти — складної екосистеми бактерій, що відповідає за здоров’я органів травлення, імунітет і навіть психоемоційний стан. Про це свідчать нові дані, опубліковані в журналі Nature Microbiology.

Що саме з’ясували науковці


Команда дослідників британського стартапу ZOE проаналізувала мікробіом кишківника 22 000 людей. Результати показали: у тих, хто регулярно вживає каву, значно вищий рівень бактерії Lawsonibacter (мікроорганізму, який асоціюється з протизапальними властивостями та загальним оздоровленням травної системи). Його виявляли у кавоманів у вісім разів частіше, ніж у тих, хто не п’є каву.

За словами професора Тіма Спектора, співзасновника ZOE: "Lawsonibacter активується після чашки кави". Водночас експерт застерігає: вживати каву натщесерце не варто, оскільки це може викликати подразнення шлунка. Цікаво, що позитивний ефект зберігається і при вживанні кави без кофеїну. Тож можна зробити висновок, що корисний не лише стимулювальний ефект напою, а і його склад.

Чому кава корисна для кишківника


Кава заварюється із ферментованих зерен, багатих на поліфеноли, антиоксиданти та клітковину. У середньому одна чашка містить приблизно 1,5 г харчових волокон, які живлять корисні бактерії. Це стимулює вироблення коротколанцюгових жирних кислот, ключових для нормального функціонування кишківника, стабілізації метаболізму й підтримки імунної системи. Крім того, кава сприяє руху їжі в товстому кишківнику, полегшуючи перетравлення.

Висновок


Регулярне помірне споживання чорної кави без цукру не лише бадьорить. Воно також сприяє різноманіттю мікробіому, покращує травлення і зменшує запалення. Це ще один аргумент на користь улюбленої ранкової звички, але за умови розумного підходу та врахування індивідуальних потреб організму.

За матеріалами: Vogue.mx

Популярне на VOGUE