До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Слухаю і підкоряюся: співаючі чаші — нове захоплення модниць

Звукова ванна зі співаючими кришталевими чашами заспокоює тіло і розум

На вкритій циновкою підлозі, серед м'яких подушок, жінки, закутані в затишні вовняні ковдри, слухають ніжні голоси кришталевих чаш. У так звані звукові ванни занурюються не в заспокійливі есенції лаванди, а в приємні звуки. Ірина Стерна, мюнхенська цілителька звуком і майстерка рейкі, регулярно влаштовує подібні сесії. Звук хвилями проникає в тіло і розум, забезпечуючи повне розслаблення. Після такого занурення учасники за чашкою чаю з мальви розповідають про душевний спокій, що відвідав їх, і приємні мурашки по тілу. Які ж механізми тут задіяні? "Я думаю, це синергія: вібрацій, які ми дійсно відчуваємо; концентрації уваги, з якими ми вслухуємося; настрою, з яким ми йдемо на сеанс; цілющої сили каменів, з яких зроблені чаші", пояснює Ірина Стерна.

Реклама

Акомпанемент співаючих чаш, особливо з металу, давня традиція щодо медитації. З чашами, виготовленими з кристалів (аметист, цитрин), Стерна познайомилася кілька років тому в Лос-Анджелесі і миттєво закохалася. Їхній звук м'який, майже неземний а отже, комфортніший, ніж металевий. У будь-якому разі медитація з шумовими ефектами здається набагато привабливішою, ніж безмовна чи заснована на вимові, особливо для тих, кого відволікають слова і сенси, або тих, хто почувається втраченим за повної тиші.

"Вслухатися це вправа на уважність. Ви більше стежите за звуками, менше за думками. Коли ми чуємо звичайну музику, то розпізнаємо певний ритм і вгадуємо, що буде далі. Інша справа звукові ванни: ми не знаємо, який тон буде наступним. Спочатку намагаємося зясувати порядок, але, не знаходячи його, якоїсь миті здаємося, долучаємося і впадаємо у стан глибокого розслаблення".

Ірина не має в голові готової мелодії для звукової ванни. Вона дозволяє інтуїції вести себе. "Важливо знати ноти і октави різних співаючих чаш і розуміти, які тони гармоніюють одне з одним. Деякі видаються бадьорішими, інші стомлюють. Часом ви робите звукові хвилі коротшими, часом протягуєте довші граючи то тихіше, то голосніше".

Стерна вчилася техніці роботи з чашами на курсах у Німеччині, Великобританії і США. Сьогодні вона не лише грає сама, а й проводить навчальні курси, будучи однією з небагатьох, хто продає спеціальні кришталеві чаші ("Алхімічні кришталеві співаючі чаші" від Crystal Tones), — онлайн і в своїй студії Alchemy у Мюнхені.

"Я хочу допомогти людям видихнути, каже вона. Думаю, ми й самі розуміємо, що з нами роблять повсякденні стреси. Ми живемо в такому достатку і досі почуваємося неповноцінними. Медитація і сучасна духовність можуть стати для багатьох способом знайти і зміцнити зв'язок із собою".

Текст: Беттіна Сахін

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.