До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що їсти, щоб не хворіти: розповідає кардіолог

Vogue UA розпочинає серію матеріалів, присвячених взаємозв'язку здоров'я і харчування. Профільні лікарі розповідатимуть, яка їжа корисна за схильності до тих чи інших хвороб, які продукти слід включити до свого раціону, а яких краще уникати. Відкривають серію рекомендації кардіолога. Food- і beauty-блогерка Олена Сагун зустрілася з кандидатом медичних наук Вірою Горбачовою і дізналася, які продукти допоможуть зберегти здоров'я серця і судин.

Що їсти?

Овочі, фрукти та зелень. "Зробіть ці продукти основою вашого раціону. Їжте їх у сирому вигляді, готуйте на пару, варіть, тушкуйте. Головне, не заправляйте їх жирними соусами або вершками", – каже Віра. Серед найкорисніших для серця продуктів: броколі, шпинат, буряк, мангольд, кейл, авокадо, солодкий перець, темні ягоди, часник.

Реклама

Зернові. Особливо слід їсти ячмінь, гречану і цільнозернову вівсяну крупи. Цільнозерновий хліб і паста з твердих сортів пшениці також добре.

Морепродукти і жирні сорти риби: лосось, річкову форель, тунець, скумбрію, сардини і оселедець.

Насіння льону і чіа.

Горіхи. Але через високу калорійність їхню кількість краще обмежувати однією невеликою жменею на день.

Сочевиця, квасоля, горох, нут, соєві боби. Ці низькокалорійні продукти можуть бути чудовою альтернативою тваринного білка. Але перед тим, як захоплюватися ними, переконайтеся, що у вас немає проблем з рівнем сечової кислоти у крові.

Біле м'ясо птиці, обов'язково без шкірки.

Несолоні сири з невисоким вмістом жиру.

Яйця. Головне не смажити їх на салі або беконі. Якщо у вас немає атеросклерозу, кількість яєць можна не обмежувати. Якщо ж діагноз підтверджений, максимум – 5 яєць на тиждень.

Нерафіновані олії для заправки страв. Кілька найкорисніших: оливкова extra virgin, лляна, олія авокадо, нерафінована соняшникова, горіхова.

Спеції. Наприклад, кориця знижує кров'яний тиск, рівень "поганого холестерину" і цукру в крові.

Що вживати в поміркованій кількості?

Картоплю, білий рис, кукурудзяні пластівці, вироби з білого борошна.

Десерти, варення, мед.

Пальмову і кокосову олії. Їхня кількість не повинна перевищувати 10% від добового раціону.

Вершкове масло, вершки, жирне молоко, свинину, сало. Ці насичені тваринними жирами продукти входять в ті ж 10% від денного раціону.

Будь-які смажені продукти. Якщо ви час від часу щось смажите, використовуйте рафіновані олії: оливкову, соняшникову, кукурудзяну, ріпакову. На кокосовій олії смажити не варто, адже у неї низька температура горіння.

Що виключити з меню?

Солодкі газовані напої. У 600 мл солодкої газованої води міститься стільки ж цукру, як у 6 пампушках.

Трансжири. Їх багато в чипсах, картоплі фрі та котлетах з фастфудів. Також трансжири можуть міститись у магазинній випічці. Тому звертайте увагу на етикетки і не беріть продукти, у складі яких є гідрогенізовані або частково гідрогенізовані олії.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.