До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чим замінити суміш для немовляти: говорить нутриціолог

Чим замінити суміш для немовляти, розповідає сертифікована нутриціологиня, фудтерапевтка, консультантка ЮНІСЕФ в Україні з питань харчування Анастасія Голобородько.

Насамперед Анастасія радить шукати суміш для грудного вигодовування через усі групи та волонтерів. "Компанії надають, волонтери працюють, розвозять. Шукайте, харчування маляти – пріоритет, – пише вона у своєму інстаграм-блозі. – Короткі дефіцити – минають, а недогодовувати довгостроково – має наслідки для здоров’я". Згодиться будь-яка суміш: гіпоалергенна, фруктозна, сироваткова – у критичній ситуації будь-яка краще, ніж жодної.

Анастасія також радить не соромитися звертатися по допомогу до жінок-годувальниць. "Просіть зцідити, наразі в ситуації вам не відмовлять. Але нагадаю, що Україна на 2-му місці в північній Європі та центральній Азії щодо ВІЛ". Отже, годувати немовля молоком іншої жінки без тестування – це ризик.

"Намагайтеся повернути лактацію: прикладайте дитину до грудей, зціджуйте, користуйтеся онлайн-підтримкою. До 4 місяців прикорм вкрай недоречний, – пояснює експертка. – Мамине молоко – кето-молоко: жирні кислоти, комплекси білків і цукру в його складі забезпечують дитину потрібним будівельним матеріалом для росту, сприяють розвитку нервової системи та виробленню енергії. Суміші копіюють цю формулу: протеїн, цукор, жир".

Реклама
Варіанти заміни

Отже, після материнського молока найкращі варіанти заміни (після грудного молока як альтернатива):

  • ультрапастеризоване/пастеризоване/кип’ячене коров’яче, козяче чи овече молоко
  • "молоко" з горохового протеїну, сироваткового
  • соєве молоко
  • інше рослинне молоко (рисове, вівсяне, мигдалеве, гарбузове – до речі, "молоко" – це 1 частина замоченого насіння на 4–5 частин води, робити можна самим).

Варіант заміни для невідкладних випадків (схвалено ВОЗ)

100 мл будь-якого молока (що жирніше, то краще) + 10 г цукру чи регідраційної суміші типу Регідрон + 50 мл кип’яченої води.

"Не розбавляйте суміші до напіврідких чи водяних з міркувань економії, – каже консультантка. – Зберігайте концентрацію нутрієнтів.⠀
І ще раз: шукайте суміш у волонтерів усіма способами".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.