До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як боротися з випадінням волосся: особистий досвід редакції vogue.ua

Спільний проект з грецькою маркою косметики Apivita, яка представила нові засоби для догляду за волоссям, дав змогу редакції Vogue UA по-новому поглянути на турботу про волосся, шкіру голови і на звичні ритуали догляду. І головне комплексно поставитися до вирішення проблеми з випадінням волосся.

Фото: Dan Carabas. Архів Vogue
Наталія Бондарчук

Багатьом краса волосся дістається від природи і супроводжує все життя, незважаючи на вплив зовнішніх і внутрішніх факторів. У моєму випадку, попри ретельну турботу, в один момент щось пішло не так: волосся стало сухим і ламким, а кожне розчісування викликало жах: волосся сіклося по всій довжині. А вона зменшувалася без найменшого втручання перукаря.

Реклама

Така ситуація вимагає професійного підходу – і візит до трихолога не змусив себе довго чекати. Студія Hair Help – це те, що мені було потрібно: тут приймають професіонали, які спеціалізуються на здоров'ї волосся, детально вивчають його структуру. А також аналізують внутрішні процеси в організмі. З'ясувалося, що на стан волосся напряму впливають функція щитовидної залози, рівень феритину і вітаміну D в організмі, а також спосіб життя.

Наталія Бондарчук. Фото: Марія Павлюк
На стан волосся напряму впливають функція щитовидної залози, рівень феритину і вітаміну D в організмі, а також спосіб життя

Після аналізу всього у комплексі лікар запропонувала правильне вирішення проблеми. Саме правильне, адже вже через три тижні комплексного догляду результат був приголомшливим. Нарешті я почала повертатися до свого здорового від природи стану волосся. Отже, результати мого дослідження і рекомендації, яких я дотримувалася.

Слабкість і ламкість мого волосся, а також сухість шкіри голови обумовлені слабовираженою функцією щитовидної залози, нестачею в організмі заліза і вітамінів групи B. Тут мені порекомендували гормонозапалювальну терапію, феритин і біотин. Що стосується догляду, відбулося, я б сказала, deja vuе: Apivita. Я знайома з цим брендом досить давно – з найприємнішими враженнями. Але коли довго користуєшся хорошим засобом, в якийсь момент починає здаватися, що він припиняє працювати – і змінюєш догляд. Тому я майже забула про ці чудесні засоби, але voila – знову до них повернулася.

Сухе ламке волосся, а також суха шкіра голови, потребують зовнішнього захисту: живлення і зволоження. З широкого спектру продуктів Apivita моїми супутниками стали: зволожувальний шампунь і кондиціонер, який лікар порадила чергувати з шампунем від сухої лупи; маска "Захист кольору і зволоження"; нічна двофазна сироватка, яка неймовірно зволожує волосся і захищає його від ламкості, відновлює звичну густоту волосся.

Маска "Захист кольору і зволоження", Apivita

Спочатку здавалося: о Боже, як багато всього! – маска, сироватка, навіщо, у мене немає на це часу, але простота використання засобів і величезне бажання повернути красу волоссю зробили своє. Хочу поділитися враженнями від нічної сироватки. По-перше, зручність у використанні: її треба наносити на ніч. Для перманентно зайнятої жінки – це фантастика, тому що не потрібно шукати час на використання. По-друге, засіб розкриває свій максимальний потенціал. По-третє, з регулярністю використання не виникає проблем. А це важливо: яким би прекрасним не був засіб, дисципліна – перш за все. Прекрасні і відчутні результати я побачила вже через місяць: помітне ущільнення стрижня волосся і блиск просто неймовірний!

Hічна двофазна сироватка, Apivita

Яким же було моє здивування через три тижні: моє волосся нарешті не січеться, має здоровий і блискучий вигляд. Звичайно, це далеко не фінал, але такого швидкого результату, зізнаюся, я не очікувала. Повторна консультація фахівця підтвердила позитивну динаміку відновлення волосся: шкіра голови краще зволожена, структура волосся – щільніша. На додаток до домашнього догляду Apivita обов'язково підключу ряд салонних процедур для реконструкції стрижня волосся.

Яким же було моє здивування через три тижні: моє волосся нарешті не січеться, має здоровий і блискучий вигляд

І так, мій додатковий must-have від Apivita – це сонцезахисна олійка для волосся з соняшником і абіссініанською олією. Мене складно чимось здивувати, але з Apivita у нас, схоже, міцна дружба.

Сонцезахисна олія для волосся, Apivita
Дарія Слободяник

На першій же консультації в салоні Hair Help лікар-дерматолог Валерія Тиран поставила мені діагноз "контактний дерматит шкіри голови". На екрані в збільшенні картина була не дуже приємною: лущиться шкіра, лупа і невеликі запалення. Несподіванкою для мене це, втім, не стало. Торік я пережила дві операції, пройшла курс гормонального лікування. Волосся постраждало перш за все, і свої локони я наполовину обстригла, але і після цього вони залишалися сухими і ламкими. Але всі показники (а в зв'язку з лікуванням і після нього я здаю загальний аналіз крові, біохімію і ще ряд аналізів) були в нормі, тому я розуміла, що лікувати потрібно саме шкіру голови і волосся, а не, скажімо, шлунково-кишковий тракт або печінку. Хоча лікар, спасибі їй за уважність і професіоналізм, починає нашу зустріч саме з запитань про мої аналізи – чи давно я їх здавала, яка ситуація з печінковими пробами, чи немає алергії або непереносимості якихось продуктів; як харчуюся.

"Шкіра голови чутлива і сильно роздратована. Їй щось не подобається", – підсумувала лікар після огляду. Від Валерії Тиран я вийшла з купою призначень. По-перше, аналізи на вітамін D, цинк, фолацин, залізо, феритин; по-друге, вітаміни для росту волосся, а також цілий набір засобів Apivita. Я люблю їхні засоби для обличчя за натуральність і м'якість, тому із задоволенням вирішила спробувати серію для волосся.

Після консультації на моїй поличці у ванній оселилися п'ять нових засобів Apivita. Два шампуні: для чутливої шкіри голови і тонізувальний, які лікар наказала чергувати два до одного; зволожувальний кондиціонер з гіалуроновою кислотою і алое, маска "Захист кольору" і лосьйон проти випадіння, який потрібно було використовувати кожне друге миття голови.

Фото: Марія Павлюк

Протягом півтора місяця я, як відмінниця, виконувала всі призначення лікаря. Суб'єктивно найбільше сподобалася маска, яка добре живила моє вічно сухе волосся, і лосьйон для росту волосся – він в міру ущільнював волосся, а найприємніше, що фактично після кожного миття я бачила, що волосся стає густішим і виблискує. Помічав і чоловік, і колеги – питали, чи обстригла я гривку, але ні, це було нове густе волосся. Підтвердив на повторному обстеженні це і лікар, але про це далі.

Лосьйон для росту волосся, Apivita
Фактично після кожного миття я бачила, що волосся стає густішим і виблискує

З шампунями я заприятелювала не відразу: для мене вони виявилися спочатку сухуватими і, як усі натуральні шампуні, погано пінилися. Але у мене так завжди з екозасобами – а в складі шампуню Apivita 97 відсотків натуральних компонентів. Під час другої зустрічі лікар пояснила, що ці шампуні потрібно ретельно вимивати – ретельніше, ніж це робила я.

Фото: Марія Павлюк

Під час повторної консультації через півтора місяці Валерія спочатку робить фото проділів, щоб порівняти ситуацію до і після, і радіє: волосся стало густішим, а під мікроскопом помітно безліч нових коротких пасом. Я хвалю лосьйон – кажу, що з усієї лінії це мій улюблений засіб.

Лікар каже, що я молодець і у мене помітні поліпшення: волосся стало щільнішим, густішим, сяє і має значно здоровіший вигляд, ніж при нашій першій зустрічі. Проте, проблеми ще є: шкіра голови досі подразнена і на деяких ділянках залишилося лущення, а це означає, що лікування триває. У зв'язку з тим, що я скаржуся на сухість, лікар радить замінити мій кондиціонер на засіб із серії "Захист кольору" і також додати новий шампунь – від сухої лупи.

Шампунь від сухої лупи з селерою і прополісом, Apivita
Лікар каже, що я молодець і у мене помітні поліпшення: волосся стало щільнішим, густішим, сяє і має значно здоровіший вигляд, ніж при нашій першій зустрічі

Я думаю, що це тільки початок шляху. Через тиждень я знову здаватиму аналізи і ще два місяці, за рекомендацією лікаря, використовуватиму серію Apivita, а також завершу прийом вітамінів. І збираюся повернутися на консультацію: хочеться, щоб похід до трихолога став для мене такою ж звичною практикою, як до гінеколога або терапевта.

Анна Золотарева

Природа нагородила нігтями, що швидко ростуть, з якими я ніколи не знала турбот, зате волосся зробила ахіллесовою п'ятою. Взимку воно втрачає об'єм, влітку вигорає і стоншується, а останній рік випадає та залишає докази в зручних для нього і незручних для мене місцях. Тому якщо вже одягати чорний – то слизький шовк, а речі з бавовни або кашеміру – тільки в тон до волосся.

З вдалим маскуванням я перейшла до справи: змінила всю косметику для догляду за волоссям (і не один раз), здала тест на гормони і загальний аналіз крові (все виявилося в нормі), купила за одноголосною порадою фармацевтів вітаміни "Ревалід", втирала теплі аромаолії на ніч, дорогі вітамінні коктейлі – вранці і навіть з'їздила на море. Я змінила фітнес на йогу, котлету по-київськи на бразильський горіх і видалила телефон колориста. Я стриглася на молодий місяць, розчісувалася дерев'яним гребенем, і якби не впертий вихoр на маківці, то навіть змінила б проділ. Я ставилася до волосся з любов'ю і терпінням, але воно було холоднішим за нашу охорону в офісі і продовжувало випадати рівно в такій же кількості.

Через дев'ять місяців поневірянь свій провал я визнала на прийомі у трихолога в клініці Hair Help. Вона слухала і не перебивала, ставила уточнювальні запитання про харчування, спосіб життя, перенесені хвороби та батьків. Потім провела трихоскопію (завдяки їй можна побачити завмерлі цибулини і пушкове волосся, що тільки росте) і перевірила натяг волосся (якщо на руці залишається більше п'яти волосків після того, як ви легко потягнули, запишіться до фахівця).

Анна Золотарева. Фото: Марія Павлюк

Лікар прописала вітамін біотин, який довів свою ефективність у боротьбі з випадінням волосся і призначила три найважливіші аналізи з мільйону можливих: на феритин, переносимість лактози і 25-гідроксивітамін D. А ще повідомила, що в моїй битві колорист постраждав ні за що – фарбування не впливає на випадіння волосся, і що шампунь мені варто змінити: нинішні безсульфатні не справляються з очищенням.

Анна Золотарева. Фото: Марія Павлюк

Мені призначили догляд для волосся від грецького бренду натуральної косметики Apivita: тонізувальний шампунь з комплексом на основі обліпихи і лавру, який потрібно було чергувати з делікатним шампунем з ромашкою і медом, делікатний кондиціонер і лосьйон-спрей від випадіння волосся з обліпихою, люпином і протеїном для щоденного використання.

Тонізувальний шампунь з комплексом на основі обліпихи і лавру, Apivita
Фарбування не впливає на випадіння волосся, а ось шампунь варто змінити

Всі шампуні Apivita мають натуральну основу без консервантів, приємний аромат трав і квітів, консистенцію густого гелю, рівномірно піняться в долонях і легко наносяться на волосся. При згадці своїх мук з попереднім шампунем, який я наносила пензликом по проділах на 20 хвилин і лише після цього змивала, тут я зітхнула з полегшенням. До того ж трихоскопія місяць потому показала, що Apivita мені підходить краще. Лосьйон-спрей від Apivita я використовувала перед сном або просто для задоволення в вихідний день. Наносила по проділах і втирала масажними рухами в шкіру голови. Засіб регулює ліпідний баланс шкіри і зміцнює волосяні фолікули, складається на 85% з натуральних компонентів: екстрактів обліпихи, люпину, чебрецю, цинхони, польового хвоща.

Лосьйон-спрей від випадіння волосся, Apivita

Але крім лікувального, у нього є ще ароматерапевтичний ефект завдяки комбінації ефірних олій, коли вдихаєш їх – наче потрапляєш у степ. Але, як каже лікар-трихолог, людині, яка зіткнулася з проблемою випадіння волосся, доведеться приділяти догляду за ним особливу увагу все життя. А втрати можна повернути лише в тому випадку, якщо проблема не є запущеною.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.