До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Додаткова опція: все, що потрібно знати про нарощування волосся

Після виходу фільму "Бідолашні створіння" ми знову згадали, яким розкішним та звабливим може бути нарощене волосся. Що таке нарощування, які існують варіанти додавання об'єму та довжини власним пасмам та які підводні камені у нарощування є, розповідає відомий київський стиліст, засновник салону MaximKulikov Максим Куліков.

Правда чи брехня?

Спочатку невеликий спойлер: в більшості випадків розкішне волосся знаменитостей, яке ми бачимо в кліпах, на сцені, в зніманнях (а іноді і вживу) – це не зовсім природна історія. Там, де шевелюра особливо об'ємна, блискуча, рухлива та густа, насправді ми бачимо не природне, а додане волосся, яке майстерно змішано з натуральним (або ні).

Реклама

Жодних розчарувань: кліпи, сцена – все це красива ілюзія, і в кожному разі там створюється якась історія. Мета команди – допомогти розкрити цю історію всіма доступними художніми засобами (включаючи грим, світло, зачіски, одяг, моделювальну білизну тощо).

Візьміть Дженніфер Еністонвсі хочуть волосся як у неї. Але від інсайдерів я чув багато разів, що у неї від природи – хвилясте волосся (з врахуванням того факту, що вона має грецьке та італійське коріння, а також її дитячих фото це звучить цілком правдиво). Але чи бачили ми її колись з кучерявим волоссям? – Навряд чи. Якби її волосся було рівним від природи, то воно не мало б такого об'єму та пишності. Отже, я не виключаю і доданих пасм.

Було-стало

Коли я роблю знімання зачісок на професійних моделях, то маю певні обмеження: адже стригти та фарбувати їх не можна, особливо якщо в них довге густе волосся з рівним зрізом. Тому завжди шукаю моделей з тонким, не дуже довгим волоссям, темнішим у коріння, світлішим на кінчиках – це ідеальне полотно для перетворень. До чого це я? – Просто щоб ви знали: зазвичай саме знаменитості з доволі скромними від природи даними мають розкішний вигляд в об'єктиві камери чи на червоній доріжці.

Секрет краси

Колись я дивився фільм з Дженніфер Лопес, де вона зі сцени в сцену демонструвала розкішну гриву. А десь в фінали з'явилася зі жмутком. І він був до того маленький… Як грецький горішок.

Зазвичай люди, які старанно створюють видимість об'ємного волосся, дуже переймаються, щоб ніхто не здогадався про походження їхніх шевелюр. Якось в інтерв'ю одна українська зірка на питання, як вона доглядає за своїм розкішним волоссям, відповідала щось в стилі "П'ю багато води". Ну що ж.

Але тут не варто когось соромити. Зберігати таємниці стосовно зовнішності чи ні – це власна справа кожного. Тут як з пластикою – хтось відкритий і зовсім не переймається, а хтось оберігає свій секрет. Не розлучається з тресами, але продовжує переконувати подружок, що це природна краса.

Єдине, що засмучує, – це те, що закритість веде до створення ілюзій. Люди зі звичайним волоссям думають, що світ повний щасливчиків, яким дістався генетичний джекпот. А якби таємниці навколо волосся не оберігалися так завзято, то більше дівчат знало би, як легко вирішити питання додаткової довжини, гущини чи того й іншого одночасно.

Знаменитості, які експериментують з нарощуванням

У великих зірок – великий вибір волосся різного кольору, текстури та довжини – для створення будь-яких зачісок на всі випадки життя.

Бейонсе, Ріанна, Дженніфер Лопес, Кім Кардаш'ян – все це рекордсменки з використання додаткових пасм. Від природи у них хвилясте або кучеряве волосся. Але найчастіше вони демонструють водоспад прямих шовковистих пасм – то довгих, то коротких, то світлих, то темних. Всі ці постійні блискавичні зміни недвозначно натякають на природу їхнього волосся. Невже хтось ще досі вірить в природне походження їхніх зачісок?

Заздрити волоссю знаменитостей можна, але не варто, – якщо потрібно, можна створити яку завгодно розкішну зачіску і собі. Принаймні, безліч людей так роблять. Просто у випадку з волоссям це чомусь сакралізовано. Але ж ніхто не рефлексує, роблячи макіяж, ламінування брів чи нарощування вій, хоча це теж створення певної ілюзії.

Я вважаю, що не варто соромитися: можна робити все, що завгодно, аби бути в ладу з собою. Кожна жінка може мати у власному арсеналі краси треси, накладний хвіст – принаймні, для особливих подій та важливих виходів.

Як це робиться

Існує безліч способів додати волоссю довжини та гущини: перуки, системи заміщення волосся, треси, нарощування капсулами, накладні хвости тощо.

З перуками все зрозуміло: це просто готова зачіска на синтетичній основі, яку вдягають на голову, як шапку. Щоб вона мала якомога більше природній вигляд, стилісти можуть акуратно підрізати бокову частину та замаскувати природнім волоссям на скронях, дуже невимушено закладаючи пасма за вухо. Виходить абсолютно натурально.

Системи – це вдосконалені дороги перуки для постійного носіння. Вони дорогі у виробництві та обслуговуванні, проте мають природній вигляд, виготовляються з натурального волосся та кріпляться на дуже тонку, ніжну, але міцну сітку. Системи бувають повні, що покривають всю поверхню волосистої частини голови, а бувають такі, що кріпляться тільки на маківці; є й ті, що призначені для скронь та лобу.

Такі, скоріше за все, використовує Кім Кардаш'ян. Коли вона вперше стала блондинкою, професіоналам було очевидно, що, попри "відросле коріння" її довге біле волосся не мало природного походження. Зачіску зробили окремо від неї, потім вдягнули, закріпили – і вона пішла створювати нові інфоприводи.

Треси– це "волосся на ниточці", яке чіпляється до натурального, ближче до шкіри голови. Дівчата з афроволоссям найчастіше застосовують такий трюк: по всій голові плетуть коси і на них, як на каркас, закріплюють додаткові пасма. Поєднання власних та додаткових пасм створює повну ілюзію "копиці".

Жінки з афроволоссям носять треси в середньому до місяця. Слов'янські жінки – від миття до миття, іноді довше, але не довше, ніж місяць. Чому так? – тому, що волосся відростає, і "демаркаційна лінія" починає провисати. На афроволоссі це не так помітно, а на тоншому – кидається в очі.

Треси вимагають професіоналізму стиліста-перукаря, який працює над зачіскою, і терпіння самої людини, яка вирішила носити додаткові пасма. За ними потрібно наглядати, не допускати сплутування, щоб зачіска мала охайний вигляд та трималась довше.

Ще один варіант "додач" – зробити пишне начісування, а до нього мініатюрними зажимами прикріпити треси. Ввечері людина може їх самостійно відкріпити.

Екстеншени– це яке завгодно додаткове волосся (і на капсулах, і на петлях, в тому числі). Назва походить від англійського extension – "подовження", і говорить сама за себе.

У професіоналів існує свій професійний жаргон: коли "додаткове" волосся зроблено недбало, дуже помітно, то це називають "нахлобучка". Напевно, ми всі бачили подібні варіанти: коли власне волосся – коротке, стирчить, а з-під нього неочікувано "виростають" довгі пасма, що живуть своїм життям.

Точка зборки

Колись на шоу Victoria'sSecret я побачив, що волосся моделі розвивається, але має якийсь дивний вигляд. Згодом я з'ясував: щоб створювалась ілюзія неймовірно пишної шевелюри, наче дівчина йде оповита нею, окремі пасма кріплять і до одягу, і до крил "янголів".

В фільмі "Дивні створіння" героїня Емми Стоун теж носить додаткове волосся – це особливо помітно в сцені, де вона танцює: пасма рухаються природно, але не надто. Це теж той випадок, коли пасма прикріплюють каскадом до сукні або до комірця, бо дозволяє створити ілюзію довжини та гущини.

Нарощування волосся

Нарощування капсулами – складне і тривале, може тривати від години до шести – є багато технічних нюансів. Якщо порушена технологія, то можна втратити власне волосся – воно стоншується під вагою пасм та може поламатися. Тому так важливо не переобтяжувати волосся, бо воно почне випадати від кореня. Я бачив таке не лише на тонких слов'янських пасмах, а й на жорстких афрокучерях.

У мене в салоні була спеціальна технологія нарощування: багато пасм різного кольору, фактури і довжини, які мали класний вигляд, були легкі в роботі. Зараз такі пасма не імпортують – здебільшого, тому, що безліч майстрів вигадують способи зробити їх самостійно. Вони розшукують натуральне волосся, капсулюють його та застосовують.

Я використовував прийом, коли жінці потрібно було відростити волосся; по мірі відростання власних нарощувані пасма ставали все коротше. Це дозволяло зберегти довжину та якість натурального волосся.

Нарощування волосся було дуже популярним ще декілька років тому. Зараз навіть немає такого запиту. Використовую додаткові пасма тільки на якісь події чи знімання, якщо того потребує образ, – світліший тон без освітлювання, потрібна довжина тощо.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.