До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як боротися з випаданням волосся після Covid

Як боротися з випаданням волосся після Covid-19, розповідає лікарка-дерматовенеролог, косметологиня, засновниця Averina Clinic Владлена Аверіна

Постковідне випадання волосся — скарга, яка часто зустрічається після перенесеного захворювання. Починається воно не відразу, а через 1,5-2 місяці після хвороби. Хтось відразу пов'язує це із захворюванням і звертається до фахівця, а хтось не розуміє причини, зволікає або займається самолікуванням.

Реклама
Фото: ANA ABRIL Стиль: XI LU

Постковідний стан підступний тим, що він загострює хронічні процеси або схильність до тих чи інших захворювань. Так, разом з випаданням волосся може початися (або загостритися) андрогенна алопеція (випадання за чоловічим типом, переважно в лобовій і тім'яній зонах). А може початися так зване дифузне, рівномірне випадання на всій поверхні волосистої частини голови.

Правило тут таке: чим раніше людина помітила проблему, звернулася до трихолога, пролікувалася, тим менше волосся вона втратить.

Фото: ANA ABRIL Стиль: XI LU
Що робити?

Якщо після миття ви помічаєте більше волосся, що випало, більше волосся на гребінці, та й упродовж дня на одязі, варто звернутися до фахівця. Лікарі зберуть анамнез, проведуть огляд, низку тестів, лабораторне обстеження та трихоскопію (огляд шкіри голови спеціальним оптичним приладом).

Залежно від виду алопеції і супутніх станів, призначається лікування всередину: заспокійливі препарати (адже часто стан пов'язаний зі стресом), мікроелементи, вітаміни (біотин і пантотенова кислота обов'язково), амінокислоти. Зовнішнє лікування поділяється на домашній догляд (з шампунем і зміцнювальними або стимулюючими ампулами) й ін'єкційний — у клініці. З ін'єкцій добре зарекомендували себе полінуклеодіди (PDRN) і плазмотерапія з факторами росту (PRGF).

У сукупності ці методи стимулюють утворення нових судин, дають "будівельний матеріал" для волосяного фолікула, усувають локальне запалення і наслідки інтоксикації, регулюють вироблення шкірного сала. Лікування постковідної алопеції має тривати 2-3 місяці для стійкого результату.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.