До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 cуперфудів для сяйливої шкіри, які потрібно спробувати цього літа

Від куркуми до алое вера — ці прості суперфуди дуже важливі в раціоні, якщо ви прагнете до здорової та сяйливої шкіри.

Яркие сочные оранжевые апельсины являются суперфудом нашего времени.Photo: Sabine Villiard / Trunk Archive

Можливо, ви думаєте, що догляд за шкірою починається з її очищення, але багато хто з нутриціологів стверджує, що істинний (і найефективніший) процес очищення безпосередньо пов’язаний з тим, що ми їмо. "Те, чим ви наповнюєте своє тіло, буквально стає вашою шкірою", — говорить дієтологиня Афя Ібому. Звичайні харчові продукти є важливою частиною основи догляду за шкірою, а особливе місце належить суперфудам. Останньою актуальною тенденцією стало не просто раціональне вживання харчів, а й створення з них домашніх косметичних формул, щоб потім використовувати як маски, очищувальні й зволожувальні засоби й навіть спреї. Ось шість суперфудів, які будуть корисними для тіла зсередини й зовні.

Реклама
Алое вера

Після того як відмова від цукру й зменшення споживання обробленої їжі стали головними порадами з догляду за шкірою, щоб запобігти можливому запаленню, яке може призвести до розацеа, висипів, акне й псоріазу, Авя Ібому радить придивитися до натурального інгредієнта — алое вера. Нутриціологиня пояснює, що ця рослина містить антиоксиданти, ферменти, вітаміни A, B, C і Е й фолієву кислоту, що має протизапальний ефект. "Використовуйте гель, який міститься в листі рослини. Цей стовідсотковий сік алое вера можна вживати, — каже Ібому. — Мені подобається змішувати одну третину чашки соку алое й дві третини чашки кокосової води для додаткового зволоження й сяяння шкіри".

Прозрачный гель внутри листьев алоэ.Photo: Getty Images

Поряд із вживанням соку алое, Ібому нагадує, що рослину також використовували в косметичних цілях упродовж тривалого часу. "Я п’ю алое майже щодня. Ця рослина така універсальна, що годиться як для зовнішнього, так і внутрішнього застосування, — каже вона. — Завдяки калію й натрію, алое чудово зволожує клітини, органи й шкіру". Нутриціологиня також зауважує, що свіже алое якнайкраще для місцевого застосування, хоча на ринку є безліч продуктів з алое в складі.

Фрукти

Маріса Мур, дипломована фахівчиня у сфері нутриціології та дієтології, теж погоджується, що те, що ми їмо та п’ємо може дуже вплинути на наше здоров’я й зовнішній вигляд. "Шкіра — наш найбільший орган", — зазначає вона. Хоча Маріса Мур і рекомендує всім, хто має проблеми зі шкірою, проконсультуватися з дерматологом, вона все ж уважає, що разом зі здоровим сном і стресостійкістю потрібно також стежити й за правильним харчуванням. Збалансований раціон з великою кількістю овочів і фруктів стане додатковим засобом захисту шкіри.

У межах цієї загальної рекомендації Маріса Мур також назвала кілька особливо корисних для шкіри фруктів. "Не дивуйтеся, але звичні продукти можуть бути суперфудами, коли ми говоримо про здоров’я шкіри", — каже вона. "Апельсини та інші цитрусові — солодкий спосіб отримати вітамін С і воду. Це важливо, тому що вітамін С потрібен для росту й відновлення шкіри", — зазначає Мур. До інших фруктових рекомендацій також належать ягоди, які є джерелом антиоксидантів і все того ж вітаміну С.

Морські червоні водорості

Ібому стверджує, що червоні водорості (їх ще називають ірландським мохом) споконвіку використовували в Ірландії, Африці й на Ямайці. "Споживання таких водоростей допомагає в побудові клітин, крові й тканин, — навчає вона. — Водорості можна промити, очистити й перетворити на гель, а потім додавати в соки, смузі й чай. Зовнішньо їх можна використовувати як маску для обличчя, щоб вилікувати шрами від акне й домогтися здорового кольору обличчя". Ібому також пояснює, що ірландський мох — це один з небагатьох веганських джерел жирних омега-кислот, які потрібні для здоров’я шкіри, оскільки контролюють вироблення шкірного сала, знижуючи ймовірність передчасного старіння й акне. "У цьому різновиді морських водоростей містяться такі вітаміни й мінерали, як залізо, магній, фосфор, цинк, вітамін А, вітамін К і омега-3 жирні кислоти, які допомагають зі зволоженням і стимулюють здорові функції клітин шкіри", — додає вона.

Зеленый мох на камнях у моря.Photo: Getty Images
Листя моринги

Моринга багата на вітаміни й білок. "У рослині міститься всемеро більше вітаміну С, ніж в апельсинах, що дуже допомагає нейтралізувати вільні радикали, які призводять до появи зморщок і передчасного старіння, — каже Ібому. — А білок, який міститься в рослині, запобігає ушкодженню клітин". Дослідження 2014 року засвідчило, що зовнішнє використання екстракту моринги "здатне оживити шкіру й зменшити ознаки її старіння". Дерево моринги відоме як "дерево життя". Воно поширене в Індії, а також росте в Азії, Африці й Південній Америці. Ібому каже, що порошок з листя моринги можна вживати в смузі, а також готувати свіже листя як шпинат чи капусту.

Куркума

Дослідження 2001 року підтвердило, що куркума як природний антиоксидант допомагає в регенерації шкіри завдяки виробленню колагену. Інші дослідження також засвідчили, що куркумін (хімічна сполука, виявлена в куркумі) запобігає шкідливому впливу ультрафіолету. Очевидно, що користь куркуми для здоров’я шкіри є достатнім аргументом, щоб додати її до свого раціону чи то як лате з куркумою, чи то як страву з карі. Візажистка з Нью-Йорка Ремі Одунсі також рекомендує використовувати куркуму як маски. "Гарний макіяж — це завжди питання здорової шкіри, і всі хочуть отримати природне сяяння. Як кольорова жінка я використовую куркуму для гіперпігментації, — розповідає вона. — Ви можете змішати куркуму з вашою улюбленою маскою або з медом і цукром, щоб зробити скраб".

Зелений чай

Останні дослідження засвідчили, запевняє Маріса Мур, що поліфеноли в зеленому чаї знижують вироблення шкірного сала, і це може допомогти в профілактиці акне. Згідно з дослідженнями 2017 року, катехін у зеленому чаї має антиоксидантні, протизапальні та антимікробні властивості з непоганими результатами в лікуванні акне й жирної шкіри.

Текст: Laura Pitcher

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.