До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що таке фолікулярний кератоз і як з ним боротися

"Гусяча шкіра", "червоні цятки", "дивний висип" — все це опис того самого явища. Що таке фолікулярний кератоз і як з ним боротися, — у стислому гіді vogue.ua

Багато хто виявляє в себе так звану гусячу шкіру, дивний висип або, висловлюючись науково, фолікулярний кератоз. Цятки, часто червонуваті, розміщені переважно на верхній частині рук і гомілках, у чоловіків трапляються частіше, ніж у жінок, проблем не завдають, крім естетичних. Що це за стан і як з ним боротися?

Реклама

Фолікулярний кератоз: що це

"Кератоз — це стан шкіри, що характеризується порушенням ороговіння у волосяному фолікулі. Кератинові частки накопичуються і мають вигляд гострих шипів, — пояснює Тетяна Святенко, професорка, докторка медичних наук, експертка МОЗу з питань дерматології. — Множинні фолікулярні утворення з’являються на плечах і стегнах, а в дітей — іноді й на щоках".

"За своєю природою фолікулярний кератоз належить до вроджених дерматологічних захворювань, — каже Вікторія Веренінова, лікарка-дерматолог, сертифікована тренерка Alfa Medical & Spa Development. — Причини його виникнення не встановлено. Є лише спадковий чинник: якщо такий стан шкіри був у батьків, то з великою ймовірністю він проявиться і в дітей. Здебільшого його прояви зникають з віком, але в декого тривають упродовж усього життя, то загострюються, то переходять у ремісію — це типово".

Чинники ризику

Фолікулярний кератоз загострюється в холоди, через брак вітамінів, незбалансовану дієту. Цікаво, що до нього схильні люди з атопічним дерматитом, — акцентує Веренінова. "Фолікулярний кератоз вважається фізіологічною нормою для пацієнтів-атопіків, — продовжує цю думку Святенко, — і знерідка виникає в період благополуччя в пацієнтів, схильних до атопії".

Погіршити стан здатні синтетичний одяг та агресивні ПАВи, що містяться в дешевому твердому милі або гелі для душу. Побічно на прояви ФК можуть впливати хронічні хвороби шлунково-кишкового тракту.

Фолікулярний кератоз: як з ним боротися

Хоча для здоров’я фолікулярний кератоз жодних небезпек не становить, естетичною проблемою все ж уважається — зрозуміло, у тих випадках, коли турбує пацієнта. "Специфічного лікування немає, воно й не потрібне, — пояснює Вікторія. — Все, що можемо призначати в таких випадках, — вітаміни й зовнішню терапію".

Домашній догляд зазвичай такий: зволожувальні засоби й емоленти аптечних марок, засоби, які зволожують, відлущують, стимулюють оновлення шкіри. Найчастіше це засоби з молочною, саліциловою кислотою, вітамінами А і Е, сечовиною.

Кислоти у складі б’юті-засобів допомагають м’яко відлущувати поверхню шкіри й усувати утворені корки кератину. Важливо: не варто з доброю метою ексфоліації використовувати скраби для тіла, суху щітку або будь-які інші агресивні методи: на мікротравми шкіра почне відповідати пришвидшеною регенерацією — і підсиленим утворенням рогового шару.

Зволоження та пом’якшення шкіри — важливі умови для відновлення.

Салонний догляд

"Можна використовувати різні методи боротьби з фолікулярним кератозом, — пояснює Тетяна Святенко, — але зазвичай вони не дають стійкого результату. М’які пілінги із саліциловою кислотою або сечовиною, медичний ультрафіолет (у холодну пору року), для зняття еритеми (почервоніння) — лазери". Найчастіше в теплу пору року ФК минає вже за місяць після початку терапії.

Особливі засоби

Мало які бренди спеціалізуються на виробленні засобів, призначених спеціально для шкіри з фолікулярним кератозом. Один з них — AMELIORATE. Його авторка Аннет відчайдушно шукала засоби для своїх рук, укритих "гусячою шкірою". Ніщо з того, що вона пробувала, не виправдало її сподівань, тому вона сама розробила відлущувальний засіб і лосьйон для тіла, що розгладжують шкіру.

Фото: Emily Delphine
Зачіски: GarethBromell @PremierHairandMake-up для H byGareth Bromell
Макіяж:Camilla Hewitt @OneRepresents з використанням LESBEIGESde CHANEL
Моделі: JenaGoldsack @Models1, YadaVillaret @Wilhelmina

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.