До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Міфи і правда про дієти: розповідає дієтолог

Розпочинаємо серію матеріалів, в яких про плюси і мінуси модних дієт розповідатимуть фахівці. Спойлер: мінусів все-таки більше. Відкриває серію лікар-терапевт, дієтолог Віра Хорунжа.

@hoskelsa

До мене часто звертаються з побажанням "схуднути, як Адель, Блейк Лайвлі, Кім Кардаш'ян" та посилаються на приголомшливі результати модних дієт. Давайте поглянемо на тему очима не обивателя, а лікаря-практика. Так буде простіше зрозуміти, чи варто застосовувати той чи інший принцип харчування.

Реклама

Перше і головне: кожна людина індивідуальна – з особливою будовою тіла, генетично успадкованою конституцією, стресовими факторами, рівнем фізичної активності та набутими харчовими звичками, які колосально впливають на здоров'я. Тому універсальних, однакових раціонів не існує. Ми зараз не беремо до уваги дієти-марафони на сотні осіб з одним меню на всіх – це верхівка невігластва.

Почнемо з "топу" в дієтсписку – білкової дієти. Це всі варіанти харчування, в яких наголос слід робити на білки. У палеодієті (вона ж палеолітична або дієта печерної людини), наприклад, йдеться про продукти, які були доступними нашим далеким предкам до виникнення сільського господарства як такого. Тобто коли люди-мисливці в основному харчувалися білком у вигляді м'яса вбитої дичини, виловленої дикої риби, знайдених у гніздах яєць птахів і зібраних дорогою грибів, горіхів і ягід/фруктів. При цьому з харчування повністю виключають зернові, бобові, картоплю, цукор і все солодке, молочне, сухофрукти, напівфабрикати, тобто все те, чого ніяк не могло бути в раціоні людини, що жила 10 тисяч років тому.

Розберемося в нюансах. Якщо говорити про цю модель харчування з метою повернення до витоків (мовляв, наші ферментативні процеси генетично заточені на раціон мисливця-рибалки), то це досить цікава історія. Хоча б тому, що людина усвідомлено відмовляється від хліба, солодощів, крохмалю, перекусів, фаст-фуду, натомість споживає горіхи, багаті на корисні жири і мікроелементи, зелені овочі та ягоди. Але складність полягає в основному джерелі нутрієнтів – у тваринних білках.

2019 року цей білок точно не той, яким харчувалися наші предки: навіть дикий лосось сьогодні – не такий вже і дикий. Вирощені сільськими бабусями худоба і курочки, яких годують бозна-чим, на жаль, не зроблять нас здоровішими, якщо акцент у харчуванні робити тільки на них (про промислове м'ясо з полиць супермаркетів взагалі мови немає).

Інші модифікації білкових дієт, де передбачене лише "м'ясо з м'ясом" (кремлівська/ Дюкана/ Аткінса), – взагалі багаті наслідками для здоров'я. Ось з чим згодом має справу людина після суворої білкової дієти: подагра (артрит + сечокам'яна хвороба); приріст "поганого" холестерину (ЛПНЩ і ЛНОНП), як наслідок – атеросклеротичний процес з загрозою інфаркту/інсульту; запори; порушення кислотно-лужної рівноваги і аутоінтоксикація, супроводжувана неприємним запахом із рота і від тіла, постійною втомою, нездоровим кольором шкіри через підвищене вироблення продуктів гниття при розпаді м'яса; підвищений рівень заліза в печінці (його можна оцінити за показником "феритин") з порушенням її функції. Людям з хворими нирками такі види дієт взагалі заборонені.

Міжнародна асоціація антивікової медицини регламентує вживання червоного м'яса (за умови відсутності протипоказань як-от подагра, атеросклероз, хвороба нирок та інші) до трьох разів на тиждень – не більше 150 г. Крім того, корисно згадати, що не так давно ВООЗ офіційно визнала канцерогенами червоне м'ясо і перероблені напівфабрикати (ковбаси, сосиски, бургерні котлети і так далі). Вони сприяють розвитку раку товстого кишечника, раку підшлункової залози і раку простати. За останніми оцінками, щороку в усьому світі близько 50 000 випадків смерті від раку пов'язані з регулярним вживанням м'ясної продукції (це цитата з сайту ВООЗ). Тому я, як лікар, нікому не рекомендую такого роду дієти.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.